Ședință festivă cu reproșuri la Consiliul Local Timișoara, cu ocazia împlinirii a...

Ședință festivă cu reproșuri la Consiliul Local Timișoara, cu ocazia împlinirii a 32 de ani de la Revoluția din decembrie 1989

1
DISTRIBUIȚI

Sala Capitol a găzduit, joi, la prânz, ședința festivă a Consiliului Local Timișoara prilejuită de împlinirea a 32 de ani de la izbucnirea Revoluției din decembrie 1989.

Întâlnirea a început cu un moment de reculegere în memoria eroilor căzuți în timpul Revoluției.

„Nici acum noi nu putem dormi liniștiți știind că încă există părinți care își plâng copiii”, a spus Lucian Căldăraru, revoluționar și decanul de vârstă al consilierilor municipali.

Apoi, corul mixt al Liceului de Muzică „Ion Vidu” a cântat Imnul României, după care la boxele din sală s-au mai auzit Imnul Uniunii Europene și melodiile „Timișoara” a formației Pro Musica și „Imnul golanilor”, interpretat de Cristian Pațurcă.

În ciuda momentului solemn, o revoluționară a țipat ca primarul să vină în față, acesta fiind așezat pe rândul șase în Sala Capitol. „Veniți sus, domnule primar, să vă vedem, nu stați lângă gagică!”, a strigat aceasta, fluturând steagul României și fără a purta mască de protecție. Edilul-șef era așezat, de fapt, lângă reprezentanta guvernului la festivități, subsecretar de stat pentru problemele revoluționarilor.

Preotul vicar Ionel Popescu a rostit apoi câteva rugăciuni, începând cu „Tatăl nostru”.

„Astăzi scena trebuie să fie a revoluționarilor, nu a politicienilor. M-am întâlnit ieri cu un grup de elevi și s-au întrebat ce i-a făcut pe oameni să depășească atunci frica și să-și riște viața. Oare ce sete este astăzi în noi pentru care suntem gata să riscăm și să ne sacrificăm. Pe de o parte, trebuie să onorăm martirii și revoluționarii care au supraviețuit și trebuie să ne întrebăm ce înseamnă asta în ziua de azi. Lucrăm la Traseul Revoluției, iar pe de altă parte Ministerul Culturii a dat drumul la Muzeul Revoluției”, a spus primarul Dominic Fritz.

„Trebuie să ne întrebăm în fiecare zi: merităm sacrificiul acelor oameni? Să prețuim memoria acelor eroi și a celor care mai sunt încă în viață. Într-o zi vom pleca cu toții”, a spus subprefectul Ovidiu Drăgănescu, participant la Revoluția din Decembrie 1989.

Fostul ambasador al SUA la București, Adrian Zuckerman, le-a mulțumit revoluționarilor prezenți că „ne-au scăpat de flagelul pe care l-a reprezentat comunismul”.


Acesta a atras atenția că românii se prezintă în număr prea mic la vot, nu-și exercită acest drept, și că iau prea mult în seamă dezinformările despre COVID-19.

Revoluționara care l-a apostrofat pe primarul Fritz s-a retras de la ședință, nu înainte de a-i oferi steagul acestuia și a-i spune că nu este supărată pe el.

A urmat un moment muzical oferit de Voces Timisienses, apoi Ioana Iacob, actriță a Teatrului German de Stat, a recitat poezia „Sorin. Rămășițele zilei de 18”, scrisă de Lia Faur, în memoria verișorului său, decedat în timpul Revoluției, în data de 18 decembrie 1989.

Tudorin Burlacu, reprezentantul Asociației Revoluționare Frăție, Egalitate, Colaborare, Cooperare, a declarat: „Văd în toate partidele politice, așa ca și cu ochelarii de cal, ideea de a pune stăpânire pe forțele de stat. Noi am realizat revoluția politică, dintr-un stat comunisto-securisto-bolșevic, am făcut un stat cu o politică pluripartidă. Ne-am retras până acum la pensie, acum venim și întrebăm: v-am dat o țară frumoasă, fără datorii, ce-ați făcut cu ea? V-am cerut două lucruri: cum am făcut noi reforma politică, faceți reforma administrativă! Executivul, faceți-l suplu! Bătaie de joc.”

„Timișoara a oferit României cel mai înalt exemplu de curaj și eroism”, a precizat Virgil Hossu, președintele Asociației A.L.T.A.R. -1989.

„Vă implor, dragi colegi, haideți să ne unim într-un singur forum, o singură asociație, care să fie o forță”, a punctat Valer Bercia, reprezentantul Fundației Naționale a Revoluției din Decembrie 1989.

1 COMENTARIU

  1. zuckerman ala nu se poate numi „fost ambasador sua”. a facut de ras ambasada sua si poporul american facand campanie electorala pe fata pt pnl si usr anul trecut. s-a comportat mai mult ca un membru de partid romanesc decat ca ambasador sua. un fel de iohanis al ambasadei americane. macar acum a mers acolo pe „persoana fizica”

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.