Proiectul de majorare a prețului gigacaloriei, respins de Consiliul Local Timișoara. Lulciuc:...

Proiectul de majorare a prețului gigacaloriei, respins de Consiliul Local Timișoara. Lulciuc: „O să ajungem să ne facem rate să plătim mofturile lui Fritz”

0
DISTRIBUIȚI

Surpriză, marți seara, la ședința extraordinară a Consiliului Local Timișoara.

Proiectul de hotărâre pentru aprobarea creșterii prețului energiei termice  a căzut la vot. Deși USR avea asigurată majoritatea de 14 voturi cu ajutorul lui Raul Ambruș, exclus din PNL, unul dintre aleși nu a fost prezent în momentul în care s-a votat on-line, astfel că proiectul a fost respins cu 13 voturi pentru și cinci împotrivă.

Aleșii s-au contrazis zeci de minute pe această temă, a majorării prețului la gigacalorie.

„A mai fost pe ordinea de zi, v-am rugat și atunci ca aceste lucruri să fie analizate din toate punctele de vedere și nu numai cu privire la subvenția pe care o va plăti consiliul local în vederea unui preț mai scăzut pentru populație. Și celelalte orașe și-au votat prețul la gigacalorie și v-aș citi cum arată acest clasament. Pe primul loc, desigur, înainte de amendament, Timișoara 750 de lei gigacaloria, pe locul 2, la mare distanță, se clasează Craiova cu 462 de lei. Urmează Buzău cu 448 de lei, și apoi nu în ordine neapărat descrescătoare Oradea 396, Sibiu 351, Brașov 265, toți și-au actualizat aceste prețuri, Cluj 278 lei”, a spus consilierul Dan Diaconu de la PNL.

Acesta a susținut că acest preț propus de Colterm nu a fost verificat de nimeni din primărie.

„Guvernul v-a dat 54 de milioane de lei să treceți iarna. Punem pariu că în martie nu veți mai avea jumătate din abonați și atunci cine va da banii înapoi pe fondurile europene”, a previzionat Diaconu.

În replică, primarul Dominic Fritz i-a răspuns că acest preț a rezultat după un calcul foarte clar de la ANRE și că ar fi corect să comparăm și prețul de producție, unde Timișoara nu este în top.

„Azi (n.r. – marți, 21 decembrie) prețul la gaz a atins un nou record. Contractul pe care l-am încheiat pe următoarele trei săptămâni este în jur de 700 lei/Megawatt oră, în condițiile în care când am primit bani de la Guvern încă era în jur de 500 de lei. Acesta e motivul pentru care azi (n.r. – ieri) ați votat încă cinci milioane de lei pentru Colterm pentru că nici măcar cele 53 de milioane de lei de la Guvern nu sunt de ajuns. Dacă sunt niște genii care știu cum să producă termie mai ieftină în aceste condiții să facă un pas în față și să vină cu niște soluții. Este o minciună să spună cineva că noi avem prețul de producție cel mai mare. Ce trebuie să stabilim noi este cât din acest preț să fie plătit de abonații și cât din bugetul local. Propunerea mea este să stabilim prețul la 416 Megawatt/oră. Domnule Diaconu, nu suntem la topul orașelor, și eu mi-aș fi dorit ca anumite investiții să se fi făcut acum 4, 5 ani, măcar acum doi ani și atunci am fi fost într-o situație mai bună”, a spus primarul Dominic Fritz.

Acesta a mai precizat că primăria va trebui să notifice Comisia Europeană că am sărit de această sumă maximă, iar CE va stabili dacă instituția a dat ilegal ajutor de stat.

„Eu mi-aș fi dorit foarte, foarte mult să nu fie prețul așa de mare, dar nu văd altă cale.


Chiar și așa, această creștere, vorbim de 100 de milioane de lei, dar cine știe cât va mai crește prețul la gaz. Este o povară foarte mare atât pentru abonații Colterm cât și pentru bugetul local, deci pentru toți timișorenii. Aș vrea să vă propun acest amendament care stabilește prețul pe Megawatt/oră la 416,24 lei, inclusiv TVA începând cu 1 ianuarie, ceea ce am putea spune că este o mărire de 50 la sută”, a spus primarul Timișoarei.

Dominic Fritz a mai precizat că „se vede oarecare lipsă de consecință ideologică și doctrinare a partidelor din România, și asta este o critică și la proprii mei colegi de la USR, care votează împotrivă acolo unde sunt în opoziție, se opune creșterii acestor prețuri și pentru populație, la fel și PNL și PSD, unde sunt la putere votează pentru, unde sunt în opoziție votează împotrivă. Vă rog să votați această schimbare dureroasă, dar din păcate așa este schimbarea pe piață”, le-a spus Fritz, marți seara, consilierilor locali.

„S-a ajuns la acest preț exorbitant pentru că nu am făcut stoc de cărbune. Prostia de a merge pe o strategie total greșită, de a ține morțiș să ardem gaz, degringolada totală pe care am avut-o la Colterm, ne-au adus aici”, a fost de părere consilierul local Roxana lliescu.

„Această scumpire înseamnă finalul încălzirii centralizate în Timișoara pentru că nu veți mai avea cui să livrați în primăvară”, a spus Dan Diaconu.

„Dacă Colterm ar funcționa așa de ieftin cum spuneți dumneavoastră cum s-a ajuns în această situație? Domnule Diaconu, dacă spuneți că se poate produce energie termică la un preț mult mai mic, mâine vă numesc director general la Colterm, dar ați dovedit în ultimii ani că nu ați fost capabil să puneți un preț real. Nu e posibil să continuăm să nu avem un preț real al gigacaloriei”, a spus Fritz.

Contrazicerile au continuat, în discuție a intrat și viceprimarul Ruben Lațcău, iar președintele de ședință, viceprimarul Cosmin Tabără, i-a mustrat: „Vă simțiți bine când vorbiți unul peste altul, doar cuvinte de ocară și oamenii stau fără căldură. Vă rog frumos să vă respectați între dumneavoastră”.

„Prețul azi (n.r. – marți, 21 decembrie) pe bursă a atins un nou maxim istoric: 833 de lei”, a spus viceprimarul Ruben Lațcău, după care a făcut o serie de acuzații la adresa fostei administrații din care a făcut parte și Diaconu.

„Vă rog nu ne mai luați de proști în condițiile în care nu sunteți în termen cu temperatura”, a spus Roxana Iliescu.

Ruben Lațcău i-a răspuns: „Mințiți, doamna consilier, diferența este de 1,5 – 2 grade”. „Timișorenii știu cel mai bine ce temperatură au”, a spus consilierul de la Pro România.

Aida Szilagy de la USR a precizat că se pierd 108 tone de apă caldă pe oră în rețeaua de distribuție, respectiv 46%.

„Dragii mei, dacă vă mai pot numi așa, aici ne-a adus politica deșănțată a unor decidenți de pe Dâmbovița în 32 de ani. Mai întâi de toate, noi am privatizat interesul național. O țară cu resursele pe care le are este inadmisibil să ții un timișorean, un om în frig. Nu este vinovat nici Dominic, nici Robu, nici voi, vinovați sunt decidenții aceia de pe Dâmbovița care ne-au vândut interesul național, iar noi stăm acum și ne-o tragem reciproc, un fel de ba pe-a mă-tii, iar cetățenii vor sta în frig. Adevărul este că în 32 de ani Parlamentul acesta a elaborat zece mii de legi ineficiente. Cei de sus care au decis unde se duc resursele sunt vinovați”, a spus liberalul Lucian Căldăraru

„O să ajungem să ne facem rate să plătim mofturile lui Fritz”, a fost de părere colegul său, Adrian Lulciuc.

În cele din urmă, însă, proiectul nu a întrunit suficiente voturi pentru ca prețul gigacaloriei să crească de la 1 ianuarie 2022.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.