Ilie Vlaicu, concluzie dură despre reforma administrativă în România: ”Dacă nu înțelegem,...

Ilie Vlaicu, concluzie dură despre reforma administrativă în România: ”Dacă nu înțelegem, o să rămânem în continuare, mulți ani, într-un sistem de târg”

1
DISTRIBUIȚI

Ilie Vlaicu, directorul general al Aquatim SA, este și președintele Asociației Române a Apei care reprezintă toți operatorii de apă din țară. Analizând situația la nivel național, Vlaicu a observat că sunt problemele structurale care încetinesc dezvoltarea.

”Nu este normal, ca un proiect de la partea de concepție până la partea de finalizare să dureze 10-12 ani pentru că în această perioadă sau vine o criză, și e certificat acest lucru, cam o dată la zece ani vine o criză sau se schimbă soluția tehnică pentru că este o evoluție tehnică fantastică în ziua de azi. Dacă nu găsim modalități de a restrânge timpul, proiectele au de pierdut. Sunt prea multe instituții și agenții care se bagă în seamă și-ți cer hârtii pe care ți le dau apoi cu o întârziere fantastică. Să vă dau un exemplu la nivel de țară: timpul mediu de eliberare a unui aviz de mediu se duce spre doi ani de zile, la CNAIR un an și jumătate, la CFR tot pe-acolo. Am citit zilele trecute că și domnul ministru Sorin Grindeanu spunea același lucru”, a declarat Vlaicu pentru PRESSALERT.ro.

O altă mare problemă este cea a dimensiunii unităților administrativ-teritoriale, fiind prea mici pentru a putea funcționa în condiții de eficiență economică.


”Suntem într-un proces de globalizare, în care există un raport între costuri fixe și costuri variabile. Noi analizăm acest lucru la Aquatim. Și atunci ce înseamnă? Cu aceeași echipă, cu același sistem juridic, pregătiri proiecte, resurse umane și echipe care gestionează partea operativă, câte localități poți să duci: 100, 200, 300, 500? Aquatim are niște reguli de bază, una dintre ele este productivitatea muncii. În acest moment, Aquatim poate să ducă, optim este un milion de consumatori. Acum avem 460.000 de abonați. Optim ar fi, pentru că ne plac regiunile, un Arad, Timiș și Caraș. Ar merge și Hunedoara. Dar sistemul administrativ cu județe, care este din anii 60, blochează lucrurile. Politicul nu poate face performanță, așa cum suntem acum organizați, județele sunt prea mici, comunele sunt prea mici, nu este normal să ții comune care au sub cinci mii de locuitori, iar subvenționarea lor să se facă pe criterii netransparente”.

Ilie Vlaicu a susținut că ”după părerea mea, cred că este momentul pentru o reformă în administrație, Guvernul are acum suficiente voturi în Parlament pentru a face o astfel de schimbare. Ar fi un moment bun pentru că PNRR cere reformă și atunci, au venit acești două miliarde de euro ca avans, dar trebuie să facem reformă. Dacă nu înțelegem o să rămânem în continuare, mulți ani, într-un sistem de târg”.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.