Schimburi de replici acide în ședința Consiliului Local Timișoara, pe tema înființării...

Schimburi de replici acide în ședința Consiliului Local Timișoara, pe tema înființării unității de achiziții publice centralizate. Ce rol are noua entitate

1
DISTRIBUIȚI

Ședințele Consiliului Local Timișoara sunt tot mai pline de replici acide între aleși. Timp pierdut, vorbe aruncate și mai puțin interes pentru cetățenii care i-au votat să-i reprezinte.

Plenul de marți după-amiază a început la ora 17 și s-a terminat la 21,45. Proiectul cel mai intens dezbătut a fost cel privind înființarea unei unități de achiziții publice centralizate în sub forma unei societăți comerciale cu răspundere limitată, cu denumirea Agenția de Achiziții Publice Timișoara SRL.

Schimbul de replici a început încă de la debutul ședinței, când consilierul local Radu Țoancă de la PSD a cerut retragerea de pe ordinea de zi a proiectului de hotărâre privind aplicarea tarifelor pentru zona verde, aferente sistemului de parcare a autovehiculelor în Municipiul Timișoara.

Acesta a spus că proiectul face referire la noul serviciu Timpark pentru care a sesizat Prefectura Timiș și a citit adresa primită de la instituție.

În replică, viceprimarul Ruben Lațcău le-a spus colegilor săi să voteze proiectul, fiind vorba despre o aprobare standard.

„Nu are nicio legătură cu epistolele pe care domnul Țoancă le trimite către presă. Practic, aprobăm tarifele pentru zona verde (n.r. – de parcare), iar această aprobare se face în fiecare an și vă îndemn să aprobăm pentru ca sistemul să poată funcționa. Nu vreau să intru în argumentele juridice ale dânsului, nu mi-a scris nimeni pe foaie ca domnului Țoancă ce să citesc”, a spus Lațcău.

Primarul Dominic Fritz a intervenit în ședința on-line: „sunt în taxi la București, nu retrag proiectul. Vă rog să votați, mersi”.

La punctul șase de pe ordinea de zi, discuțiile păreau interminabile și s-a lăsat cu jigniri.

Este vorba despre înființarea unei unități de achiziții publice centralizate în sub forma unei societăți comerciale cu răspundere limitată, cu denumirea Agenția de Achiziții Publice Timișoara SRL.

Consilierul liberal Dan Diaconu a spus că datele sunt absolut false din toate punctele de vedere și nu se justifică cheltuirea a trei milioane de lei,

„Facem un SRL, care apoi ne va taxa pe noi, ca primărie cu procente între 2 și 2,5% la achizițiile de energie electrică. Felul în care ați reușit să o puneți în practică prin acest proiect de hotărâre, nu mă pot pronunța cu privire la legalitate. Este o aberație pe care nu știu cum o veți justifica”, a afirmat Diaconu.

Dana Mitea de la BBG – Agenția Austriacă Federală de Achiziții, avocat, formator, consultant expert și manager de proiect, cu peste 16 ani experiență în achiziții publice a oferit detalii și a răspuns la întrebările consilierilor cu privire la Agenția de Achiziții Publice Timișoara SRL.

Dana Mitea este consultantul Agenției Naționale pentru Achiziții Publice în implementarea acestui proiect de înființare a Unităților Centrale de Achiziții (UCA) la nivel național.

Consilierul local David Emanuel de la USR a acuzat politizarea proiectului.

„Mă deranjează aceste comisioane pe care autoritatea contractantă trebuie să le plătească”, a spus Adrian Lulciuc, liderul de grup al consilierilor PNL.

„Noi de fapt rămânem în Balcani, aici nu este Europa, rămânem la aceleași întrebări și abordări de nu se poate, nu știm, nu vrem, vrem să rămânem pe aceeași mentalitate veche prin care achizițiile publice sunt ținute sub o pătură groasă să nu vedem ce se întâmplă acolo. Tot ce auzim este același refren politic, că-l spune PSD-ul, că-l spune PNL-ul, că-l spune Pro România, din păcate în acest cor. Se distinge același urlet, aceeași «huo», aceeași galerie. Sper totuși, dragi colegi de alianță, să nu uităm că suntem votați de cetățenii municipiului să și mai facem treabă, nu doar să bifăm punctajul de la partid dat de domnul de la Sânnicolau Mare”, a spus Ruben Lațcău.

Replica a venit de la viceprimarul Cosmin Tabără de la PNL. „Domnule Lațcău, înainte de a jigni și a ataca, eu vă rog să băgați de seamă că sunteți singurul care atacați, n-am auzit pe nimeni că ar fi împotrivă. Au pus oamenii întrebări civilizate și doamna Mitea ne poate spune dacă a fost jignită”, a spus Tabără, care a fost întrerupt de Lațcău, dar pe care l-a lăsat să vorbească și apoi l-a acuzat din nou că nu are bun simț.

„Nu știți să stai de vorbă, nu înțeleg ce e cu omul de la Sânnicolau. Dacă am tăcut și v-am lăsat pe dumneavoastră care nu aveți bunul simț de a-l lăsa pe celălalt să vorbească nu înseamnă că aveți dreptate. Nu sunteți în măsură să ne dați lecții tuturor de aici despre liberalism, despre socialism, sunteți un copil proaspăt în politică.


În al doilea rând, a-l respecta pe celălalt de lângă dumneavoastră contează foarte mult și de multe ori trimiterile pe care le faceți sunt așa… Entuziasmul dumneavoastră probabil vă face să faceți aceste atacuri care nu-și au sensul. Nu văd de ce vedeți orice discuție care se face pe un proiect ca pe ceva anti. Luați niște lecții de educații de la domnul Negrișanu, care a stat cu mâna sus și a așteptat jumătate de oră până i s-a dat cuvântul”, i-a spus viceprimarul Cosmin Tabără colegului său de la USR.

Acesta nu s-a lăsat și a răspuns din nou: „așa este, unii dintre noi suntem tineri în politică, chiar foarte mulți în consiliul local actual, oameni care n-am mai făcut politică, probabil e deranjant pentru cei cu state vechi și cu istorii în politică, ar trebui să fie tot vechii consilieri de 20, 30 de ani în consiliul local, să rămână aceeași oameni cu experiență, cei care au făcut performanță, PSD, PD, în guvernările din ultimii 30 de ani din România. Vedem și noi ce performanță am avut în România și cum ne-am dezvoltat în toate administrațiile astea performante. Vedem alianța aceasta mare PSD-PNL, care nu știm dacă vrem să ne ducă înspre est sau înspre vest. Domnul Tabără, v-aș ruga foarte mult să nu îmbrățișați trecutul și să vă gândiți la viitor, cred că e nevoie și în PNL și în politica românească de oameni noi, de oameni proaspeți, nu de aceleași figuri politice care sunt consilieri de 30 de ani și mimează același lucru”.

Tabără i-a răspuns: „cu mare drag, știți că am fost alături de dumneavoastră. Să nu uitați că am votat dizolvarea consiliilor de administrație ca apoi să numiți aceeași oameni. Să nu uitați că vă adresați unui om aflat la primul mandate”.

Agenția de Achiziții Publice Timișoara SRL va avea șase angajați.

Radu Țoancă a anunțat că nu votează proiectul și îl va ataca mâine în contencios administrativ la Prefectura Timiș.

Adrian Lulciuc a cerut ca Agenția să prezinte un raport raport semestrial, însă aleșii USR nu au fost de acord, considerând că bilanțul activității este suficient.

Florin Sergiu Giurgiu, care în momentul de față lucrează la Aquatim la achiziții publice a fost desemnat de USR administrator temporar timp de patru luni.

Numele a fost auzit în premieră de consilierii locali.

„Nici eu nu votez cu asemenea surprize în timpul ședinței. Mi se pare o bătaie de joc să ni se spună: aveți vreo propunere?”, a spus Roxana Iliescu de la Pro România. Demersului său s-a alăturat colegul său, Marius Craina, dar și grupul consilierilor locali ai PNL.

„Veniți cu tot felul de porumbei ca să vă plătiți datoriile din campania electorală”, a spus consilierul Simion Moșiu de la PNL, care a comparat ședința cu serialul Las Fierbinți.

După ample dezbateri, proiectul a fost votat.

Imediat după exprimarea votului, primarul Dominic Fritz a transmis prin intermediul unui comunicat de presă: „Timișoara dă încă o dată tonul schimbării mentalității birocratice și face un nou pas în implementarea reformei administrative de care avem atât de mult nevoie. Înființarea UCA (n.r. – unitate centrală de achiziții) prima dată la Timișoara este o dovadă a încrederii de care ne bucurăm la nivel central și va marca începutul unor economii semnificative atât de timp, cât și de bani la nivelul bugetului local. Pasul următor va fi să atragem profesioniști în cadrul acestei unități, oameni care prin experiența și reputația lor să atragă și alte instituții publice și administrații locale în acest parteneriat”.

Într-o primă fază, UCA va presta servicii pentru: Primăria Timișoara, Direcția Fiscală, Serviciul Public de Administrare a Centrului Regional de Competențe și Dezvoltare a Furnizorilor în sectorul Automotive, Sport Club Municipal Timișoara, Poliția Locală, Direcția de Asistență Socială, Serviciul Public Creșe, Centrul de Proiecte, Casa de Cultură, Teatrul Maghiar de Stat Csiki Gergely, Teatrul German de Stat, Filarmonica Banatul și Serviciul Public Asistență Medicală Școlară.

„La nivelul Primăriei Municipiului Timișoara, anual, din bugetul local, cheltuielile pentru achiziția de bunuri și servicii se ridică la circa 300 de milioane de lei. Mai mult de jumătate din aceste achiziții se derulează de către mai multe entități din subordinea Consiliului Local Timișoara. Estimările echipei de proiect arată că în cazul achizițiilor centralizate făcute de către o singură entitate, economiile la bugetul local ar fi între 18 și 27 milioane de lei anual. Costul operării UCA este estimat la circa 1,5 milioane lei în primul an de funcționare, ajungând până la circa trei milioane lei, în al patrulea an de funcționare. Astfel, în primii trei ani, UCA se va baza pe finanțarea asigurată de Consiliul Local Timișoara, sub formă de majorare a capitalului social. De asemenea, UCA va solicita de la fiecare beneficiar o taxă procentuală aplicată la valoarea achizițiilor derulate, pentru plata serviciilor externalizate. Susținerea de la bugetul local va descrește, gradual, pe măsură ce tot mai multe instituții își vor derula procesele de achiziție prin această unitate, astfel încât, preconizăm că din al patrulea an de funcționare unitatea ar trebui să se autofinanțeze în întregime”, au transmis marți seara reprezentanții Primăriei Timișoara.

1 COMENTARIU

  1. Fb dl Latcau nu va lăsați în fata acestor politruci învechiti cu mentalități învechite de a fi numai contra și a reprezenta propriile interese sau de grup. Radu toanca PSD ești depășit și tr sa te pensioneze doar ști cum ai ajuns consilier.
    Doar se știe în primărie care au fost firmele abonate la achiziit publice de atâția ani.
    Foarte bine. Succese

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.