Val de frig peste România, avertizare meteo de ger. Prognoza pe următoarele...

Val de frig peste România, avertizare meteo de ger. Prognoza pe următoarele patru săptămâni

0
DISTRIBUIȚI

Administrația Națională de Meteorologie a emis o informare meteo valabilă de marți până joi, când vremea devine geroasă, cu temperaturi de minus 18 grade. Se anunță vânt puternic, cu precădere pe litoral.

În intervalul marți ora 20:00 – joi ora 18:00, vremea va deveni deosebit de rece, geroasă noaptea și dimineața, la început în nord-vest și centru, unde minimele vor fi de -15…-10 grade, iar miercuri spre joi (12/13 ianuarie) în cea mai mare parte a țării.

Valorile minime se vor situa, în general, între -18 și -8 grade. Temperaturile maxime vor fi preponderent negative.

Vântul va mai avea intensificări în estul și sud-estul teritoriului, cu viteze la rafală, în general de 50…55 km/h, mai ridicate pe litoral, în noaptea de marți spre miercuri (11/12 ianuarie) și pe parcursul zilei de miercuri (12 ianuarie) dar în diminuare și restrângere ca arie.

Marți între orele 11:00 – 23:00 va fi în vigoare un Cod galben de vânt puternic.

Vântul va continua să prezinte intensificări în estul Munteniei, Dobrogea și în jumătatea de sud a Moldovei, temporar cu viteze de 55…65 km/h. În zona Carpaților de Curbură și pe litoral, rafalele vor depăși 65…75 km/h.

Temperaturi oscilante până în februarie

În următoarele patru săptămâni urmează temperaturi oscilante. Vor fi perioade cu temperaturile mai ridicate decât cele normale, dar și mai coborâte.


În prognoza ANM pentru perioada 10 ianuarie – 7 februarie se anunță puține ploi și ninsori.

Săptămâna 10 – 17 ianuarie

Valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această perioadă în regiunile vestice, nord-vestice, la munte și local în cele centrale și în sud-estul extrem, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval. Regimul pluviometric va fi deficitar în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile vestice și nord-vestice. Excepție va face sudvestul extrem, unde cantitățile de precipitații vor fi local excedentare.

Săptămâna 17 – 24 ianuarie

Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru acest interval în regiunile extracarpatice, iar în rest vor fi apropiate de cele specifice perioadei. Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în regiunile extracarpatice și în cele vestice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, posibil ușor excedentare în nordul extrem.

Săptămâna 24 – 31 ianuarie

Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai coborâte decât cele normale pentru acest interval în regiunile intracarpatice, iar în rest valorile termice fi apropiate de cele normale pentru această perioadă. Regimul pluviometric va avea o tendință ușor deficitară în regiunile sudice și vestice, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.

Săptămâna 31 ianuarie – 7 februarie

Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice acestei săptămâni în regiunile extracarpatice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă. Cantitățile de precipitații estimate pentru acest interval vor avea o tendință ușor deficitară în regiunile sudice și vestice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.