Timișorenii, stimulați să doneze sânge prin noul Regulament de parcare Timpark. Cum...

Timișorenii, stimulați să doneze sânge prin noul Regulament de parcare Timpark. Cum au fost modificate tarifele

0
DISTRIBUIȚI

După câteva luni de dezbateri, Regulamentul pentru administrarea parcărilor publice din Timișoara a fost votat, marți, de consilierii locali.

Acesta va intra în vigoare din 31 martie, iar până atunci parcarea, mai puțin în zona centrală, este gratuită pentru șoferi.

Astfel, tarifele de parcare vor fi actualizate, iar primăria va face acest lucru anul ținând cont de inflație. Ultima actualizare a tarifelor datează din anul 2012.

Potrivit noului proiect aprobat de Consiliul Local Timișoara, Timpark introduce locurile de parcare pentru rezidenți (locuri de parcare mixte), iar în centrul orașului (Zona Verde) se va putea parca doar cu tarif orar.

„Având în vedere necesitatea stimulării și încurajării, prin orice mijloace disponibile, a donării de sânge, în condițiile în care donarea de sânge poate face diferența între viață și moarte, și având în vedere că, în general, donarea de sânge este voluntară și neremunerată, iar, conform unei directive europene din 2002, adoptarea unor măsuri suplimentare pentru a încuraja donatorii rămâne la latitudinea statelor membre, propunem un amendament prin intermediul căruia să fie sprijiniți donatorii de sânge prin acordarea de gratuitate la parcare în Municipiul Timișoara în ziua donării, pentru autovehiculul deținut în proprietate”, a mai propus Lațcău.

Însă la propunerea consilierul local Paul Romocean de la USR,  a fost introdusă gratuitate destinată donatorilor de sânge pentru a impulsiona acest act de binefacere, de o lună de parcare gratuită. Practic, a spus cea care a avut ideea, un donar loial poate dona sânge de patru ori pe an ceea ce i-ar putea aduce patru luni de parcare gratuită, din 12 ale anului.

Nu se schimbă metodele de plată, care vor rămâne aceleași: Bip, SMS, Aplicația TPark, abonamente fizice și vouchere.

Consilierul local Dan Diaconu de la PNL s-a opus proiectul, spunând, printre altele, că „o asistentă de la Spitalul Municipal nu își va putea permite parcarea cu ora în centru”.

În replică, viceprimarul Ruben Lațcău a spus că „nu ar trebui să ne gândim la funcționarii de la primărie sau DSP, ci la timișorenii care au o treabă de o oră în centru. Timișorenii riscă să fie amendați pentru că-și lasă mașina pe trotuare sau pe spațiile verzi. Nu s-a mai făcut nicio parcare mare în ultimii zece ani. Sistemul este în așa fel gândit încât să-i ajute pe rezidenți.”

Potrivit unui amendament făcut de Ruben Lațcău, pentru cea de-a doua oră de staționare tariful plătit va fi de 0,95 euro + TVA (în loc de 0,94 euro + TVA, cum era prevăzut inițial); pentru cea de-a treia oră de staționare tariful plătit va fi de 1,10 euro + TVA (în loc de 1,12 euro + TVA, cum era prevăzut inițial), iar începând cu cea de-a patra oră de staționare, tariful plătit va fi de 1,30 euro + TVA (în loc de 1,31 euro + TVA, cum era prevăzut inițial).

Parcările din Timișoara sunt împărțite în patru zone cu tarife distincte și 33 de subzone rezidențiale. Liniile de diferite culori de pe hartă indică locurile de parcare cu caracter special – în Zona Verde sunt străzile cu parcare cu tarif progresiv, în celelalte zone sunt străzile cu locuri de parcare cu uz rezidențial.

Elementul nou îl reprezintă locurile de parcare cu uz rezidențial care vor fi accesibile în intervalul 17:00 – 08:00 doar rezidenților.


Abonamentele pentru rezidenți existau și înainte cu denumirea de abonamente pentru locatari.

„Pentru subzona A4 (zonă albastră) cumpărați un abonament de rezident. 80% din locuri vor fi locuri cu uz rezidențial. Până la 17:00 vor putea parca și alți șoferi cu abonament general pe zona albastră. După ora 17:00, aceștia vor trebui să evacueze locurile cu uz rezidențial pentru ca dumneavoastră să puteți parca acolo. Doar dumneavoastră și vecinii dumneavoastră vor avea acces la aceste locuri”, a exemplificat viceprimarul orașului.

Acesta spune că există și cazuri particulare, precum în cazul persoanelor căsătorite, dar cu ambele mașini înregistrate pe numele unuia dintre soți. În cazul acesta, vor putea fi eliberate două abonamente rezidențiale, unul pentru fiecare membru per mașină.

Rezidenții din Zona Verde vor avea locuri pentru rezidenți în „Insulele Roșii” din fiecare subzonă, vizibile pe hartă.

Pentru a afla în ce subzonă se află strada dumneavoastră, intrați aici https://xpage.primariatm.ro/…/Anexa%20nr.%203%20

Proprietarii de mașini electrice vor putea avea abonamente speciale, care le vor permite să parcheze gratuit oriunde în oraș, mai puțin în zona verde.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.