Aproape 3.000 de apeluri false la 112, anul trecut, în Timiș. Poliția...

Aproape 3.000 de apeluri false la 112, anul trecut, în Timiș. Poliția trage un semnal de alarmă

1
DISTRIBUIȚI

O nouă campanie a Poliției: „Gândește! Nu este o glumă! Apelul fals la 112 se pedepsește! Sună responsabil!” se va derula în următoarea perioadă.

Campania îi vizează atât pe copii cât și pe adulți.

Astfel, Biroul de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul I.P.J. Timiș desfășoară activități informativ până în data de 4 martie, atât în școli cât și la întâlnirile ce au loc față în față cu oamenii, pe raza județul Timiș.

În ultima perioadă, la nivelul Poliției Române, au fost semnalate apeluri la numărul de urgență 112, prin intermediul cărora persoane necunoscute au sesizat amplasarea unor dispozitive explozive în diverse locuri, inclusiv unități de învățământ.

După efectuarea demersurilor legale, de fiecare dată s-a constatat că sesizările nu se confirmau, iar autorii apelurilor au fost identificați ca fiind, de multe ori, minori care, prin acțiunile lor, considerau că fac farse colegilor.

Totodată, a rezultat faptul că, pentru efectuarea apelurilor, erau folosite cartelele SIM atribuite copiilor pentru susținerea cursurilor on-line, pe fondul măsurilor dispuse în contextul pandemiei Covid-19, au transmis reprezentanții IPJ Timiș.

„Astfel de fapte sunt de natură să aducă prejudicii foarte grave la nivelul societății și tulburări ale siguranței publice, atât prin natura și amploarea forțelor implicate în luarea măsurilor de investigare, identificare și contracarare (Poliția Română, Serviciul de Telecomunicații Speciale, Serviciul Român de Informații), cât și prin stările de temere generate în rândul cetățenilor, atât cei direct afectați, aflați în locurile respective cât și întreaga comunitate”, au transmis reprezentanții Poliției.

Legislația din România prevede că „alertarea falsă a agenţiilor specializate de intervenţie se pedepsește cu amendă de la 2.000 lei la 4.000 lei sau prestarea de la 200 de ore la 400 de ore de activităţi în folosul comunităţii.

De asemenea, apelarea abuzivă a numărului unic de urgenţe poate fi sancţionată cu amendă între 1.000 şi 2.000 de lei sau cu până la 200 de ore de muncă în folosul comunităţii.

În anul 2021, polițiștii din cadrul I.P.J Timiș au intervenit la 54.201 intervenții primite la numărul unic 112, iar în 2.965 de cazuri, apelurile nu s-au confirmat.

Polițiștii reamintesc că apelarea nejustificată a numărului 112 poate costa viaţa unei persoane aflate în pericol.


În timp ce operatorul se ocupă de un apel non-urgent, pe linie poate aștepta o persoană care are într-adevăr nevoie de ajutor.

1 COMENTARIU

  1. Eu si cand am sunat ca un grup de golani drogangii fac scandal am asteptat mult si bine sa vina Politia. Dupa 1 ora sun din nou si cica ei au fost si au amendat… si cand i-am zis ca nimeni nu a venit a inceput sa urle ca au treburi mai importante de rezolvat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.