Reacții după ședința cu scântei de la Consiliul Local Timișoara: „USR Timiș...

Reacții după ședința cu scântei de la Consiliul Local Timișoara: „USR Timiș arată că nu înțelege farmecul democrației”

0
DISTRIBUIȚI

Consilierii locali timișoreni s-au certat, din nou, în cadrul ședinței care s-a desfășurat on-line, marți. Aleșii și-au spus replici acide și au dus unele discuții în derizoriu.

Azi, replicile s-au mutat pe Facebook.

„După cum am promis în plenul ședinței de ieri, astăzi am depus la Instituția Prefectului o contestație privind înființarea Unității Centralizate de Achiziții (UCA) Timișoara. În opinia mea, acest experiment este total ilegal în condițiile legislației din România și nu reprezintă altceva decât o firmă useristă de spoliere a banului public. Sunt de acord cu înființarea unei unități de achiziții publice centralizate, mai ales că acest model este funcțional și de succes în statele Uniunii Europene, dar în subordinea Primăriei și sub controlul Curții de Conturi și al Consiliului Local, exact după modelul Consiliilor Județene Sibiu și Harghita, care au făcut parte, alături de Primăria Timișoara, din acest proiect-pilot”, a transmis consilierul local Radu Țoancă de la PSD.

Reprezentanții USR Timiș au transmis că „în ciuda opoziției firmelor de partid ale PSD și PNL, reprezentate de consilierii locali ai celor două formațiuni politice, prima Unitate Centrală de Achiziții (UCA), la nivelul municipiilor din România, se înființează la Timișoara. PSD și PNL doresc ca achizițiile public să se desfășoare ca până acum. Interesul celor două partide este ca instituțiile (sau oamenii) pe care le controlează politic să poată cumpăra, în continuare, bunuri și servicii de la firmele de partid. Pentru că și din această cauză prețul unui bec poate varia de la 10 la 100 de lei. Astfel de unități există în peste 20 de state europene, iar România, printr-un proiect pilot derulat de Agenția Națională pentru Achiziții Publice, intenționează să înființeze trei UCA pilot în țară care vor deservi autorități locale, urmând ca, în următorii ani, numărul acestora să ajungă la opt. Timișoara a fost înscrisă în acest proiect pilot de către administrația condusă de Dominic Fritz”.

După ce a văzut această postare, viceprimarul liberal Cosmin Tabără a scris pe pagina sa de Facebook că „prin postarea făcută astăzi, USR Timiș arată că nu înțelege farmecul democrației, dialogul sau pur și simplu nu-l acceptă! Trimiterile mereu făcute la adresa PNL, la o încercare de denigrare a colegului de alianță locală arată că viitoarea campanie electorală este mai importantă decât managementul orașului! De unde atâta supărare, frustrare? Înțelegeți că democrația nu înseamnă unanimitate, nu înseamnă un stil dictatorial în care unul poruncește, iar celălalt execută! Lumea nu e formată doar din oameni buni – «voi» și «restul» – răi! Înseamnă dialog și respect, chiar contradicție de idei. Din contradicții, se pot naște idei bune”.

Acesta spune că supărarea a plecat de la întrebările colegilor, dialogurile pe marginea Unității Centrale de Achiziții (UCA).

„De ce SRL și nu SA, de ce o anumită sumă ca venit pentru angajații noii societăți, de ce un asemenea buget, cum vă opera UCA în viitor? Sunt întrebări pertinente și care nu trebuie să supere, ar trebui să și le pună toți reprezentanții aleșilor, nu doar unii! Mai ales că este vorba despre o practică nouă, despre un mod nou de a face achiziții despre care nu vă puteți pronunța nici dvs., fiind primul proiect de acest gen din România. Este implementat în Italia, Portugalia, Austria, nu în toată UE, cu atât mai puțin la noi. Este un proiect al ANAP (condusă de un liberal), dar asta nu ne scutește de a pune întrebări și a vota orbește.


Vorbim despre bugetul orașului nostru până la urmă. Așa cum spuneam, e un proiect pilot al ANAP și nu o idee inovatoare a noastră sau a voastră, nici a altor colegi din CL! Întrebările pentru lămurire vin și pe fondul neîncrederii în modul cum a fost gestionată criza Colterm, unde mai bine de un an v-am lăsat, așa cum ați dorit, să operați așa cum doriți la «orice oră din zi sau noapte», unde v-am asigurat că vă stăm la dispoziție dacă aveți nevoie să vă ajutam. În primăvară ne-ați solicitat să dizolvăm Consiliul de Administrație de la societățile din subordine, să reformăm, să aducem oameni noi și performanți! Ce ați făcut în schimb? V-ați pus oameni de partid, unii de mare calitate și apreciem atunci când e cazul, dar ați preferat o majoritate comodă, distructivă pentru Timișoara cu «foștii» membri din CA, care până ieri nu erau buni, ați legitimat peste noapte ceea ce cu puțin timp în urmă blamați! Ați venit cu propunerea pentru a conduce UCA cu o persoană de care nu ați spus nimănui nimic, pe principiul probabil că «resturile nu trebuie informate, încercând să speculați politic întrebările legate despre acea persoană. Era greu să ne spuneți despre cine e vorba? Era greu să fiți onești? V-am dovedit că atunci când sunteți corecți și ne respectăm reciproc, vă sprijinim în totalitate! Așa l-am votat și pe președintele USR Giroc la conducerea Colterm, cu atât mai mult sprijineam numirea de aseară, drept dovadă au fost 17 voturi «pro» și nu 14, cum vă planificaserăți. Apreciem corectitudinea și respectul, apreciem dialogul, dezbaterea și bunul simț, dar nu încercarea de umilire a partenerului de dialog”, a precizat Cosmin Tabără.

Viceprimarul PNL a mai transmis că „Timișoara are nevoie de oameni echilibrați, de oameni cu bun simț, de oameni care se respectă între ei, chiar dacă au păreri contrare. Dacă voi credeți că sunteți perfecți și ceilalți toți infractori, vă înșelați, plecați de la o premisă total greșită. Apreciez în mod deosebit oamenii de calitate din toate partidele, inclusiv din USR, dar cer și eu, la rândul meu, să fim respectați, ca oameni, ca reprezentanți ai PNL! Timișorenii, poate și pentru asta, au votat altceva în 2020, pentru că se dorea dialog, nu monolog, pentru că populația urăște războaiele interminabile, inutile și spectacolul ieftin oferit, atacurile la persoană”.

La ședința de ieri s-a referit și consilierul local Dan Diaconu, care a transmis pe pagina sa de socializare că „USR și șefii administrației timișorene sunt într-un continuu război de vreun an și jumătate. Urlă, se vaită, scot săbiile la dușmanii invizibili, se încaieră cu balaurii pe străzile mizerabile ale orașului, descoperă «statul paralel»”.

Fostul viceprimar a mai precizat că un nou episod din această saga s-a desfășurat ieri.

„Găinușa USR a mai clocit un ou de aur. Un SRL. De data asta în domeniul achizițiilor publice. Totul în numele unui concept, altfel demn de toată lauda, al achizițiilor centralizate. Ce înseamnă achiziția centralizată? Pe scurt, oportunitatea ca mai multe instituții (cele subordonate primăriei) să achiziționeze unele servicii și produse împreună, în special energie și consumabile, pentru a obține un preț mai bun. Nimic de comentat. Chiar un lucru lăudabil. Cum ar fi făcut implementat orice om normal acest concept (cum au făcut-o, de altfel, și celelalte două instituții publice parte din acest experiment pilot – două consilii județene)?Ar fi folosit departamentul de achiziții publice al primăriei, ar fi centralizat achizițiile instituțiilor subordonate pe aceste domenii, ar fi scos la licitație și ar fi obținut, probabil, un preț mai bun. Totul fără costuri suplimentare, fără «comisioane», doar cu beneficii. După un an-doi de testare a acestei proceduri, dacă s-ar fi impus o altă structură și aceasta s-ar fi putut susține, se putea realiza. Cum au făcut «băieții deștepți»? Primul lucru la care s-au gândit a fost să facă un SRL. Unitatea Centralizată de Achiziții Publice SRL. Al doilea lucru. Să bage 3 milioane de lei!!!!! din bani publici ca să-i «susțină funcționarea»: 1,5 milioane capital social și 1,5 milioane – majorare de capital social. Al treilea lucru (urmează) – evident să angajeze în SRL – la un salariu mediu brut de 18.200 de lei – doi directori și trei «specialiști»”, a precizat Diaconu.

Consilierul local a fost de părere că SRL-ul va toca bani publici și conducătorii administrației nu vor mai răspunde în fața Curții de Conturi ș.a.m.d. – doar achiziția o face un SRL.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.