Ce scuză a mai oferit viceprimarul Lațcău pentru frigul din casele timișorenilor...

Ce scuză a mai oferit viceprimarul Lațcău pentru frigul din casele timișorenilor abonați la Colterm. Consilierii locali și-au aruncat din nou vorbe grele

3
DISTRIBUIȚI

Micșorarea TVA la energia termică livrată de Colterm, de la 19%, cum a fost greșit calculată în decembrie 2021, la 5%, cum prevede o ordonanță de urgență a Guvernului pentru sezonul rece, a încins spiritele printre aleșii locali.

Aceștia și-au aruncat vorbe grele, s-au făcut mincinoși unii pe alții, iar discuția s-a întins minute bune, marți după-amiază, în ședința Consiliului Local Timișoara, care a avut loc în sistem on-line.

Consilierul local Dan Diaconu de la PNL a întrebat dacă „marea firmă de avocatură cu care avem contract trebuia să ne spună că TVA-ul este  cinci la sută” și dacă s-a eliberat vreo factură cu prețul greșit. Acesta a atras atenția că încă mai există școli închise în Timișoara din cauza frigului, iar în alte unități de învățământ elevii au fost trimiși să învețe la 16 grade Celsius.

Primarul Dominic Fritz i-a răspuns că „noi momentan plătim Colterm pe baza unor subvenții în avans pentru ianuarie, februarie, chiar și martie, unde sunt sume generice și acum se lucrează la factura de regularizare pe ianuarie, care va fi cu noul preț votat astăzi”.

Edilul a mai precizat că populația nu a fost încă facturată cu prețul nou, nici cu cel greșit.

„Dacă ar fi să creștem temperatura cu cinci grade, să ajungă în parametri normali la oameni, asta ar costa cu 800.000 de lei în plus pe zi, deci în jur de 25 de milioane de lei pe lună, bani de care noi nu dispunem ca și municipiu. Pentru luna ianuarie o să primim de la Guvern nici măcar zece milioane de lei, deci această sumă o vom avea pentru plata în avans a gazului pentru februarie. Restul banilor trebuie să vină din bugetul local”, a precizat primarul Dominic Fritz.

Consilierul local Roxana Iliescu de la Pro România a vrut să știe dacă există un document întocmit de specialiști în care să arate ce consum de gaz și cărbune se estimează că va avea Colterm în următoarele două luni.

„Doamna consilier, bine ați venit în lumea reală a pieței de gaz.


Noi depindem de prețul pe piața spot de gaz, care se schimbă în fiecare zi. Au fost zile în care prețul a fost de 800 de lei, zile când a fost 450 de lei”, i-a răspuns primarul Dominic Fritz.

După ce Roxana Iliescu a făcut referire și la proasta calitate a cărbunelui ars de Colterm ca una dintre cauzele randamentului scăzut al companiei de termoficare, viceprimarul Lațcău a venit cu o altă explicație pentru caloriferele reci: cazanele învechite.

„În iarna aceasta am ars mai mult cărbune ca în oricare altă iarnă. Nu cantitatea a fost problema, ci problema cea mai mare a fost una legată de cazane. Noi folosim în momentul ăsta trei cazane. Toate reparațiile făcute nu au fost unele menite să aducă în starea inițială cazanele în care arde cărbunele, ci au fost petice, ca să mai meargă o perioadă. Chiar în urmă cu două săptămâni, la o zi distanță, au cedat două cazane în condițiile în care avem niște cazane destul de vechi. Iar asta ne-a adus la un consum de gaz de 1,2-1,4 milioane de lei pe zi la 3,5 milioane de lei”, a declarat viceprimarul Ruben Lațcău.

Roxana Iliescu i-a cerut edilului să nu mai mintă pentru că la ultima întrunire a consilierilor a spus că funcționează la maximum cele trei cazane.

„Dacă la 10 grade Celsius au cedat cazanele ce s-ar fi întâmplat la minus 10 grade, temperatură normală pentru februarie. Dumnezeu a ajutat timișorenii și e cald afară. Dacă la 10 grade sar cazanele în aer, eu zic să vă verificați echipa”, a spus liberalul Simion Moșiu.

„Cu tristețe, astăzi este încă frig în școli, în locuințe, știm cu toții cât a fost de frig în spitale. Nu am auzit niciodată pe nimeni să își ceară scuze față de bunici, de elevi, de pacienții din spitale. Noi, grupul PNL, de astă-vară le-am sugerat să facă stocuri de cărbune”, a afirmat liderul de grup al aleșilor PNL, Adrian Lulciuc.

Consilierul Răzvan Negrișanu a afirmat apoi: „mă irită foarte mult populismele astea”.

„Important este că nu aveți un om pe care să îl treziți la 3 noaptea și să îl întrebați de Colterm, dar mai important este să vă cereți scuze”, a revenit Lulciuc.

Consilierul Ovidiu Merean de la USR a precizat că în decembrie 2019 s-au ars la Colterm 41 de mii de tone de cărbune, 44 mii de tone în decembrie 2020 și 46 de mii de tone în decembrie 2021.

După alte certuri și jigniri, consilierii locali au făcut rectificarea la prețul gigacaloriei facturate populației cu TVA de 5% în loc de 19%.

3 COMENTARII

  1. Același stil mitomania dublată de incompetență și corupție.
    Câtă lipsă de compasiune și suflet la acest Negrișanu; oamenii se îmbolnăvesc în case de frig și unii ajung să moară din cauza Usr-iștilor și dacă cineva îi atrage atenția, pe el îl irită populismul!
    Nu ar mai trebui să se uite nimeni în gura lor, instituțiile ar trebui să-i urmărească, cerceteze și să-i bage la pușcărie, că-i primar, vice, arhitect etc.
    Din păcate în Timișoara nu s-a făcut dreptate niciodată pentru că nici un primar sau urbanist corupt n-a fost condamnat și de aia hoții au tupeu tot mai mare. De aia se construiesc blocuri fără fir de iarbă, încălcând toate legile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.