Robert Șerban despre TM 2023: ”Suntem în punctul în care dacă mâine...

Robert Șerban despre TM 2023: ”Suntem în punctul în care dacă mâine ar trebui să facem ceva, n-am avea ce”. Când se deschide Muzeul Apei

1
DISTRIBUIȚI

Muzeul Apei va fi gata anul acesta a anunțat, la interviurile PRESSALERT.ro, scriitorul Robert Șerban, consilier la Aquatim SA.

”La Uzina de Apă de la Urseni, există aceste trei clădiri făcute de inginerul Stan Vidrighin, inaugurate în 1914. E OZN-ul, clădirea pompelor, clădirea stației de deferizare și clădirea de pompare. Se mai construiește o clădire nouă, cu parter, pentru că am zis că nu se cade să bată regimul de înălțime al stației de deferizare, cu multă sticlă, tocmai pentru ca să poți să vezi tot ambientul. Dincolo de aceste clădiri istorice, la uzina de la Urseni există o pădurice de mesteceni, de arbori seculari, care e absolut splendidă. Acolo e un spațiu verde care urmează să fie amenajat și pus în acest context muzeal. Muzeul Apei va deveni și un punct cultural pentru că el va fi pus la dispoziția celor care au proiecte culturale interesante. Deja s-au făcut unele lucruri, printre care și o audiție muzicală deoarece acest OZN are o adâncime de 35 de metri și o scară în spirală. Acolo s-au făcut recitaluri de poezie, audiții muzicale, experimente acustice”, a explicat Robert Șerban.

Acesta a explicat că la Muzeul Apei ”baza va fi un fel de istorie a apei în Banat, vom încerca să aducem tot felul de obiecte vechi, scoase din uz, pe care cei care vin în muzeu să le vadă și să încerce să reconstruiască o istorie a ceea ce a însemnat alimentarea cu apă aici, canalizarea. Aici, turcii au făcut fântâni, băi, aici au fost turnurile de apă, care au alimentat Timișoara veche, cea de case, prin cădere. Cred că va fi un spațiu care va fertiliza și zona, e o zonă de exterior a Timișoarei, dar sunt convins că oamenii cu idei din oraș vor veni cu o mulțime de proiecte, care să pună într-un circuit mai larg acest muzeu al apei. A fost un an de pandemie, firma de construcții a avut muncitori care s-au îmbolnăvit, a avut de suferit din cauza lipsei de personal, a scumpirii materialelor de construcție. Aquatim a trebuit să mărească suma alocată, lucrările trebuiau să fie gata anul acesta în noiembrie-decembrie, însă vor fi finalizate undeva în mai-iunie-iulie 2022.65% din ce trebuia să se facă e gata, urmează stabilizarea construcțiilor existente pentru că există infiltrații de apă acolo și trebuie să li se dea componenta vizitabilă, care exista în trecut”

”Una dintre problemele Timișoarei este că lipsesc instituțiile de cultură.


Statura unei cetăți e dată și de instituții. Anul acesta, s-au deschis la Iași cinci muzee, e adevărat, în aceeași clădire, toate sub egida Muzeului Literaturii. (…)Timișoara are un muzeu al artei, un muzeu al satului, mai are un muzeu al revoluției și un muzeu al comunismului, care e privat. Sunt doar patru muzee într-un oraș care va fi Capitală Culturală Europeană. E foarte puțin și pe mine mă înspăimântă modul în care instinctul cultural al multor locuitori ai Timișoarei e stins sau nu e activat și cred că ar trebui ca și noi să facem mai mult pentru zona asta pentru că nimic nu se poate face fără cultură”, a spus scriitorul.

Rober Șerban a explicat că ”lucrurile au mers atât de prost, încât suntem în punctul în care dacă mâine ar trebui să facem ceva, n-am avea ce. Și atunci te-ai bazat pe instituțiile care deja sunt, poți să faci un fel de circuit, astă seară ai teatru, mâine seară ai operă, poimâine o expoziție la Muzeul de Artă, răspoimâine la Muzeul Banatului, mai ceva în Piața Unirii, deci ai putea să încropești ceva. Mi-e teamă să nu rămânem la nivelul de încropeală în 2023 și să nu ieșim onorabil. E clar că nu va fi un boom. E clar că nu va fi un aflux de turiști, pandemia s-a prelungit, există riscul de îmbolnăvire și dacă nici oferta nu e de ce să mă duc la mama naibii, ar putea gândi un portughez. Dacă mă duc la Lisabona știu clar ce-am de văzut. Miza e foarte mare, dacă Timișoara va rata, România va rata. Dacă se va vorbi rău despre Timișoara, implicit se va vorbi rău despre România, despre incapacitatea statului român de a ajuta un oraș, de la care a pornit Revoluția, să facă un proiect cultural”.

Acesta a concluzionat că ”e vorba și de fonduri, nu poți să aduci în Timișoara pe U2 dacă nu ai bani să-i plătești. Banii pentru cultură sunt foarte puțini. Ministerul Culturii s-a angajat că dă bani, dar până la urmă nu i-a dat că a înțeles că-i dă aiurea. Mai e un an, încă se mai poate încropi ceva dacă vin bani”.

1 COMENTARIU

  1. Și când mirosim că e rost de un pic de funcție de conducere, hai cu interviurile prin presă domnule Robert Șerban!
    Întreb și eu, ca și dvoastră și ca și orice om dezinteresat: domnule Robert Șerban de ce nu ați apărut cu aceste interviuri în presa locală cât timp era director al asociației dna Simona Neumann?
    Sau v-a apucat așa dintr-o dată interesul pentru soarta Asociatiei Timișoara 2021 – Capitală Europeana?
    E destul de stânjenitor pentru cunoscuți atunci când îmbini cultura cu interesul material… E stânjenitor în sensul că nu îți asumi de la început faptul că îți dorești a anumită funcție, dar tânjești după acea funcție și profiți de orice ocazie pentru ocupa funcția, iar dacă nu ocupi funcția respectivă nici nu recunoști că ți-ai dorit-o… Înțelegi dle Robert Șerban, asta este stânjenitor… prefăcătoria…

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.