Evenimente speciale la Timișoara, cu ocazia împlinirii a 172 de ani de...

Evenimente speciale la Timișoara, cu ocazia împlinirii a 172 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu

0
DISTRIBUIȚI

Cu prilejul Zilei Culturii Naționale și a împlinirii a 172 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, Institutul Francez din Timișoara și librăria „La două bufnițe” organizează sâmbătă, 15 ianuarie, începând cu ora 19,00, o seară de literatură și muzică.

În acorduri de violoncel interpretate de Alexandra Guțu, Robert Șerban și Alexandru Condrache vor prezenta cea mai recent apărută carte a scriitorului Vasile Popovici, un mare susținător al francofoniei. Cartea, apărută la editura Cartier, se intitulează „Punctul sensibil. De la Mihai Eminescu la Mircea Cărtărescu”, și s-a bucurat de aprecieri elogioase din partea criticului literar Alexandru Călinescu: „E lipsit de sens să-ţi temperezi entuziasmul atunci când te afli în faţa unei cărţi excepţionale, admirabil scrisă de la un capăt la altul şi de o intensitate a reflecţiei de care doar puţine spirite sunt capabile. Cartea… este semnată de unul dintre cei mai importanţi intelectuali români contemporani, Vasile Popovici. Profesor la Universitatea din Timişoara, cu o frumoasă carieră în diplomaţie (a fost, printre altele, ambasador în Portugalia şi în Maroc), prezenţă activă în viaţa civică, Vasile Popovici este autorul mai multor volume de critică, printre care un superb eseu despre Rimbaud. Prin «Punctul sensibil» criticul se reîntoarce la uneltele sale şi o face în chip strălucit.” În conformitate cu reglementările în vigoare, evenimentul se va desfășura cu un număr limitat de participanți. Persoanele care nu au reușit să-și rezerve un loc la eveniment vor putea urmări transmisiunea live pe pagina de Facebook a Institutului Francez din Timișoara.

Și Biblioteca Județeană Timiș a deschis o expoziție dedicată Zilei Culturii Naționale, sărbătorită în ziua nașterii poetului Mihai Eminescu.


Expoziția prezintă documente inedite din colecția secției documentar-periodice și a secției de arte „Deliu Petroiu” din cadrul bibliotecii, referitoare la viața și opera poetului, cât și lucrări realizate în 2019 de tineri plasticieni ai liceului de arte timișorean, care reflectă felul în care aceștia au perceput poezia lui Eminescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.