O carte-document despre istoria Banatului, scrisă acum aproape 300 de ani, reeditată...

O carte-document despre istoria Banatului, scrisă acum aproape 300 de ani, reeditată la Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

O valoroasă carte-document despre istoria Banatului, importantă nu numai pentru cercetători și istorici ci și pentru toți cei pasionați de istorie și de trecutul acestei provincii, a văzut recent lumina tiparului la editurile David Press Print și Banatul, cu sprijinul financiar al bibliotecii județene „A.D. Xenopol” din Arad și al CJ Timiș. Este vorba despre ediția a II-a revăzută și adăugită a volumului „Mathias Bell – Comitatul Timișului”, care prezintă istoria Banatului în epoca regatului medieval maghiar și a stăpânirii otomane, oferă informații generoase despre războiul țărănesc condus de Gheorghe Doja sau despre asediul și capitularea Timișoarei în 1716, precum și date inedite despre districtele și așezările bănățene în primul deceniu de administrație habsburgică în Banat.

Manuscrisul călugărului catolic și geografului Mathias Bell, care a sosit în Banat de la Bratislava, e datat în 1726 și are 250 de pagini.


Informațiile pe care le oferă sunt obținute la fața locului, căci Bell a străbătut toate districtele și satele bănățene și a ținut să evidențieze transformările petrecute, chiar din primii ani ai stăpânirii habsburgice. Manuscrisul lui Mathias Bell e cu atât mai prețios cu cât el a recurs și la cele mai bune surse care au tratat istoria Banatului, așa cum reiese din notele de subsol ale însemnărilor sale.

Scris în limba latină folosită la începutul secolului al XVIII-lea, manuscrisul, cu cele două variante ale sale, care se află în arhiva episcopului primat al Ungariei din Esztergom și la Budapesta, a fost microfilmat iar fotocopiile au fost donate cu ani în urmă Muzeului Banatului, însă traducerea integrală în limba română a fost făcută abia în urmă cu un deceniu de dr. Loredana Milincu, profesor de limba latină și doctor în filologie clasică.

Cea de-a II-a ediție a fost îngrijită de istoricii dr. Ioan Hațegan și dr. Alexandru Kósa de la Institutul de Studii Banatice „Titu Maiorescu” al filialei timișorene A Academiei Române iar lansarea volumului va avea loc luni, 31 ianuarie, ora 14:00, în sala Senatului Institutului Politehnic din palatul Lloyd. Cei care doresc să fie prezenți la acest eveniment  sunt rugați să confirme participarea la adresa Tatiana.Sima@upt.ro, pentru a se putea respecta ocuparea a 30% din locuri, cu toate restricțiile în vigoare. Exemplare ale lucrării pot fi cumpărate cu prilejul lansării sau de la dr. Ioan Hațegan, număr de telefon 0722 224 241.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.