SMTT îl contrazice pe viceprimarul Lațcău și anunță că nu are datorii...

SMTT îl contrazice pe viceprimarul Lațcău și anunță că nu are datorii la STPT

1
DISTRIBUIȚI

 

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Societatea Metropolitană de Transport Timișoara l-a contrazis, astăzi, pe viceprimarul Timișoarei, Ruben Lațcău, anunțând că nu are niciun fel de datorie la Societatea de Transport Public Timișoara.

„Managementul operatorului de transport Societatea de Transport Public Timișoara începând cu anul 2018 până în anul 2021 a condus la cumularea unor datorii către bugetul de stat și bugetele speciale de peste 80.000.000 lei în anul 2021”, au transmis reprezentanții SMTT.

Este vorba despre datorii comerciale de peste 10.000.000 lei, respectiv credite bancare. Toate aceste datorii cumulate în perioada 2018- 2021 ating în valoare absolută cifra de afaceri anuală a operatorului de transport.

Conducerea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Societatea Metropolitană de Transport Timișoara a informat, începând cu anul 2019, Primăria Timișoara despre datele reale ale activității economico-financiare ale operatorului de transport.

Aceasta a atenționat că trimestrul IV a anului 2021 va fi unul foarte dificil dacă nu se iau măsuri de restructurare a cheltuielilor, de ajustare a costurilor unitare lei/km pentru fiecare mod de transport, prevăzut în Contractul de Servicii Publice nr.1812/22.07.2020 cu valoarea minimă a inflației comunicată de Institutul Național de Statistică.

Conducerea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Societatea Metropolitană de Transport Timișoara a transmis că va fi imposibilă o redresare economică, urmând cu siguranță procedura insolvenței dacă nu se alege varianta capitalizării operatorului (capitalul social existent este negativ la data prezentei) sau finanțarea prin creditare din alte surse dacă acționarul unic nu poate realiza capitalizarea acestuia.

La capitalizarea operatorului de transport poate participa Consiliul Județean Timiș, care are atribuții prin lege de coordonare a serviciilor publice comunitare inclusiv serviciul de transport public de persoane, prevăzute atât în dreptul special cât și în cel general.

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Societatea Metropolitană de Transport Timișoara a mai transmis că facturi de plată scadente la nivelul lunii decembrie 2021 nu mai există, iar în luna ianuarie 2022 primele facturi scadente sunt în data de 17.01.2022, până la acea dată primăriile care au sume restante la plată prestației, au timpul necesar să achite datoriile mai sus menționate.

„Autoritatea locală de transport Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Societatea Metropolitană de Transport Timișoara respectă prevederile Contractului de Servicii Publice nr.1812/22.07.2020 avizat de Consiliul Concurenței și de A.N.R.S.C., respectiv prevederile legale în materie de contracte, acte administrative fără a face abuzuri de autoritate sau lege așa cum s-a afirmat în spațiul public.

În concluzie, autoritatea locală de transport Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Societatea Metropolitană de Transport Timișoara nu are plăți restante către operatorul de transport și nu datorează nicio altă sumă suplimentară fundamentată afirmată în spațiul public.

Nu există nici un conflict între Autoritatea Locală de Transport, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Societatea Metropolitană de Transport Timișoara și operatorul de transport Societatea de Transport Public Timișoara S.A.


, la nivel instituțional sau orgolii între persoane fizice așa cum s-a afirmat în spațiul public. Contractele între părți  nu sunt facultative și nici nu pot fi aplicate în mod discreționar în funcție de interesele de moment ale unor persoane, fizice sau juridice”, a transmis conducerea SMTT.

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.