NATO a transmis răspunsuri scrise Rusiei privind garanţiile de securitate. Stoltenberg: Vrem...

NATO a transmis răspunsuri scrise Rusiei privind garanţiile de securitate. Stoltenberg: Vrem dialog

0
DISTRIBUIȚI

Alianţa Nord-Atlantică a transmis răspunsuri scrise Rusiei privind garanţiile de securitate, anunţă secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, pledând pentru continuarea dialogului, dar subliniind că aliaţii occidentali sunt pregătiţi pentru orice scenariu.

„Propunerile scrise ale celor 30 de aliaţi din cadrul NATO, trimise Rusiei în seara aceasta, acoperă o gamă largă de chestiuni diverse. Întindem o mână Rusiei pentru a încerca să urmăm o cale a dialogului, dar, în acelaşi timp, suntem pregătiţi pentru ce este mai rău”, a afirmat Jens Stoltenberg, conform postului BFMTV.

Statele Unite au semnalat că Rusia nu poate bloca aderarea vreunui stat la NATO, dar au transmis că propun „o cale diplomatică”, pentru evitarea unui nou război.

„Ne aflăm într-un moment critic”, a subliniat Jens Stoltenberg, denunţând prezenţa a 100.000 de militari ruşi la frontierele Ucrainei.

„Sunt şi mii de militari ruşi în Belarus, cu sisteme antiaeriene S-400 şi cu alte capabilităţi avnasate. Aceşti factori contribuie la tensiuni”, a insistat Jens Stoltenberg, potrivit cotidianului Le Figaro.

Administraţia Vladimir Putin cere garanţii că Alianţa Nord-Atlantică nu va continua extinderea spre est şi argumentează că este necesară revenirea la arhitectura de securitate anterioară anului 1997, astfel că NATO trebuie să retragă trupele şi echipamentele militare inclusiv din România şi Bulgaria. Washingtonul urmează să transmită săptămâna aceasta răspunsuri scrise Moscovei privind garanţiile de securitate.

Franța caută soluții diplomatice, SUA cere cetățenilor să părăsească Ucraina

Franţa s-a mobilizat complet şi poartă discuţii cu partenerii europeni şi cu Statele Unite pentru reducerea tensiunilor dintre Ucraina şi Rusia, anunţă ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, în timp ce Washingtonul îndeamnă cetăţenii americani să plece de pe teritoriul ucrainean.

„Situaţia din Ucraina este foarte tensionată, dar recurgem la toate iniţiativele necesare pentru a declanşa un proces de reducere a tensiunilor”, a declarat Jean-Yves Le Drian în Senatul Franţei, conform agenţiei Reuters.

În acest moment, la Paris are loc o reuniune în Formatul Normandia, la nivel de consilieri politici din Franţa, Germania, Rusia şi Ucraina.

În paralel, Statele Unite au îndemnat miercuri după-amiază cetăţenii americani să părăsească Ucraina.


„Ambasada SUA îndeamnă cetăţenii americani să analizeze posibilităţi de a pleca acum din Ucraina. Situaţia în materie de securitate în Ucraina este imprevizibilă din cauza ameninţării unei intervenţii militare ruse şi se poate deteriora fără avertismente”, a transmis Misiunea diplomatică americană din Kiev, potrivit cotidianului Le Figaro.

Statele Unite şi Marea Britanie au redus de luni numărul diplomaţilor din Ucraina şi au evacuat rudele funcţionarilor diplomatici, dar Kievul a catalogat „prematură” decizia, iar Uniunea Europeană a cerut evitarea „dramatizării” situaţiei, anunţând menţinerea personalului diplomatic.

Washingtonul a semnalat miercuri că nu este clar dacă Vladimir Putin a luat „decizia definitivă” privind o intervenţie militară în Ucraina. „Toate datele indică faptul că preşedintele Rusiei va face uz de forţă militară la un moment dat, poate acum, poate la jumătatea lunii februarie, nu este clar dacă a luat decizia definitivă”, a afirmat Wendy Sherman, subsecretar de Stat american. Vizita la Beijing, pentru Jocurile Olimpice de Iarnă, la începutul lunii februarie, „ar putea avea impact asupra calendarului preşedintelui rus”, a subliniat oficialul american.

Suplimentarea trupelor NATO în Europa de Est

Alianţa Nord-Atlantică ar putea trimite trupe suplimentare în România, Bulgaria şi Ungaria, pentru a transmite Rusiei un semnal care să descurajeze o intervenţie militară în Ucraina, afirmă oficiali de la Washington.

Statele Unite şi ţări aliate poartă discuţii despre trimiterea a câte 1.000 de militari în România, Bulgaria şi Ungaria, au declarat trei oficiali de la Washington citaţi de CNN.

Departamentul american al Apărării a anunţat luni că 8.500 de militari americani au fost plasaţi în stare de alertă pentru posibila trimitere în Europa de Est, eventual pentru activarea Forţei de Reacţie a NATO, care are 40.000 de militari.

Însă un diplomat european afirmă că Statele Unite şi Marea Britanie insistă pentru suplimentarea efectivelor militare în Europa de Est, restul de naţiuni din cadrul NATO fiind reticente privind o astfel de măsură. Ar fi mai degrabă o decizie bilaterală sau a unei alianţe formată din câteva state, a explicat diplomatul european.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.