Sărbătoare în lumea muzicii timișorene. La mulți ani Johnny Bota!

Sărbătoare în lumea muzicii timișorene. La mulți ani Johnny Bota!

0
DISTRIBUIȚI
Foto: Richard Wayne

Johnny Bota, o figură cât se poate de cunoscută în rândul melomanilor din întreaga țară, împlinește astăzi 66 de ani, ocazie cu care îi urăm un sincer La Mulți Ani!

Liderul trupei Bega Blues Band, Ionel „Johnny” Bota s-a născut  în 31 ianuarie 1956 la Timișoara și a debutat în anul 1977, ca basist al trupei Experimental Quintet 2, cu care a obţinut Marele Premiu al Festivalului Arhitecturii din Bucureşti. Johnny Bota a fost membru fondator al grupului Crepuscul (1983), alături de ghitaristul canadian Dan Ionescu şi, de asemenea, al grupului Nuevo Tango Quintet (2010).

Absolvent al secţiei de vioară de la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, Johnny Bota a devenit, în 2008, Doctor în Muzică al aceleiaşi facultăţi. Johnny Bota este membru fondator, alături de Béla Kamocsa, al formaţiei Bega Blues Band, cu care a lansat, în 1993, primul CD românesc de blues-jazz, „Blues de Timişoara”. Împreună cu membrii Bega Blues Band, Johnny Bota este deţinătorul Diplomei de Excelenţă (2004 şi 2011), acordată de Primăria din Timişoara. În 2005 şi 2006 Bota obţine Premiul pentru Publicistică al Uniunii Compozitorilor şi al Revistei Actualitatea Muzicală pentru cărţile sale, „Vioara în jazzul modern” şi „Glosar al termenilor de jazz”. Acestea sunt urmate de alte două, „Bluesul și jazzul în Banat” (2012) şi „Istoria jazzului: breviar” (2011), de asemenea premiate. În vara anului 2019, Johnny Bota a lansat cartea „Nostimade Muzicale”.

„Este o culegere de întâmplări hazlii din viața muzicienilor, pe care am compartimentat-o în trei părți: prima este din viața jazzmanilor, cea de-a doua din lumea simfonică și cea de-a treia din restaurante și localuri… rock.


Întâmplări hazlii înseamnă snoave, chestii reale, care s-au întâmplat și sunt datorate unor gafe sau a unor comportamente ciudate sau a unor replici interesante, un fel de anecdote cum ar veni. Cu elemente reale, pe care le-am cules de la diferiți colegi sau amici ai muzicienilor, pornind de la Mircea Baniciu, Paul Weiner, Puba Hromadka, Iris și alții. Cartea este ilustrată cu caricaturi, pe care le-am făcut personal“, a spus Johnny Bota despre această carte.

Din 2010, Johnny Bota este director al Galei de Blues Jazz Kamo. Anul trecut, manifestarea ajunsă la ediția cu numărul 30 a avut loc la Sala Capitol din Timișoara,  în perioada 10 – 11 noiembrie și a adus în fața melomanilor concerte cu Kitchen Methaphisics (România), Bega Blues Band (România), Zsolt Bende Trio (Ungaria), James Kitchman – First Day (Anglia/România), Sorin Zlat Trio (România) și Leslie and the Groovemakers (România).

În 2005 Johnny Bota înfiinţează unica Facultate de jazz din România, Richard Oschanitzky, în cadrul Universităţii Tibiscus Timişoara. În anul 2004, Bota devine membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România. Alături de colegii săi din Bega Blues Band, Johnny Bota pune în scenă, în martie 2003, cel dintîi concert sincretic, De la Gershwin la Sting, pe scena Operei Române din Timişoara, realizînd aranjamentele pentru orchestra simfonică a Filarmonicii Banatul şi jazz band, în care combină elemente de jazz, rock, clasic, latino şi operă. În anul 2002, Johnny Bota participă la Festivalul Internaţional de Film Transilvania din Cluj-Napoca, interpretînd, la vioară, muzica pentru filmul mut Nosferatu, al lui Murnau, alături de muzicianul german Günter Buchwald. Între anii 1990-2002, Johnny Bota a fost redactorul emisiunii radiofonice Jazz Reflex, la Radio Timişoara. În anii 1990-2000 a fost co-realizator al emisiunii televizate „Ritm Show”, la TVR Timişoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.