Medicul Virgil Musta estimează 25.000 de cazuri noi pe zi în varianta...

Medicul Virgil Musta estimează 25.000 de cazuri noi pe zi în varianta optimistă pentru valul al cincilea de COVID

0
DISTRIBUIȚI

Medicul Virgil Musta a explicat că, în prezent, România este abia la începutul valului cinci al pandemiei și că situația s-ar putea înrăutăți rapid.

„Ne pregătim pentru al cincilea val. Nu știu dacă am intrat propriu-zis, cred că abia suntem încă la început. Toate țările când intră au un număr mare de creștere, e o fază ascendentă foarte mare. Și la noi a început să crească numărul de cazuri zilnice, dar suntem la început”, a spus medicul Virgil Musta la RTV.

Potrivit acestuia, apariția unui număr mare de cazuri de îmbolnăviri era așteptată atât de autorități, cât și de medici, având în vedere experiența prin care trece Europa de câteva săptămâni.

„Era de așteptat, aș zice, noi suntem la o lună, o lună și jumătate în urmă față de creșterea din Europa. La noi au fost mai mulți factori care au favorizat creșterea de acum. Probabil a contribuit și venirea celor din Europa, acolo unde există Omicronul.

Faptul că a fost o perioadă fără restricții și, normal, în comunitate oamenii au fost mai apropiați, nu au respectat anumite norme de distanțare, virusul s-a răspândit mai repede, iar asta a contribuit, de asemenea, la creșterea numărului de infectări”, a mai spus Virgil Musta.

În ceea ce privește numărul de îmbolnăviri estimate, Virgil Musta spune că, în vârful valului 5, ne putem aștepta la cifre uriașe de noi cazuri zilnice, cu atât mai mult cu cât în România rata de vaccinare este destul de scăzută.

„Eu nu sunt epidemiolog, dar este foarte probabil să avem vârfuri de 25.000 de îmbolnăviri zilnice.


Iar uitându-mă în Franța, Anglia, Germania, care sunt și țări mai vaccinate decât noi, cu o rată de 70-80%, numărul de cazuri este dublu față de maximul atins în cel de-al patrulea val. Noi am ajut aproape de 20.000, deci vom depăși sigur 20.000 de cazuri zilnice. Probabil că 25.000 de cazuri este varianta optimistă”, a estimat acesta.

Totuși, doctorul spune că există și motive care să ne permită să rămânem, oarecum, optimiști, Virgil Musta sperând că varianta Omicron, tulpina virusului care, probabil, va deveni dominantă și în România, va avea o mortalitate mai mică față de Delta.

„Din cercetările celor din vest se arată că la varianta Omicron cazurile sunt mai puțin severe. Acum, e adevărat, ei au și o rată de vaccinare mai mare. Vom vedea dacă, atunci când va exista o transmitere comunitară și la noi cu Omicron, dacă se va menține această patogenitate mai scăzută. Ar fi foarte bine să fie așa, ar fi salvați mai mulți oameni și ar fi o presiune mai mică pe sistemul medical”, a declarat Virgil Musta.

Totuși, în aceste momente, nu este exclus să vedem cazuri de bolnavi contaminați și cu varianta Delta, dar și cu Omicron.

„O persoană poate să se îmbolnăvească și de varianta Delta și de varianta Omicron, dar nu este foarte frecvent. Dacă ai fost, de exemplu, într-o comunitate, în care au fost oameni bolnavi, unii cu varianta Delta, alții cu Omicron, se poate să te contaminezi cu ambele variante. Dar nu știm ce patogenitate ar fi în asemenea caz, dacă crește patogenitatea”, a mai arătat medicul Virgil Musta, conform rtv.net.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.