Program derulat de Aquatim cu scopul de a îmbunătăți viața timișenilor și...

Program derulat de Aquatim cu scopul de a îmbunătăți viața timișenilor și a reduce poluarea

0
DISTRIBUIȚI

Principalul program de investiții în apă și canalizare, derulat în prezent de Aquatim, va aduce îmbunătățiri semnificative pentru populație și factorii de mediu din județul Timiș.

În valoare de 239,5 milioane de euro, proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Timiș, în perioada 2014 – 2020 urmărește dezvoltarea unor sisteme durabile de alimentare cu apă și apă uzată, prin investiții în infrastructură, în 81 de localități.

Vor beneficia de o mai bună alimentare cu apă circa 380.000 de timișeni din aria proiectului, iar peste 53.000 de persoane vor beneficia de servicii îmbunătățite de canalizare.

Potrivit directorului general al Aquatim, Ilie Vlaicu, în județ se vor construi 22 de stații de tratare a apei, șase stații de epurare și 895 km de rețele (483 km apă și 412 km canalizare).

În Timișoara, programul cuprinde reabilitarea și extinderea rețelelor de apă și canalizare pe 92 de străzi, modernizarea Stației de tratare a apei potabile Bega, construirea unei linii de valorificare energetică a nămolului la Stația de epurare și realizarea unui sistem automat de monitorizare și control de la distanță al proceselor (SCADA) cu acoperire regională.

„În anul 2021 s-au semnat 21 de contracte de lucrări, atât pentru extinderea și reabilitarea rețelelor de apă și canalizare, cât și pentru  proiectarea și execuția unor stații de tratare a apei potabile și de epurare a apelor uzate.


Contractele de lucrări pentru execuția rețelelor de apă si canalizare din Timișoara au fost semnate în luna noiembrie, iar valoarea lor cumulată este de peste 28,5 milioane de euro”, a precizat directorul Ilie Vlaicu.

Probabil cea mai importantă noutate a anului 2021 în ceea ce privește programul de investiții din fonduri europene derulat de compania timișeană de apă este suplimentarea valorii proiectului. Contractul de finanțare a fost modificat prin act adițional, în luna noiembrie, iar valoarea sa a crescut de la 180 la 239,5 milioane de euro.

Proiectul regional de investiții al Aquatim face parte din Programul Operațional Infrastructură Mare ce asigură finanțarea principalelor priorități de dezvoltare ale României în acord cu angajamentele asumate în Acordul de Parteneriat și cu obiectivele Strategiei Europa 2020.

Finanțarea este asigurată în proporție de 75,35% de Uniunea Europeană, 16,88% de la bugetul de stat, 6% cofinanțare Aquatim și 1,77% de la bugetul local.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.