Dominic Fritz despre problemele cu încălzirea în Timișoara: „Suntem într-o situație absurdă”

Dominic Fritz despre problemele cu încălzirea în Timișoara: „Suntem într-o situație absurdă”

1
DISTRIBUIȚI

Căldura și apa caldă produse de Colterm pentru abonații săi au ajuns să coste sume colosale.

„Este o situație absolut cumplită, e foarte important să înțelegem ce ne-a lovit aici. Europa și România se află într-o criză energetică de proporții istorice. Efectiv nu a mai văzut lumea prețuri la gaz cum sunt acum. Am comparat cu anul trecut și sunt de cinci, șase ori mai mari ca anul trecut și asta la facturi de 1,2 milioane de lei la Colterm sunt sume colosale de care primăria nu neapărat dispune”, a declarat primarul Dominc Fritz la emisiunea WestSideStory de la WestCityRadio.

Fritz s-a plâns că Guvernul oferă compensații doar pentru facturile de curent electric și gaz, nu și pentru energia termică.

„Este o criză care ne lovește pe toată lumea. Guvernul a dezvoltat niște mecanisme, aș zice destul de târziu pentru a proteja anumite categorii de oameni. Dă acum trei miliarde de lei pentru a compensa facturile la energie și la gaz doar pentru utilizatori casnici și anumite firme. Doar că această plafonare a prețurilor nu este și pentru energia termică. Asta înseamnă că o companie ca și Colterm este absolut neprotejată pe piața liberă și depinde de evoluția prețului la gaz și momentan cred că e la 550 de lei”, a mai spus edilul la WestCityRadio.

Dominic Fritz a reclamat diferența de preț la gaz plătit de orașul nostru și capitală.

„Timișoara, după București, are cel mai mare sistem de termie. București are un contract la gaz pentru 150 de lei cu compania de stat Romgaz, la prețul acesta nu ar fi nicio problemă.


M-aș plânge că iarăși trebui să dăm din bugetul local sume mari către Colterm, dacă nu aș vedea situația în care toți banii orașului nu ajung pentru a cumpăra suficient gaz să avem temperaturile ce trebuia să le avem în case, în spitale și în școli. Deci, e foarte clar că suntem într-o situație absurdă în care subvenționăm noi, cu banii noștri, Romgaz fiind o companie de stat, subvenționăm căldura din București în timp ce stăm noi în frig la Timișoara și plătim un preț la gaz de trei ori mai mare ca la București. Și când zicem: stați un pic, nu-i corect și trebuie să existe un mecanism care să ne protejeze și pe noi, atunci se spune «aaaa Timișoara are pretenții» sau mai degrabă se spune «primarul Fritz e de vină». Este foarte evident că această criză este politizată și distrage atenția de la criză și de la prețurile care au luat-o razna și modul în care Guvernul reacționează”, a fost de părere primarul Timișoarei la WestCityRadio.

Dominic Fritz a mai declarat că municipalitatea nu mai poate susține funcționarea companiei de termoficare fără bani guvernamentali.

„Noi nu putem să continuăm așa dacă nu primim sprijin pentru că blocăm tot orașul, adică avem și alte chestii de plătit, avem investiții, avem spații verzi de îngrijit, școli, spitale, care au nevoie de dotări și așa mai departe. Matematic, eu nu pot să fac bani și nici nu pot să iau un credit că e ilegal, deci trebuie urgent urgent să avem o altă alocare din partea Guvernului din fondul de rezervă. Există o alternativă la gaz despre care se vorbește foarte mult, cărbune, este o alternativă problematică pentru că trebuie să plătești certificate pentru aceste emisii. Și prețul certificatelor a luat-o razna și nici măcar anul trecut Colterm nu a reușit să achite și să cumpere toate aceste certificate”, a mai afirmat Fritz la WestCityRadio.

1 COMENTARIU

  1. Dacă ei,, nu mai pot să continue așa” să își dea demisia!
    Usr-iștii nu știu decât să dea vina pe alții și să mintă că ei n-au nici o vină. Vina lor este amenda de 21 milioane de euro, faptul că nu au cumpărat vara cărbune ieftin și altele, prin care au gestionat prost și au sabotat bugetul Timișoarei. Pentru asta Fritz ar trebui să înfunde pușcăria.
    Iar Fritz continuă cu mitomania și insolența, care ne jignesc inteligența.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.