Un grup infracțional din Mehedinți a obținut ilegat suma de 14 milioane de lei prin activități fictive de reciclare a deșeurilor.
Potrivit DIICOT, polițiștii și procurorii din Mehedinți au făcut joi 22 percheziții domiciliare, pe raza județelor Mehedinți, Gorj, Constanța, Ilfov, Vaslui și București, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune și evaziune fiscală.
Procurorii spun că în anul 2018 s-a constituit pe raza orașului Strehaia, județul Mehedinți, un grup infracțional organizat ce a avut drept scop obținerea ecobonificaţiilor de la OTR-uri (Organizaţie de Transfer de Responsabilitate) pentru activități fictive de reciclare a deșeurilor din ambalaje.
Grupul a controlat o serie de firme înființate pe numele unor persoane cu o situaţie finaciară precară, dispuse să accepte să fie numite administratori ai societăţilor comerciale implicate în circuitul infracţional. Pe numele acestor societăți au fost întocmite în fals documente ce atestau colectarea, transportul și reciclarea deșeurilor de ambalaje (sticlă, plastic, cartoane).
Actele false au fost transmise ulterior organizațiilor de îndeplinire a răspunderii extinse a producătorilor în vederea decontării unor servicii de gestionare a deșeurilor de ambalaje ce nu au fost prestate în realitate.
Sumele de bani obținute din această activitate erau ulterior retrase în numerar de către membrii grupului.
În acest fel, membrii au creat un prejudiciu statului român, prin Administrația Fondului pentru Mediu, în valoare de 14.532.220 lei.
În urma perchezițiilor au fost confiscate sume de bani, respectiv 179.000 lei, 11.000 euro și 1.000 de lire, instalații de minat criptomonede și bijuterii.
La audieri au fost duse 39 de persoane.
Cinci au fost reținute pentru 24 de ore, iar șapte au fost plasate sub controlul judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.
În cursul zilei de vineri urmează să fie sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Mehedinți cu propunere de arestare preventivă a inculpaților cu privire la care s-a dispus măsura reținerii.