Traseu ideal pentru o excursie de-o zi, în vestul țării, cu frumuseți...

Traseu ideal pentru o excursie de-o zi, în vestul țării, cu frumuseți ale naturii și străvechi biserici de lemn FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-923810882">

Oferta turistică a județului Arad include mai multe trasee care oferă posibilitatea vizitării celor mai pitorești locuri, precum și a celor mai importante și valoroase vestigii laice și religioase.

Printre traseele turistice atractive ale județului Arad se află și cel care are ca destinație comunele Hălmagiu și Hălmăgel din Țara Zarandului, drumul putând fi parcurs într-o singură zi.

Ruta bisericilor de lemn

„Ruta bisericilor de lemn din județul Arad” este atractivă pentru cei care apreciază vechea arhitectură religioasă rurală, în apropierea comunelor din Țara Zarandului putând fi admirate numeroase bisericuțe de lemn din secolele XVIII-XIX, unele aflate pe lista monumentelor istorice. Biserica de lemn din Țărmure este datată la sfârșitul secolului al XVIII-lea  iar cea din apropiere, din satul Ionești, este și ea una din cele mai vechi din Țara Zarandului. Vizitarea celor două biserici se poate face pe baza unor programări la Radu Țîșcă, numărul de telefon 0751 390 917.

Bisericuța de lemn de la Tisa, în aceeași zonă, este atestată în anul 1770 și poate fi vizitată cu ajutorul preotului Ioan Florea – telefon 0737 523 003, iar pentru bisericile din Bodești, ridicată în jurul anului 1760, și cea din Cristești, construită în 1870, programarea vizitei se face la preotul Mihai Bulea, telefon 0745 600 418. O altă bisericuță de lemn, datată tot în 1870, se află la Luncșoara-Vâșdoci. Aici se află un chivot din lemn, o icoană de la Nicula din secolul al XVIII-lea iar pictura interioară se presupune că a fost realizată de meșterul zugrav Ioan Demetrovici.

Rezervații naturale cu specii protejate

Drumul spre Hălmagiu trece prin Ineu, veche localitate medievală așezată pe malul Crișului Alb și considerată principala poartă de intrare în Țara Zarandului, care i-a conferit de-a lungul secolelor o importantă poziție strategică, așa cum o dovedește și cetatea Ineului, aflată în curs de restaurare, care va transforma orașul într-un important centru turistic. Pentru cei care dispun de mai mult timp, nu lipsesc nici colțuri de natură cu un farmec deosebit aflate în apropierea orașului, precum Poiana Narciselor de la Rovina, o zonă protejată de șase hectare, cele 83 de hectare aflate pe Dealul Viilor, pădurile cu un bogat fond cinegetic sau cele șase lacuri cu o suprafață de peste 400 de hectare, care sunt atractive zone de pescuit, în zonă existând deja mai multe case țărănești care au intrat în circuitul agroturistic. Rezervația Dealul Mocrea din apropierea orașului este o pădure cvasivirgină care acoperă peste o sută de hectare, cu specii de garniță, stejar pufos și cer, în care unele exemplare arting chiar peste 300 de ani. Aproape de destinația finală, pe raza comunei Hălmăgel, se află rezervația forestieră „Fagul secular” de la râul Mic, de peste 165 de hectare în care trăiesc fagi din care unii ating vârsta de 150 de ani, au diametrul de până la 60 de centimetri.

Nu departe de orașul Sebiș se află rezervația naturală mixtă Dealul Pleșa, care are o suprafață de aproape 300 de hectare pe care se află mai multe specii ierboase și lemnoase rare, protejate, și tot din Sebiș turiștii pot face excursii în munții Codru-Moma

În localitatea Gurahonț se află rezervația floristică de interes național  Baltele Gurahonț, o rezervație botanică cu specii rare care acoperă o suprafață de două hectare, pe malul Crișului peste 12 hectare sunt ocupate de parcul dendrologic Arboretumul Sylva, cu specii de arbori și arbuști din întreaga lume, iar la Zimbru, localitate aflată în apropiere, rezervația Dosul Laurului este, de asemenea, una de interes național.

Surse foto: wikipedia.org, skytrip.ro, facebook.com/cniptarad/, gurahont.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.