23 de inculpați din cea mai puternică rețea de trafic de migranți,...

23 de inculpați din cea mai puternică rețea de trafic de migranți, trimiși în judecată de DIICOT Timișoara după operațiunea ”Autostrada”

0
DISTRIBUIȚI

DIICOT Timișoara a finalizat ancheta în dosarul grupării afgano -iraniano – române de trafic de persoane care acționa în zona autostrăzii, fiind trimiși în judecată 23 inculpaţi – 19 cetăţeni străini în stare de arest preventiv și 4 cetățeni români arestați la domiciliu- pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat și trafic de migranţi în varianta agravată.

În perioada iulie – octombrie 2021, gruparea organizată pe trei paliere, care a fost monitorizată de polițiștii de la ”Crimă Organizată” Timișoara, s-a ocupat de asigurarea trecerii ilegale a frontierei României cu Ungaria pentru peste 200 de migranți pentru a ajunge în țări din Europa de Vest.

Sumele de bani erau plătite liderilor de la nivelurile înalte ale grupării infracționale și distribuite apoi de aceștia în funcție de necesități și circumstanțe.


A fost folosit mai ales sistemul de împrumut Hawala, dar și modalități clasice de transfer al banilor, prin intermediul unor sisteme de trimitere bani. Unii dintre cei din palierul de finanțare sunt persoane cu drept de ședere în România care își deschid afaceri comerciale pentru a crea, astfel, un paravan în vederea justificării sumelor de bani transferate pe numele lor – unul dintre inculpați avea deschis un magazin de articole vestimentare în București).

Inculpații de origine afgană organizați la nivelul  doi al grupului infracțional acționau sistematic, folosind același mod de operare: aceștia se organizau în grupuri prestabilite, în general compuse din patru persoane (care locuiau împreună și erau, uneori, rude), unul dintre membri fiind un lider cu experiență mai mare (”șeful de parcare”). Fiecăruia dintre aceste grupuri îi era alocată o anumită parcare de pe Autostrada A1, unde aceștia se deplasau aproape în fiecare noapte, asigurau zona și verificau tir-urile staționate acolo, iar ulterior îndrumau migranții să se urce clandestin în interior și să se ascundă în camioanele alese.

În Timișoara, transferul era asigurat de patru taximetriști care au fost identificați și care
acţionau la solicitarea organizatorilor afgani ai parcărilor, fiind la dispoziția acestora în permanență.

În urma activităților desfășurate în cadrul dosarului au fost documentate 45 de acte materiale de transport, adăpostire, îndrumare și transfer ce au vizat un număr de peste 250 de migranți. Dosarul a fost înaintat spre judecată Tribunalului Timiș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.