CJT a aprobat documentația necesară renovării Castelului Huniade. Câte zeci de milioane...

CJT a aprobat documentația necesară renovării Castelului Huniade. Câte zeci de milioane de euro costă lucrările

0
DISTRIBUIȚI

Se fac, în sfârșit, pași, pentru realibilitarea celei mai vechi clădiri din Timișoara, Castelul Huniade. Ridicată în șapte ani de regele Carol Robert de Anjou, clădirea se află în restaurare de 14 ani.

Proiectul de hotărâre privind aprobarea documentației tehnico-economice, faza D.A.L.I. și a principalilor indicatori tehnico-economici ai proiectului de investiție publică ,,Restaurarea, consolidarea și punerea în valoare a monumentului istoric Castelul Huniade, azi Muzeul Național al Banatului” a fost aprobat, miercuri, de către consilierii județeni reuniți într-o ședință on-line.

Documentatia DALI contine următoarele studii și expertize: studiu topografic; studiu istorico-arheologic; studiu istoric; studiu istoric-arhitectural; expertiză biologică; expertiză fizico-chimică; studiu privind piatra, mortare și alți factori biologici; expertiză componente metal; expertiză fațade; pictură murală și elemente arhitecturale din lemn; studiu arhitectural intervenții interioare și studiu de parament.

Întârzierea este provocată de către Institutul Național al Patrimoniului, care nu a predat documentația tehnică spre Consiliul Județean Timiș mai repede, cum era preconizat.


Comisia de Avizare a INP a respins ideea administrației Nica care dorea acoperirea curții interioare a clădirii.

„În așteptarea redeschiderii întregului muzeu, proiectul de amenajare muzeală a zonei deja consolidate – aripa de nord şi parţial, cea de vest, va urmări punerea în valoare a exponatelor prin crearea unui spaţiu interactiv, în care mijloacele specifice muzeografiei contemporane vor recrea legătura afectivă a publicului timişorean cu Muzeul Naţional al Banatului, după îndelungata perioadă în care sediul său a fost închis”, se arată în referatul votat de plenul Consiliului Județean Timiș.

Clădirea prezintă variate tipuri de degradări, cauzate atât de factori naturali, cât şi antropici, printre care se numără tasări inegale, infiltraţii din sol şi prin acoperiş, uzura fizică, prezintă cedări rezultate din tasările inegale, evidenţiate de expertizele tehnice realizate anterior. La rândul lor, aceste tasări au contribuit major la apariţia de fisuri importante la nivelul pereţilor şi planşeelor.

Castelul Huniade este considerat monument istoric de valoare naţională excepţională. Lucrările de renovare se ridică la 185,3 milioane de lei cu TVA inclus, adică 37 de milioane de euro.

„Castelul Huniade este o prioritate pentru noi și îl vom reabilita chiar dacă va fi nevoie să luăm un credit pentru el”, declara în urmă cu două luni președintele CJT, Alin Nica. Obiectivul nu are finanțare asigurată și rămâne de văzut de unde vor veni banii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.