Vechile mori de cereale din Timiș, inventariate de voluntari. O singură moară...

Vechile mori de cereale din Timiș, inventariate de voluntari. O singură moară pe apă, veche de un secol, mai funcționează în județ FOTO

0
DISTRIBUIȚI

Morile de cereale reprezintă o importantă parte a patrimoniului industrial din România, care, din păcate, a fost în bună parte distrus după naționalizarea acestora de către regimul comunist. În campania de inventariere întreprinsă de asociația „Acasă în Banat” în cadrul unui nou proiect intitulat „Morile Banatului, patrimoniul industrial din județul Timiș”, aceasta a reușit să identifice, în doar trei luni, în urma unei cercetări de teren, nu mai puțin de 85 de mori în județul Timiș, multe dintre acestea având o considerabilă valoare istorică.

Vechile mori timișene

Câteva mori mai sunt în funcțiune, altele au fost abandonate ori și-au schimbat destinația, dar toate au fost localizate GPS, au fost fotografiate și incluse într-o bază de date pusă gratuit la dispoziția publicului, online. Totodată, s-au făcut cercetări în arhive, documente și monografii legate de istoricul acestor clădiri, iar la fața locului au fost culese mărturii  de la proprietari, localnici sau de la cei care au lucrat în vechile mori.

Reprezentanții asociației, care au cercetat istoria morilor, au putut concluziona că în urmă cu un secol, peisajul bănățean era mult diferit de cel actual. Existau mori de vânt, mori pe apă, mori plutitoare pe Mureș, mori cu cai, mori industriale sau cu abur. Chiar dacă multe dintre ele au dispărut în urma evoluției tehnologice, s-au păstrat totuși până astăzi numeroase clădiri și instalații industiale originale. Din cele 85 de mori identificate, 14 încă mai funcționează, unele având instalații vechi de peste un secol, iar acest patrimoniu al județului Timiș merită din plin să fie protejat și pus în valoare.

Balinț, comuna cu singura moară pe apă care funcționează în Timiș

Una din cele 14 mori aflate în funcțiune este moara pe apă din comuna Balinț, construită la începutul secolului trecut. Vechea așezare rurală așezată în partea de est a județului Timiș și străbătută de râul Bega și de un afluent al acestuia este atestată documentar în secolul al XV-lea, a existat și în timpul ocupației otomane dar a fost complet arsă de trupele austriece, pe motiv că era un ascunziș pentru tâlharii care bântuiau zona. Astăzi, moara din Balinț este singura din Timiș care funcționează folosind puterea apei, după ce a fost restaurată cu migală de către familia Meszaros, și a redevenit funcțională, măcinând acum făină de cea mai bună calitate.

Un traseu turistic al morilor timișene și cărășene

Asociația de Promoivare și Dezvoltare a Turismului în județul Timiș, în colaborare cu proprietarii morii din Balinț, vor promova cât de curând proiectul asociației „Acasă în Banat”, pentru a fi pus în valoare în scop turistic. Va fi întocmit și un program de vizite care va fi pus la dispoziția ghizilor de turism și al agențiilor din regiune și va fi dezvoltat turismul industrial al județului, prin valorificarea întregului patrimoniu mulinologic, urmând a fi creat un traseu al morilor de cereale din Timiș, care va fi promovat ulterior împreună cu traseul morilor din Caraș-Severin, în cadrul unui proiect turistic regional.

Moara din Balinț va fi introdusă în circuitul turistic și va putea fi vizitată începând de la sfârșitul lunii aprilie a anului următor, în fiecare sâmbătă între orele 10,00 și 15,00, când turiștii vor avea parte de tururi ghidate în interiorul morii, care vor fi urmate de o gustare la restaurantul alăturat.


 Grupurile de peste opt persoane se vor  putea programa și în alte zile ale săptămânii, la numărul de telefon 0768 159 080. Vizitatorii vor avea prilejul de a vedea cum funcționează instalațiile din interiorul morii și vor putea cumpăra făină măcinată aici, iar cei care doresc să facă o drumeție mai lungă, pot parcurge un scurt traseu pe malul râului, pentru a admira barajul „Iazul” de pe Bega, pădurea de nuc american și cer roșu sau vechile biserici ale localităților comunei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.