Cei șapte curatori și experți desemnați de primărie au „ajustat” programul cultural...

Cei șapte curatori și experți desemnați de primărie au „ajustat” programul cultural pentru Timișoara 2023

0
DISTRIBUIȚI

Cei șapte curatori și experți desemnați de Primăria Timișoara, printr-un apel public internațional, să gestioneze din partea municipalității coerența artistică și coordonarea strategică a programului cultural au definitivat un proces extrem de important.

Este vorba despre aducerea la zi a programului înscris în dosarul de candidatură, cu detalii riguroase privind posibilitățile de implementare, dublat de consolidarea ofertei culturale pentru anul 2023. Procesul de consolidare a programului va continua, noi sesiuni de finanțare urmând să fie lansate în următoarele două luni, au transmis, marți, reprezentanții Centrului de Proiecte din Primăria Timișoara.

„Radiografia a fost realizată alături de operatorii culturali incluși în proiect în perioada candidaturii (2015-2016), iar demersul respectă atât obiectivele strategice din dosarul de candidatură, cât și cerințele recente legate de contextul sanitar actual. Versiunea actualizată cuprinde și o serie de proiecte noi, incluse în program pe baza mai multor criterii obiective: operatori culturali care au dezvoltat proiecte ulterior selecției titlului, în conformitate cu viziunea artistică a proiectului, câștigători în cadrul a cel puțin două sesiuni de finanțare și să fi demonstrat consecvență și un program coerent pe parcursul mai multor ani. Acest exercițiu de actualizare și consolidare a programului cultural reprezintă un plan strategic de activare a gazdelor și a partenerilor acestora, pentru a pune în aplicare viziunea unui program cultural inovator în 2023, adaptat la noul context”, a precizat Anderka-Maria Iancea, responsabil comunicare și relații publice la Centrul de Proiecte.

Aceasta a mai transmis că datele din prezenta analiză au relevat faptul că esența programului cultural, pus la încercare de pandemia care a afectat întreaga lume în ultimii doi ani, nu este afectată. Însumat, mai mult de 70% dintre proiectele înscrise în dosarul de candidatură fie se situează deja pe un traseu coerent, fie pot fi reactivate prin efortul operatorilor culturali și al echipei curatoriale.

De-a lungul acestui demers, municipalitatea i-a ținut la curent atât pe reprezentanții Consiliului Județean Timiș, cât și pe cei ai Ministerului Culturii cu privire la stadiul dezvoltării proiectelor incluse în dosarul de candidatură, o primă schiță a acestei analize fiind definitivată în decembrie 2021 și transmisă acestora, ca document de lucru, la începutul acestui an.

Următoarele sesiuni de finanțare dedicate consolidării programului „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” vor fi lansate deopotrivă la nivel local, regional și național, dimensiunea europeană rămânând unul dintre criteriile esențiale.

Toate informațiile legate de următoarele sesiuni de finanțare vor fi făcute publice la scurt timp după adaptarea cadrului legislativ prin modificarea Ordonanței 51/1998 și a Ordonanței 42/2019 și după aprobarea bugetului local.

„Versiunea actuală a programului consolidat conține o serie bogată de proiecte culturale reunite sub umbrela artelor spectacolului, artelor vizuale, educației culturale și patrimoniului cultural: de la proiecte expoziționale de anvergură internațională la expoziții folosind tehnologia multimedia și realitatea virtuală.


Programul cultural constituie o însumare a unei multitudini de voci și narațiuni: de la spectacole plănuite pentru marile scene ale celor trei teatre timișorene (Național, German și Maghiar) sau ale Operei și Filarmonicii, la o serie de formate participative, intervenții și spații deschise în cartiere, unde oamenii pot lucra împreună pentru binele comun în rețele de acțiune, încredere și solidaritate care se pot dezvolta în timp în adevărate comunități de cartier. Spectacolele de arte performative (dans contemporan, circ și teatru) în spații deschise reprezintă o parte consistentă a programului actualizat și consolidat, acestea fiind atât o modalitate de exprimare și de eliberare a emoțiilor, cât și un instrument puternic de coeziune socială, proprietate colectivă și legături între generații. Programul actualizat nu se reduce la popularea spațiilor centrale și periferice timișorene cu evenimente, ci este extins în mai multe localități din județ și orașele din regiune (Reșița, Arad, Lugoj, Gărâna, Oravița ș.a.). O parte consistentă a proiectelor incluse în program vizează încurajarea patrimoniului gastronomic, prin respectarea principiilor specifice orașelor și comunităților durabile, dezvoltarea abilităților de consum responsabil în rândul tinerilor, practici durabile de organizare a evenimentelor culturale și a turismului. Programul se concentrează pe conexiuni și pe strategii de consolidare a capacităților pe termen lung, dar și pe o deschidere marcată în mecanismele financiare destinate sectorului cultural. Astfel, un program consistent de rezidențe artistice ale unor nume emergente ale scenei culturale contemporane desfășurate la Timișoara va completa programul artistic”, a mai transmis Anderka-Maria Iancea, responsabil comunicare și relații publice la Centrul de Proiecte.

Echipa Curatorială Timișoara 2023 este formată din șapte profesioniști din domeniul culturii, selectați de către un juriu independent în urma unui apel internațional, lansat de către Centrul de Proiecte în toamna anului 2021.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.