Muzică fabricată în Timișoara: proiectul Freejay a lansat o melodie cu influențe...

Muzică fabricată în Timișoara: proiectul Freejay a lansat o melodie cu influențe breakbeat care abordează contopirea omenirii cu inteligența artificială

0
DISTRIBUIȚI

Recent, melomanii autohtoni au avut parte de lansarea unui videoclip interesant „Into the future“, sub misteriosul pseudonim de FreeJay , piesa având parte de vocea Ellei Jebelean și de editarea video realizată de The ScientArtist.

În spatele pseudonimului Freejay se ascunde o figură cunoscută în breasla muzicienilor din Timișoara și nu numai, dar care nu este vzibilă pentru publicul larg. E vorba de Attila Lukinich, prin mâinile căruia s-au născut o serie de albume și single-uri ale unor artiști români. Dragostea lui pentru muzică a luat naștere cu 27 de ani în urmă în momentul în care a primit cadou de la prinți un computer, iar imediat după aceea s-a specializat în meseria de inginer de sunet la Studio Recording și Bilutza Records. Numele său este legat de studioul timișorean DSPro, iar din lunga listă a artiștilor care au poposit pe aici se numără Persona, Teo Milea, Implant Pentru Refuz, Thy Veils, Mike Altrin, Nuevo Tango Quintet, Kultika, Amalia Gaiță, Sean Norvis sau Sebastian Spanache Trio.

Alături de munca sa din studio pentru alți artiști, în 2019, Atilla Lukinich a pus bazele proiectului FreeJay, iar sound-ul videoclipului realizat de soția sa, Lukinich-Gruia Alexandra, este inspirat din creațiile unor artiști ca The Crystal Method, Chemical Brothers sau Leftfield.

Atilla Lukinich

„Into the future este o piesă de-a mea sub numele de FreeJay, chiar dacă mai am și un alt proiect FreeJay meets Ella.


Deocamdată am trei piese sub acest nume și vor mai urma și altele. La această melodie Ella a contribuit cu vocile de fundal. Practic piesă e inspirată de genul breakbeat și în special de trupe ca Prodigy, The Crystal Method, Chemical Brothers sau Leftfield. M-a inspirat genul acesta pentru că în general piesele sună foarte contemporan chiar dacă unele au fost făcute acum 20 ani și asta pentru că se pune mult accent pe sound design, spre deosebire de alte genuri care își caută identitatea prin asemănare sonoră.
Practic proiectul Freejay s-a născut din nevoia de a mă exprima muzical și în forme mai ritmice , mai energice. În proiectul FreeJay meets Ella căutăm peisaje sonore mai cinematice care să aibe încărcătură emoțională, mesaj. Prin poiectul FreeJay încerc să explorez latura energică a muzicii și sound designului care încă momentan este o căutare, însă încet încet se conturează o viziune care ar vrea să îmbine ritmuri de breakbeat cu elemente cinematice și muzică etnică. În această căutare am sprijinul The ScientArtist care se ocupă de partea vizuală a proiectului și a Ellei pe partea vocală. The ScientArtist este soția mea, ea este cercetătoare, de aici vine numele de artist. Lucrez la un material care să poată fi redat într-un format de concert, probabil o să îl denumesc album. Mesajul vizual al piesei este destinul omului și AI care se contopesc încet – încet într-un viitor misterios“, ne-a explicat Atilla Lukinich.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.