Cancerul de plămâni face ravagii în România. Medicii de familie din Timiș,...

Cancerul de plămâni face ravagii în România. Medicii de familie din Timiș, implicați în diagnosticare

0
DISTRIBUIȚI
Centrul Oncohelp

Un român moare în fiecare oră din cauza cancerului bronhopulmonar. Această boală are, de altfel, cea mai mare rată de mortalitate în România. Motivul? Depistarea cu întârziere a neoplasmelor pulmonare, această afecțiune fiind subdiagnosticată în țara noastră.

Cei doi ani de pandemie au agravat și mai mult situația ducând la scăderea cu 40 la sută a diagnosticării cancerului prin reducerea adresabilității pacienților către spitale.

Asociația OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp a inițiat împreună cu Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” și Asociația Medicilor de Familie un proiect prin care să identifice modalități de gestionare în comun a afecțiunilor oncologice, dar și de dezvoltare a ceea ce se numește „prevenția în sănătate”, și asta pentru că primul contact pe care îl are un pacient este cu medicul de familie.

Specialiștii spun că, prin implicarea medicilor de familie în depistarea incipientă a cancerului, poate demara tratamentul mai devreme, ceea ce duce la creșterea șanselor de supraviețuire și chiar vindecare.

„Noi suntem dornici să fim parteneri cu medicii de familie. De regulă, medicii de familie sunt cei care suspicionează un cancer, care trimit pacienții la investigații mai amănunțite. Ei sunt cei care preiau acești pacienți de la noi, ulterior, după ce au efectuat tratamentul, și tot ei sunt cei care îi vor gestiona în bună măsură. Ei sunt cei care asigură implementarea unor programe de screening în teritoriu. Sunt foarte multe conexiuni între noi, oncologii, și ei, medicii de familie, și, evident, o colaborare strânsă între oncologie și medicii de familie este benefică pentru toată lumea”, a spus conf. dr. Șerban Negru, președintele Asociației OncoHelp.

De aceea, medicul de familie este un membru important al echipei multidisciplinare în stabilirea diagnosticului și a tratamentului în cazul cancerului de plămân.

„Adevărata pandemie este în zona oncologică, în special în zona neoplaziilor pulmonare.


E important că lucrurile se fac în echipă. Vorbim despre medicul de familie, medicul pneumolog, medicul oncolog, medicul radioterapeut, medicul de anatomie patologică. Ne bazăm foarte mult pe colegii noștri, medicii de familie, ca să identifice potențialele cazuri care ar putea dezvolta aceste neoplazii pulmonare, să le trimită în evaluare în atenția noastră, pentru ca noi, după ce stabilim tipul de cancer, mai departe, să le trimitem la colegii noștri de la oncologie pentru a le fi administrate terapiile din vreme, căci vorbim despre diagnostic timpuriu. Astfel vor putea fi vindecați cât mai mulți oameni”, a spus prof. dr. Cristian Oancea, managerul Spitalul de Boli Infecțioase si Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” din Timișoara.

Medicii de familie trag un semnal de alarmă și spun că, din păcate, sistemul medical românesc nu se bazează pe prevenție. Iar, în cazul cancerului bronhopulmonar, profilaxia este esențială, pentru că neoplasmul pulmonar este mult mai agresiv decât alte tipuri de cancer și are o probabilitate foarte mare de evoluție rapidă spre metastazare și deces, dacă nu este depistat și tratat precoce.

„Din păcate, țara noastră, sistemul medical românesc nu încurajează aceste programe de screening, ba chiar foarte rar se întâmplă să marșăm pe aceste programe. De obicei, în România se fac programe curative. Și ceea ce reușim noi să facem la ora actuală este ca pacientul să vină să se trateze de o boală, nu să facă prevenția unei boli, așa numita profilaxie primară și secundară. Însă noi încercăm să punem accentul pe medicina primară la ora actuală, să ne transformăm dintr-o profesie pasivă într-una proactivă, în care să încercăm să depistăm la timp aceste cazuri de cancer bronhopulmonar”, a spus dr. Mihai Iacob, președintele Societății de Medicină de Familie din Timiș.

Prima întâlnire cu medicii de familie s-a concretizat într-un simpozion științific organizat on-line în care au fost discutate și evidențiate importanța rolului pe care medicul de familie îl are în diagnosticarea precoce și managementul cancerului pulmonar.

De asemenea, au fost abordate teme ce țin de terapiile existente, dar și de progresele tehnicilor de diagnostic și stadializare ale bolii.

Proiectul inițiat de Asociația OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp a fost realizat in parteneriat cu AstraZeneca Pharmaceuticals.

Centrul de Oncologie OncoHelp este dotat cu 161 de paturi, dintre care 132 pentru spitalizare continuă, și 29 de paturi pentru spitalizare de zi.

În cadrul Centrului sunt oferite gratuit servicii medicale de oncologie, radioterapie, hematologie, endoscopie digestivă superioară și inferioară, imagistică medicală (computer tomograf, ecografie medicală și mamografie).

În cadrul unității sanitare funcționează singurul centru de îngrijiri paliative dintr-un spital universitar din vestul țării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.