Portret Mihai Răzvan Mugescu, „vinovatul“ pentru fenomenul muzical Brezoi: „Pare nebunie,...

Portret Mihai Răzvan Mugescu, „vinovatul“ pentru fenomenul muzical Brezoi: „Pare nebunie, dar simțim că putem face asta“

0
DISTRIBUIȚI
Brezoi Summer Camp Foto: Ioan Ciobotaru

Cu trei ani în urmă, în vara anului 2019, numele localității Brezoi a devenit cunoscut în rândul melomanilor din întreaga țară grație celei de-a treia ediții a evenimentului Open Air Blues Festival. Atunci, în mirificul orășel situat în Țara Loviștei, între Sibiu și Râmnicu Vâlcea, au poposit printre alții Beth Hart, Ana Popovic sau Oscar Benton. Deși pandemia care a debutat un an mai târziu a schimbat complet viața muzicală, miracolul de la Brezoi a continuat, festivalurile desfășurate aici fiind o oază de oxigen pentru melomanii din întreaga țară. De-a lungul anilor diverși artiști timișoreni au urcat pe scena evenimentelor desfășurate aici, iar anul trecut la Brezoi a avut loc festivalul Mentor Rock Gathering desfășurat „In Memoriam Adi Bărar”, regretatul artist care și-a pierdut viața în 2021. În cele ce urmează am realizat un interviu cu principalul vinovat“ pentru fenomenul Brezoi, Mihai Răzvan Mugescu care ne-a povestit amănunte inedite despre începuturi, cele cinci concerte susținute anul trecut de solista americană Beth Hart și despre planurile verii 2022 la ceea ce a devenit între timp #BrezoiulLumii.

– Ai avut ideea a organiza un festival cu muzică live încă de când erai puștan și mergeai prin rockotecile din Costineșți. Îniante de a te implica în ea ai început cu clubul Aby Stage din Râmnicu Vâlcea. Cum a fost?

– A fost frumos, este frumos să poți face ce-ți place. Mi-e foarte drag să organizez concerte, îmi place lumea care vine la concerte. Este exact lumea aceea din care mi-ar plăcea să fie alcătuită toată populația României.

– Care sunt concertele cu „priză la public” în Aby Stage? S-a schimbat ceva în preferințele publicului de acolo față de anii trecuți? 

– Din păcate Râmnicu Vâlcea nu este un oraș universitar, ca atare segmentul de populație cu vârste între 18-24 de ani lipsește cu desăvârșire de la evenimentele noastre, mna, oamenii sunt plecați la universități în alte orașe, merg acolo la concerte, în vacanța de iarnă ce-i mai prindem pe-acasă. Ca atare, publicul nostru este format în mare parte din oameni cu familii și ceva adolescenți. Preferințele acestora în materie de concerte, și asta o spun cu regret, sunt pentru formațiile cu notorietate, publicul nostru, în mare parte, nu este deschis către muzici noi și nu are apetit pentru a experimenta altceva în afară de ceea ce este deja consacrat. Pot să spun că înțeleg, pe deoparte, acest comportament.

În prezent cel mai prețios lucru este TIMPUL, nu este vorba că oamenii nu vor să plătească un preț modic pe bilet pentru a vedea o formație nouă, este vorba că nu vor să-și riște timpul atât de limitat pe care-l au pentru a se relaxa în weekend cu o trupă de la care nu au 100% garanția că le va aduce trăirile pe care așteaptă să le simtă în timpul liber. Deci, oamenii vor să meargă la sigur. Și cum modalitățile și opțiunile de relax în weekend sunt la îndemâna oricui și sub diverse forme, automat rămân doar concertele de la care lumea are garanția absolută a satisfacției.

Nu poți să-i condamni, noi știm că sunt multe formații tinere care fac muzică excelentă și știm că ar putea bucura o sala de concerte plină, dar oamenii nu sunt dispuși să experimenteze. Ține numai de aceste formații să reușească să se facă vizibili, să se facă remarcați. Noi am încercat și încă ne străduim să le facem loc în Aby Stage, dar este greu, eforturile acestor formații de a se face cunoscute ar trebui susținute din fondurile alocate de instituțiile statului pentru evenimente culturale. Exemplu: tu primărie, nu mai cheltui 10 mii de euro cu o trupă „faimoasă” pentru zilele orașului ca să-ți bucuri electoratul, ci poți identifica un curator care să-ți propună 10 trupe faine „nefaimoase” pe care să le plăteșți cu câte o mie de euro și astfel vei avea 10 concerte mișto cu care-ți bucuri înzecit electoratul.

Trupele „faimoase” câștigă oricum bani din concertele în cluburi sau de la festivaluri. Și tot așa, trupa „nefaimoasă” poate cânta din bani publici până devine „faimoasă” și apoi se susține singură. Așa încurajezi și stimulezi tinerii să se apuce de muzică… zic și eu, nu-s vreun expert, așa o văd eu. Preferințele publicului nu s-au schimbat, vin la trupele cu „nume” și nu vin la trupele „fără nume”.

– De-a lungul anilor ai colaborat și cu Richard Constantinidi la concursul de muzică live GBOB România. La începuturile Open Air Blues Festival ți-ai imaginat că acest festival va deveni unul de referință pentru România?

– Experiența GBOB alături de Richard, a fost deosebită, am colindat țara în lung și în lat și am organizat concerte cu trupe dornice de afirmare în foarte multe cluburi din țară. Am avut ocazia să colaborăm cu peste 200 de formații din România. Prieteniile legate, experiențele trăite, amintirile frumoase de la concerte, jurizările alături de foarte mulți oameni relevanți din industrie, călătoriile prin țară fac din experiența GBOB una foarte importantă și dragă mie.

Open Air Blues Festival s-a născut din dorința noastră de a avea în județul Vâlcea un festival așa cum aveau vecinii noștri din alte județe, un festival în adevăratul sens al cuvântului. De la Constelații Rock, eveniment notoriu la vremea lui în anii 80-90, care se desfășura în Rm. Vâlcea, județul nostru nu a avut niciun eveniment muzical major destinat formațiilor care interpretează muzică live, cu instrumente. Noi am făcut din acest festival ce am crezut noi că e bine, nu am urmat nicio rețetă, ne-am dedicat acestui eveniment cu toate resursele noastre și am ajuns astăzi în punctul în care pentru ediția din 2022 așteptăm sute de participanți de peste hotare și multe mii de oameni din România la o ediție care se anunță cel mai grandios eveniment blues organizat vreodată la noi în țară.

Mihai Răzvan Mugescu, principalul vinovat pentru fenomenul Brezoi

– Pe parcursul anului 2020 și 2021 în vremuri pandemice în care o serie de evenimente de acest fel s-au anulat, ai continuat cu o serie de festivaluri la Brezoi.


Ce te-a motivat să mergi mai departe în aceste vremuri tulburi și care a fost feedback-ul evenimentelor organizate de voi?

– În 2020 și 2021, ooo da, a fost o nebunie! În aprile 2020, când autoritățile au hotărât că putem organiza evenimente cu maxim 500 persoane / seară, mi-a venit ideea Summer Camp Brezoi. Deoarece ne-a fost clar că nu putem organiza festivalul de Blues, un festival proiectat cu o participare de minim 6-7 mii persoane/seară, am hotărât să organizăm aceste festivaluri de weekend, 12 wekend-uri, 12 festivaluri: folk, rock, blues, pop… Am zis să mergem înainte să încercăm să ținem muzica vie, să ne asumăm această nebunie cu reguli stricte, cu lipsa de predictibilitate, planuri făcute orbește… am avut noroc și ne-a ieșit.

Artiștii, publicul participant și noi am găsit în Summer Camp oaza aceea de libertate, de viață cât de cât. După lockdown și oprirea bruscă și pe termen nelimitat a vieții concertistice, #BrezoiulLumii a devenit cam singurul loc din țară în care în vara 2020 au avut loc concerte în fiecare sfârșit de săptămâna.  Mie mi s-a părut normal să „luăm taurul de coarne” și să încercăm să facem fix cât ne este nouă în putere și să nu stăm să așteptăm, neștiind în acel moment cât va trebui să așteptăm revenirea la normalitate.

Feedback-ul evenimentelor organizate de noi în 2020 a fost unul peste așteptări. Ne-am bucurat de aprecierea artiștilor pentru curajul nostru de a organiza evenimente în vremuri atât de încețoșate și ne-am bucurat de bucuria oamenilor prezenți în public care au găsit în Summer Camp Brezoi o gură de aer, o evadare temporară din griul din jur.

Anul 2020 ne-a prins foarte bine pentru că am avut temele făcute pentru vara anului 2021, un an la fel de incert din punct de vedere organizatoric, dar mai permisiv totodată. A fost o vară lungă și plină de evenimente mai mari și mai frumose la #BrezoiulLumii.

Beth Hart la Brezoi Foto: Beth Hart

– Anul trecut ai mers și mai departe și ai organizat și cinci concerte cu Beth Hart. Cum a fost această experiență pentru tine… ai reușit să realizezi ce ți-ai propus cu acest șir de concerte?

– Noi planificam şi speram la o ediție a Festivalului de blues de la Brezoi în 2021, aşa cum o gândisem înainte de apariția pandemiei, Beth Hart fiind unul dintre headlinerii a ceea ce ar fi reprezentat cea mai spectaculoasă ȋntâlnire public-artişți din acest spectru muzical, organizată vreodată ȋn România. Nu a fost să fie, deciziile luate de autorități nu ne permiteau organizarea concertelor cu mai mult de 2.500 de participanți/seară. Noi aveam deja peste 3.500 de oameni cu bilete achiziționate pentru festival. Festivalul nostru, precum şi celelalte festivaluri de gen din Europa, au fost amânate pentru vara 2022, ca atare calendarul lui Beth pentru vara 2021 a rămas destul de liber, aşa am venit cu ideea de a propune managerului său o serie de cinci concerte ȋn Brezoi: „Voi aveți timp, noi avem locația şi un public nerăbdător să avem primul artist de renume mondial care vine ȋn România după debutul panedmiei. Deci, vreți să ȋncercăm?” Răspunsul a fost DA! Evident că ne-am pus o sumedenie de ȋntrebări, am făcut o mulțime de calcule… Dar ne-am lăsat ghidați de entuziasm şi de dorința de a realiza ceva ce părea până atunci imposibil, nu doar ȋn România, ci oriunde. Astfel am pornit la ȋnfăptuirea ideii „Beth Hart – high five România – Summer Camp Brezoi”.

Beth a fost foarte afectată de necesitatea reprogramării ȋntregului turneu european (pentru a două oară), dar s-a bucurat alături de echipa sa de apariția vaccinului anti-COVID şi de oportunitatea de a se imuniza, care i-a convins că programul lor putea reveni (măcar parțial) la normal.. I-a plăcut maxim ideea noastră, a descris-o că fiind „nebunească-genială-curajoasă”. Noi ne simțim flatați când suntem identificați cu aceste atribute, ȋncercăm să ni le asumăm ȋn toată activitatea, nu doar ȋn inițierea unui contract de booking cu un format fără precedent. A fost entuziasmată că România, o țară pe care o ȋndrăgea de la prima sosire aici, dar ȋn special după Open Air Blues Festival Brezoi 2019, ȋi oferă contextul pentru un restart ȋn viața concertistică, după un an şi jumătate de pauză. A primit cu emoția-i caracteristică şi cu bucurie propunerea noastră şi putem spune cu certitudine că nu a regretat nici un moment această decizie.

– Și pentru acest an ai anunțat deja o ediție a festivalului de blues și alte manifestări. În aceste vremuri, când mulți organizatori de festivaluri stau în expectativă… mergi mai departe. Ce te motivează și cine sunt oamenii care te sprijină în acest demers care ar putea fi considerat de unii… drept nebun?

– Da, planurile pentru 2022 sunt mărețe/îndrăznețe, în afară de Bikers For Humanity Rock Fest anunțat pentru luna iunie 24-26, pe care-l realizăm în parteneriat cu Bikers For Humanity România și pentru care avem deja certitudinea că va fi una dintre cele mai mari întruniri rock cu trupe doar din România și Festivalul internațional de blues din 19 – 25 iulie, pregătim alte 10 festivaluri: Baricada Folk 17 – 19 iunie, 29 – 31 iulie aflat la a treia ediție, Festivalul Șaraimanic World (aducem muzică lăutărească împreună cu muzici din pieptul altor popoare precum Africa, Balcani sau America Latină), Electric Nights 12 – 14 august (rock alternativ) aflat la a treia ediție, Mentor Rock Gathering 26 – 28 august / a treia ediție, festivaluri pe care deja le-am anunțat și mai urmează să anunțăm altele în curând.

Pare nebunie, dar simțim că putem face asta, așa cum am procedat și până acum, am făcut exact cât și ceea ce am simțit că putem face. Când vine vorba de sprijin, în primul rând menționăm și aplaudăm administrația locală a orașului Brezoi, care a fost umăr lângă umăr alături de noi în toate demersurile noastre și bineînțeles sponsorii, parte dintre ei au devenit parteneri de tradiție și spre încântarea noastră constatăm că din ce în ce mai multe branduri vin în sprijinul nostru și pun alături de noi umărul la solidificarea imaginii frumoase pe care #BrezoiulLumii și-a creat-o în tot acest timp.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.