Timișoara și Timișul, reprezentate la deschiderea oficială a anului Capitalei Europene a...

Timișoara și Timișul, reprezentate la deschiderea oficială a anului Capitalei Europene a Culturii 2022 în Novi Sad

0
DISTRIBUIȚI

La deschiderea oficială a anului Capitalei Europene a Culturii 2022 în orașul sârb Novi Sad, capitala provinciei Voivodina, oraș înfrățit cu Timișoara, a participat și primarul Dominic Fritz, iar în condițiile în care Alin Nica a fost testat pozitiv la COVID-19, Consiliul Județean Timiș a fost reprezentat de către administratorul public al județului, Marian Vasile, și de reprezentanți ai instituției care sunt implicați în promovarea turismului.

Delegația CJT a fost prezentă pentru un schimb de experiență cu orașul de pe malurile Dunării, legate de organizarea evenimentului de deschidere, dar și a întregului program cultural, în perspectiva anului 2023, când Timișoara va deține, la rândul ei, acest titlu. Inițial, atât Novi Sad cât și Timișoara ar fi trebuit să fie capitale europene ale culturii în 2021, alături de orașul grecesc Elefsina, dar din cauza pandemiei, întregul program s-a decalat.

CJT este unul din cei trei finanțatori, cu un angajament de cel puțin cinci milioane de euro, și un susținător al proiectului, care ar avea urmări benefice pentru întregul județ.

La Novi Sad au fost purtate discuții cu membrii delegațiilor UE, ai Comisiei Europene, ministerului Culturii și guvernului sârb, cât și cu oficialități locale ale provinciei, din dorința de a se evita – după spusele lui Marian Vasile – greșeli nedorite. „Am lansat autorităților provinciei o invitație, cu șanse foarte mari să se concretizeze, pentru intensificarea colaborării, în special pe cultură, care să culmineze cu un eveniment, în decembrie 2022, organizat de CJ Timiș. Este un moment unic și foarte important în istoria euroregiunii, pentru că avem două capitale europene ale culturii foarte apropiate din punct de vedere spațial și temporal, acest fapt conducând la amplificarea unității, prosperității și evoluției comune a comunităților noastre”, a subliniat Marian Vasile la întoarcerea de la Novi Sad.

Dominic Fritz a precizat că atât Novi Sad, cât și Timișoara au avut dificultăți până acum și că l-a invitat pe omologul său să-i întoarcă vizita. „Mă aflu la Novi Sad, oraș înfrățit cu Timișoara, care de astăzi este Capitală Europeană a Culturii. Prima întâlnire oficială a fost cu primarul orașului Novi Sad, Miloš Vučević, care mi-a împărtășit experiența lui în pregătirea acestui titlu.


La fel ca Timișoara, și Novi Sad a trecut prin multe greutăți până acum, dar, cu ajutorul comunității a reușit să le depășească și sunt convins că va fi una din capitalele culturale europene de succes. Am mai discutat cu Miloš Vučević și despre oportunitățile de colaborare între cele două orașe și l-am invitat să viziteze Timișoara. Novi Sad este un oraș frumos, care merită vizitat de cât mai mulți timișoreni mai ales în acest an și sunt sigur că și Timișoara va găzdui numeroși turiști sârbi anul viitor. Avem multe lucruri care ne apropie cultural și istoric, iar acum avem și șansa de a construi multe proiecte împreună”, a scris aseară, pe Facebook, și primarul Timișoarei.

De-a lungul secolelor, istoria celor două orașe a avut mai multe asemănări, cele două provincii au colaborat de mai bine de două decenii în cadrul DKMT iar în anul 2005, între Novi Sad și Timișoara s-a semnat un protocol de înfrățire și colaborare. Au existat, de asemenea, și mai multe colaborări în plan cultural.  Proiectele promovate de Novi Sad pentru capitala culturală europeană pun accent pe interculturalitate și pe accesul unui public cât mai larg și mai diversificat la toate evenimentele din program.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.