Târguri de sărbători, de vizitat în vestul țării. Ce se întâmplă în...

Târguri de sărbători, de vizitat în vestul țării. Ce se întâmplă în principalele orașe

0
DISTRIBUIȚI
<


figure id="attachment_453038" aria-describedby="caption-attachment-453038" style="width: 640px" class="wp-caption aligncenter">
Deva

Crăciunul, ziua în care întreaga creștinătate sărbătorește Nașterea Domnului, a devenit de multă vreme și un prilej de a face daruri, mai ales celor mici, și de a pregăti mese cât mai îmbelșugate, cu produse tradiționale de sezon, astfel încât târgurile de Crăciun, o adevărată lume a cadourilor, a podoabelor pentru brad și a specialităților culinare au devenit și ele o tradiție. Târguri mai mult sau mai puțin inspirate sunt organizate în toate marile orașe, după model occidental, și caută să ofere locuitorilor dar și vizitatorilor cât mai multă lumină, culoare și divertisment.

Țara lui Moș Crăciun, la Arad

Târgul de Crăciun de la Arad, amenajat pe platoul din fața primăriei, unde a fost împodobit și bradul, în parcul Mihai Eminescu, în jurul Crucii Eroilor, și pe străduța care leagă primăria de parc, a fost deschis oficial în ajunul sărbătorii Sfântului Nicolae și va putea fi vizitat până în 10 ianuarie, de luni până joi, între orele 13,00 și 21,00, iar vineri, sâmbătă și duminică, între orele 11,00 și 21,00. Vizitatorii pot găsi aici căsuțe frumos decorate, cu cadouri, jucării, suveniruri sau ornamente pentru împodobit bradul, dar și preparate din carne de porc nelipsite de pe masa de Crăciun, gogoși, clătite uriașe și alte dulciuri sau vin fiert, atmosfera de sărbătoare fiind întregită de colindele care răsună pe aleile târgului. Intrarea în zona acestuia se face pe baza certificatului verde. În data de 19 decembrie, de la ora 17,30, cele două coruri ale Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad vor susține un concert de vechi colinde românești și străine, pentru a transmite, pe această cale, mesajul Nașterii Mântuitorului.

Balul de Crăciun, la Deva

Un târg de Crăciun aflat la a doua ediție, cu produse tradiționale din care nu lipsesc cârnații de casă afumați, caltaboșii, toba și virșli, telemeaua veche sau proaspătă de oaie sau de vacă, brânza de burduf, cașul dulce sau untul de casă,  cadouri, jucării, decorațiuni pentru pomul de Crăciun, siropuri și dulcețuri, a fost amenajat și la Deva, în centrul orașului, lângă primărie, iar organizatorii își doresc ca acesta să devină o tradiție a orașului. Târgul cu căsuțe de lemn, care a atras și comercianți din alte județe, este deschis zilnic între orele 9,00 și 20,00, iar vineri și sâmbătă, până la ora 22,00. Există și o zonă gastronomică, cu preparate calde, ceai, țuică fiartă și vin fiert cu scorțișoară, la fiecare sfârșit de săptămână, de la ora 17,00, este programat câte un concert și recital de colinde dar nu numai, iar în 20 și 21 decembrie, de la ora 18,00, va fi organizat Balul de Crăciun. De altfel, întreg orașul este împodobit cu luminițe și cu diferite ornamente sugestive pentru această sărbătoare și sunt pregătite numeroase surprize pentru cei care vizitează târgul.

În orașul Lupeni va avea loc sâmbătă, 18 decembrie, de la ora 16,00,  „Festivalul Crailor”, cu o paradă a portului popular din zonă, un convoi la care participă trupele de crai, ansamblurile folclorice invitate și toți cei care doresc să poarte costumul popular românesc, urmată de un concert de colinde și un concurs al trupelor de crai care vestesc Nașterea Mântuitorului, participarea la acest eveniment fiind gratuită. Tot sâmbătă, începând cu ora 12,30, „CicloMoșii” vor străbate orașul Hunedoara, pentru a oferi cadouri copiilor pe care-i întâlnesc pe stradă.

„Caravana Moșului”, la Reșița

Crăciunul este sărbătorit și la Reșița, unde a fost deschis un târg în Parcul Tricolorului din Govândari, care este deschis zilnic între orele 10,00 și 21,00. Nu lipsesc bucatele și băuturile tradiționale, fructele și legumele de sezon care se găsesc din belșug în Caraș, produsele artizanale, iar cei mici se vor putea bucura de patinoarul amenajat pe terenul de sport aflat în vecinătatea bazinului olimpic, care este deschis zilnic între orele 12,00 și 21,00. Târgul și platanii de pe aleea de promenadă sunt iluminați festiv, iar în 23 decembrie, Moș Crăciun va putea fi văzut pe străzile orașului cu „Caravana Moșului”, după ce, între 18 și 22 decembrie, Moșul, împreună cu spiridușii care îl ajută, vor urmări pagina de facebook a primăriei pentru a afla ce cadouri doresc copiii să primească și pentru a-i invita să participe la câteva concursuri special organizate pentru cei mici, câștigătorii urmând a fi răsplătiți cu premii atractive.

O atmosferă de sărbătoare domnește și în orașul Băile Herculane, înveșmântat într-un feeric iluminat stradal iar Moș Crăciun este așteptat să vină în oraș pentru a împărți copiilor dulciuri și jucării, iar la Caransebeș va fi amenajat un patinoar în Parcul Teiuș.

Surse foto: aradon.ro, specialarad.ro, servuspress.ro, expressdebanat.ro, avantulliber.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.