Un lider al revoluționarilor cere o listă, la vedere, cu liderii timișoreni...

Un lider al revoluționarilor cere o listă, la vedere, cu liderii timișoreni din Decembrie 1989

2
DISTRIBUIȚI

Revoluționarul Sorin Oprea a reclamat, luni, în cadrul ședinței festive de comemorare a evenimentelor din Decembrie 1989, care a avut loc la Consiliul Județean Timiș, lipsa parlamentarilor de la întrunire.

„Cui să cerem anumite lucruri? Sunt atâtea lucruri care ar trebui făcute pentru revoluționari și n-ai cui să le ceri. Păi atât timp cât reprezinți județul ăsta, haide domnule și dă o mână de ajutor. Hai nu numai în decembrie, când te întâlnesc la poze, ca să dai bine, să mai câștigi un vot. Avem și noi vina noastră ca revoluționari, fără o unitate între asociațiile revoluționarilor nu o să obținem absolut nimic”, a spus Sorin Oprea, care acum este stabilit în Anglia.

În 16 decembrie 1989, acesta a fost unul din liderii demonstranților, propunând străbaterea unui traseu prin care să se adune cât mai mulți demonstranți. În 17 decembrie a fost împușcat în picior.

În 20 decembrie, Sorin Oprea a participat la discuțiile dintre liderii demonstranților și prim-ministrul Constantin Dăscălescu, desfășurate în clădirea Comitetului județean PCR (actuala prefectură), apoi a participat la comitetul revoluționar înființat în clădirea Operei, unde a îndeplinit funcția de organizator al pazei.

„Nu știu unde să facem un loc, poate pe fațada Operei sau într-un alt loc ar trebui menționați toți liderii acelor zile. Am văzut că interviurile care s-au făcut cu traseele Revoluției, unde s-au investit 3,6 milioane de euro și mă tot gândesc unde Dumnezeu s-au dus banii ăștia, ce s-a făcut cu 3,6 milioane de lei. Și din 50 de persoane, erau doar patru persoane cunoscute”, a susținut revoluționarul Sorin Oprea.

Acesta a anunțat că în sală se află un parlamentar, care în 1989 era comandatul unității militare din Calea Girocului.

„Domnule, cine era comandantul batalionului din Calea Girocului în 89, unde s-a tras și au murit oameni? Lucian (n.r. – i se adresa lui Lucian Căldăraru, actual consilier local)?”, a întrebat Oprea.

Răspunsul lui Căldăraru a fost urmat de gestul de a părăsi sala.

„Au fost mai multe unități militare care au acționat, atât în Libertății, Calea Șagului, Calea Girocului. Printre ele se află și o unitate militară, 11085, care a acționat la comandă la represalii începând din 16 până pe 17 decembrie. Astăzi, acel personaj care a condus această unitate militară este mare parlamentar și se află printre noi. Adevărul te eliberează, fraților! Vă rog frumos să nu tăceți! (…) În semn de protest pentru adevărul care nu mai el te poate elibera eu nu pot să stau în această sală cu personaje controversate care au acționat în represaliile din decembrie 1989. Vă rog să primiți scuzele mele, dar eu părăsesc această sală”, a spus consilierul liberal Lucian Căldăraru.

Cel vizat este deputatul de Buzău, Nicolae Roman de la AUR.


Între 1987 și 1991, el a fost comandant al Batalionului 1 Infanterie la Regimentul 32 Mecanizat „Mircea” din Timișoara.

Situația a devenit tensionată, iar revoluționarii din sală i-au cerut lui Căldăraru să nu părăsească ședința, ci acest lucru să fie făcut de parlamentarul vizat.

„Colegul nostru cu care am condus județul este deputat de AUR, domnul fost general Roman Nicolae, a avut bunul simț să nu se bage să vorbească primul, a venit de la București pentru noi, deși mâine are vot pentru certificatul verde. Nu am nimic cu niciun partid. Mă p… pe partidele lor (…) Îmi pare rău și îmi cer scuze față de ieșirea colegului meu. Nu știu ce l-a apucat astăzi, probabil o fi un frecuș politic”, a spus Tudorin Burlacu.

Această întâmplare l-a făcut pe președintele CJT, Alin Nica, să spună că nu mai organizează asemenea acțiuni.

„Eu, ca gazdă, mă simt umilit și data viitoare nu voi mai organiza astfel de evenimente. Nu cred că cei din 1989 au luptat ca noi, și de fiecare dată când ne întâlnim, să facem bâlci, să ne certam între noi, să ne acuzăm. Haideți să fim ordonați și să respectăm niște rigori solemne ale ședinței comemorative. Văd că și relația dintre asociații e ca relația dintre partide și chiar mai rău, din păcate, și mie îmi pare rău și sunt mâhnit că acest lucru a împietat în ceea ce privește spiritul unei întâlniri solemne care trebuie sa fie de altă factură, nu cu trageri la răspundere.

Îmi pare rău că trebuie să o spun, dar o spun, pentru că poate altcineva nu are curajul, dar eu ca gazdă mă simt umilit de astfel de atitudini și vă spun că data viitoare eu nu o să mai particip și nu o să mai organizez astfel de evenimente. Dacă nu există respectul pentru gazdă, pentru solemnitatea momentului și pentru timpul nostru al tuturor”, a spus, supărat, Nica.

Tot azi, pe fațada Operei Naționale Române a fost montată o placă de marmură comemorativă.

„Mă bucur că a fost finalizată schimbarea plăcilor de travertin și că se pot bucura din nou de Operă, atât timișorenii, cât și cei care ne vizitează frumosul oraș. Sper ca acest monument să ne amintească mereu de lupta pentru libertate și drepturi a „huliganilor“ din piață, din 1989″, a spus viceprimarul Ruben Lațcău.

2 COMENTARII

  1. Astazi sunt 32 de ani de can Timisoara a devenit primul oras din Romania care s-a declarat liber, spunand Jos Comunismul. Ce a urmat dupa aceea, si incotro s-a indreptat Romania, a fost contrar sperantelor si asteptarilor acelor momente din Decembrie 1989. Este o deceptie si o rusine sa vezi ca tot necalificatii, nepriceputii, imcompetentii si impostorii conduc Romania mai bine de trei decenii. Cum a fost posibil asa ceva? Trei decenii? Vai si amar. Ce ar mai fi de facut sau de spus?

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.