Cargo cu instrumente medievale. Cimpoierii din Transilvania au realizat o variantă inedită...

Cargo cu instrumente medievale. Cimpoierii din Transilvania au realizat o variantă inedită a piesei Ziua Vrăjitoarelor

0
DISTRIBUIȚI

Formația Cimpoierii din Transilvania a lansat o inedită variantă a piesei Ziua Vrăjitoarelor de Cargo, interpretarea lor fiind una care a reușit să atragă o serie de aprecieri în rândul melomanilor din țara noastră. Zilele trecute, inedita trupă a fost premiată la Salonul Internațional  Inventcor, care a avut loc la Deva, la categoria „Metode și materiale de predare, Cărți, Sport, Muzică”.

Grupul a fost înfiinţat în anul 2008, de către Mircea Goian împreună cu Cornel Jitariu şi abordează muzică medievală şi tradiţională, într-un mod original, într-o manieră concepută special pentru spectacolele care au loc în pieţele oraşelor sau în spaţiile libere de pe lângă cetăţi sau castele. Cele mai vechi cântece din repertoriu sunt în gaulish (limba celților) majoritatea pieselor din perioada medievală, în limbi cu circulație restrânsă sau limbi extincte. Pe lângă autenticitatea pieselor muzicale, grupul folosește copii după instrumente istorice precum: cimpoaie, hurdy gurdy, rauschpfeife, fidula, tobe medievale,tapan, blockflöte, instrumente de percuție arhaice – bolla. Costumația este realizată țînând cont de elemente specifice din acea perioadă.

Din vara anului 2019, trupa a trecut prin mai multe schimbări și se prezintă într-o formulă nouă, cu un “sound” mai bogat, mai dinamic, un repertoriu împrospătat și decoruri noi.


Anul trecut, trupa a lansat proiectul  Cimpoierii din Transilvania Rock, care folosește instrumente medievale  pentru a cânta muzică rock .

„Ideea este că folosind instrumente medievale putem cânta doar în anumite tonalități. Vorbesc aici despre cimpoi și despre gurdy gurdy. Deci atunci când căutăm piese  trebuie să le putem să le cântăm țînând cont de posibilitățile instrumentelor. Mă refer la ambitus și la tonalități. Toți membrii din grup ascultăm cu mare plăcere muzică rock, Cargo fiind una din trupele îndrăgite. Ziua vrăjitoarelor s-a potrivit după cum spuneam pe caracteristicile instrumentelor medievale. Oricum este fascinant să te gândești cum a evoluat muzica și instrumentele în sute de ani. De altfel totul este legat de la dezvoltarea tehnică la gândire, educație fiecare gen artistic fiind caracteristic epocii în care a apărut. Fiecare merită muzică pe care o ascultă“, ne-a declarat Mircea Goian.

Alături de el din acest proiect mai fac parte Peter Moynahan – voce, chitară, Alin Bălescu – cimpoaie, blockflöte, pocket clarinet, Ștefan Milutinovici – cimpoaie, fluiere, rauschpfeife, blockflöte voce, bouzuki, și Gerhard Stempel – tobe medievale, tapan. De-a lungul anilor, Cimpoierii din Transilvania au susținut concerte într-o serie de orașe din Rmânia și în Franța, Germania și Finlanda.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.