Ce-i unește pe George Fritz și Dominic Simion

Ce-i unește pe George Fritz și Dominic Simion

5
DISTRIBUIȚI

Scandalul provocat de George Simion în Primăria Timișoara a dovedit, încă o dată, că disoluția autorității statului se accentuează de la o zi la alta. Politicienii contribuie cu toții la acest lucru, oricât ar încerca să arunce vina exclusiv în tabăra celorlalți.

După săritul gardului la Parlament de către simpatizanții AUR, fără ca autoritatea statului să intervină pentru aplicarea legii, pentru liderul AUR, George Simion, descinderea de la Timișoara a venit ca și ceva firesc. Acest Che Guevara de hârtie creponată, tricoloră evident, că doar strigă pe oriunde apucă că el îi reprezintă pe ”patrioți”, continuă să forțeze limitele și să le arate fanilor că ei sunt poporul și că au puterea. De a face ce vor și de a nu li se întâmpla nimic. Cu fiecare zi care trece, statul îi confirmă mesajul prin inacțiune, iar ultrașilor AUR-iști li se întărește credință că sunt ”Dumnezeii” nației.

De aici și până când vor ieși în față durii partidului, adulatori de legionari, pentru a face ”dreptate” AUR-istă cu parul sau cu glontul poate fi o distanță parcursă rapid dacă lucrurile continuă în acest fel. Pentru că fix lipsa exercitării autorității de către stat în tot felul de situații, îi face pe oamenii sătui de așteptare a reacției autorităților să-i voteze pe extremiștii care promit ”dreptate populară”.

Iar Simion și cei din AUR asta livrează de fapt, iluzia ”dreptății”,  mascată sub diverse pretexte. Cum a fost și explicația halucinantă a lui Simion că a intrat în Primăria Timișoara cu gașca sa gălăgioasa pentru că este demnitar al statului, are dreptul să ceară întâlniri la toate instituțiile publice și a vrut să demonstreze că primarul nu ține audiențe. Și că, evident, nu a fost nimic ilegal.

Pentru Dominic Fritz, ”vizita” lui George Simion a fost o adevărată gură de oxigen politic, după ce s-a sufocat în scandalul Colterm. Primarul a profitat de ocazie și le-a cerut patetic timișorenilor să apere democrația, avertizându-i că ”nu sunt eu ținta, de fapt aici este vorba despre intimidarea voastră -cei care susțineți reforma în țara asta, cei care vreți să ne îndreptăm spre Europa, cei care vreți să ne amintim de tradiții europene, de civilizația română”. Dar când Ana Munteanu, colega sa de partid, descindea cu jandarmii ca să facă un fel de poliție privată prin restaurante era ceva democratic sau avea vreo legătură cu ”tradițiile europene”? Că atunci Fritz și armata USR-istă nu au avut vreo tresărire că statul de drept este zdruncinat că nimeni pe stradă, dar de la partidul lor, aflat la putere, dă ordin unor militari ce să facă, în afara oricărei legi.

Luat de valul live-ului pe Facebook, Dominic Fritz a uitat că românii sunt în Europa, nu în Africa, și în UE, nu sunt în drum spre UE, ca să se îndrepte într-acolo așa cum a spus.


Că dacă România nu era în UE nu putea să ajungă primarul Timișoarei. Așa, ca detaliu. Și încă unul – în Germania, țara în care s-a născut Dominic Fritz, problemele provocate de extrema dreaptă și acțiunile acesteia sunt cu mult mai grave decât în România, unde, din fericire, acum, nu avem cu adevărat o astfel de mișcare. Că tot vorbea de pericole.

Și am mai aflat ceva – că super-eroul zilei pentru Dominic Fritz a fost city manager-ul Matei Creiveanu, care s-a făcut zid de unul singur și nu a mai ajuns ”hoarda” la primar. Pe lângă că-i face mare parte din treaba de primar, că doar i-au fost delegate atribuții importante, inclusiv semnătura, Creiveanu i-a dovedit că poate să-i fie și SPP-ist primarului. Care nu și-a ascuns încântarea.

Creiveanu este nimeni altul decât cel care a girat una dintre cele mai scandaloase operațiuni de subminare a autorității statului în Primăria Timișoara. City managerul a gestionat operațiunea prin care avocați,i pe care i-a selectat pentru a rezolva problema Colterm, au ajuns să răspundă în locul funcționarilor publici la o solicitare de informații publice adresată Primăriei Timișoara. Prin semnătura sa pe răspunsul scris de avocații de la Schonherr și trimis ulterior PRESSALERT.ro în numele municipalității, Creiveanu a supervizat acțiunea de subminare a autorității statului, transformând angajații primăriei în simple unelte ale intereselor private. Evident că avocații cu pricina nu au nicio responsabilitate în aplicarea unei legi, cum este cea a liberului acces la informații de interes public. Prin tăcerea sa, primarul Fritz a binecuvântat această acțiune ilegală ca și altele petrecute în administrația sa, desigur în numele binelui Timișoarei.

Încălcare a legii este și intratul cu scandal într-o instituție publică și subordonarea unei instituții a statului unor interese private. Dar, desigur, politicienii George Fritz și Dominic Simion vor avea explicații. Pentru că, în orice combinație, au ceva în comun – același dublu standard și ipocrizia.

P.S. Apropo de valorile democratice invocate de primarul Dominic Fritz – astăzi sunt 91 de zile de când nu a mai organizat o conferință de presă în care să răspundă la întrebările jurnaliștilor.   

5 COMENTARII

 1. De obicei nu las comentarii. La acest articol parca ceva m-a miscat. Chiar daca articolul are un usor subiectivism, este foarte bine argumentat si rezonez el. Jos palaria, felicitari!

 2. D-le Bota, este un punct de vedere cel prezentat de dvs., dar as mai completa cu faptul ca USR si AUR sunt/ au fost „parteneri” la motiunea de cenzura ptr. daramarea guvernului. Cred ca vizita lui Simion, la PMT (Fritz) a fost o vizita de „curtoazie” (lucru), neanteleasa de Do Nimic Frig. In rest suntem „fericiti” ca platim dublu gigacaloria, stam in frig si fara apa calda, iar impozitul este mai mari decat pensia.

 3. Foarte bun articolul! Acid, dur si corect.
  Acel episod cu Ana Munteanu reprezinta un precedent extrem de periculos pentru democratie.
  Reactia lor a fost suspendarea din USR, dar de fapt e doar o masura simbolica. Vedem cu totii ca participa la sedintele consiliului local si a fost numita si consilier personal al lui Alin Mos, deci suspendarea e doar praf in ochii naivilor.
  Fritz a reusit sa devina in timp scurt un politruc jenant. Acel tanar cu discurs european are acum niste manifestari de politician cinic, iresponsabil. Iar facand echipa cu contondentul si arogantul Latcau, reteta pentru distrugerea Timisoarei este completa.
  Este socant ca tocmai acesti oameni care au invocat mereu valori europene in numele progresismului sunt cei care sfideaza legea si hotararile judecatoresti deoarece asa considera ei ca e corect. Iau decizii ilegale la ordinea zilei, ca un lucru absolut banal. Problema principala este – cine plateste oalele sparte? De ce amenzile de la Colterm si toate aceste daune create de aceasta administratie fatidica trebuie platite doar de cetateni?

 4. Cam forțat, pentru că:
  – de disoluția puterilor statului se vorbește cu mult înaintea înființării AUR sau USR (ba chiar, unul dintre motivele apariției acestor partide poate fi chiar acesta – slăbirea statului);
  – care putere a statului nu și-a făcut datoria atunci când Simion a descins legionărește la primăria TM?
  – uitați (sau vă prefaceți) că AUR și USR sunt partide normale, așa cum găsiți aproape în fiecare țară din Europa. Nu același lucru se poate spune despre PMP, ALDE sau ProRo, create ca partide-manta pentru diverși indivizi.
  Mixarea numelor celor doi lideri este o josnicie jurnalistică.

 5. Deocamdată Timişoara este guvernată jalnic de incompetenţii de la USR, care ne aduc prejudicii tuturor şi bani în buzunarele haitei lor. Restul sunt poveşti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.