Primarul Timișoarei anunță dezastrul iminent: „Nu avem pârghii de a susține continuarea...

Primarul Timișoarei anunță dezastrul iminent: „Nu avem pârghii de a susține continuarea serviciului de termoficare”. La mila cui face apel pentru o rezolvare urgentă

0
DISTRIBUIȚI

Factura de gaz la compania de termoficare locală din Timișoara a fost, în prima jumătate din ianuarie, de 30 de milioane de lei. Este echivalent cu aproape jumătate din subvenția anuală pe care legea le permite autorităților să o plătească. Astăzi, Consiliul Local Timișoara s-a reunit online într-o ședință de îndată pentru a aloca pentru compania de termoficare încă aproximativ 37 de milioane de lei

Municipiile și orașele din România care încă mai au un sistem de termoficare centralizat traversează cea mai dificilă iarnă din ultimele decenii, arată Dominic Fritz într-o scrisoare deschisă adresată premierului.

„Explozia prețurilor la gaze naturale ne-a adus dificultăți uriașe în buna funcționare a orașelor, nu doar în producerea de agent termic și apă caldă. În prima jumătate a lunii ianuarie 2022, factura de gaz la compania de termoficare locală din Timișoara a fost de 30 de milioane de lei. Asta este, pentru doar două săptămâni de funcționare, echivalent cu aproape jumătate din subvenția anuală pe care legea ne permite să o plătim. În ciuda faptului că aproape toate veniturile orașului se duc către compania locală de termoficare, în aceste săptămâni, nu va fi destul pentru a acoperi nevoia de gaz la prețurile actuale”, scrie primarul.

Potrivit acestuia, la Timișoara, funcționarea în bune condiții a sistemului de termoficare în lunile noiembrie – decembrie s-a datorat intervenției financiare a Guvernului României care a alocat 53,8 milioane de lei în decembrie anul trecut și subvenției de circa 23 de milioane de lei de la Primăria Municipiului Timișoara, la care s-a adăugat suma de 24 de milioane încasată de la abonați, inclusiv de la Primărie pentru instituțiile subordonate (școli, spitale, instituții de cultură etc.).

„Solidaritatea contribuabililor timișoreni cu abonații din sistemul de termoficare este mare, însă are niște limite matematice: nu putem plăti din bugetul local mai mult decât încasăm.


În ciuda tuturor eforturilor, care deja blochează Primăria financiar în alte domenii importante, nu avem pârghii de a susține continuarea serviciului de termoficare dincolo de fondurile existente. Dublarea prețului la gigacalorie pentru abonați de la 1 ianuarie 2022 nu va avea efecte decât în martie. Deja, compania locală de termoficare a luat măsuri extreme la Timișoara pentru a limita factura la gaz: producerea de agent termic la temperaturi mai scăzute și restricționarea furnizării apei calde pe perioada nopții, măsură ce creează un disconfort considerabil populației. Fac apel la dumneavoastră, domnule prim-ministru, să urgentați găsirea și validarea unor soluții în problema sistemului de termoficare centralizat, inclusiv alocarea în regim de urgență de fonduri către administrațiile locale pentru subvenționarea costului de producere a energiei termice. România are o coaliție de guvernare stabilă, cu o largă majoritate parlamentară, care îi permite să reacționeze în regim de urgență, în favoarea și beneficiul cetățenilor ei. Schema existentă de ajutor a guvernului, care prevede o acoperire din bugetul de stat a 50% din creșterea prețului la gaz pentru CET-uri, încă nu a produs efecte și nu va putea acoperi decât o mică parte a costurilor reale. Falimentarea bugetelor locale și sistarea serviciilor de termoficare în plină iarnă ar avea consecințe catastrofale pentru zeci de mii de cetățeni, instituții publice, școli și spitale, un scenariu ce poate fi evitat doar cu ajutorul dvs”, a adăugat Fritz.

La începutul iernii, timişorenii au rămas în frig câteva zile, din cauza datoriilor pe care le are Colterm, societatea de termoficare din Timişoara. Atunci, Fritz a semnat un contract cu un alt furnizor de gaz, însă pe perioadă determinată şi cu plata în avans. Compania de termoficare rămâne și cu datoriile în ceea ce privește certificatele de CO2 și amenda pentru neachizionarea totală pentru 2020. Astăzi, edilul-șef, întrebat dacă sunt sume pentru cumpărarea certificatelor aferente anului 2021, care sunt scandente în 30 aprilie și ar putea aduce o nouă amendă istorică, a dat un răspuns halucinant, afirmând că „nu orașul trebuie să cumpere aceste certificate, ci Colterm”. Asta în condițiile în care unicul acționar al companiei este municipalitate.

Astăzi, Colterm a anunțat că va trece la un sistem minim de furnizare a agentului termic pentru a face economii și a nu ajunge în situația în care nu va mai putea plăti furnizorii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.