Fabrică ilegală de țigări, păzită ca-n filme, descoperită de DIICOT într-un sat...

Fabrică ilegală de țigări, păzită ca-n filme, descoperită de DIICOT într-un sat din vestul țării

0
DISTRIBUIȚI

Procurorii DIICOT Constanța au descoperit un grup infracțional organizat care vindea țigări contrafăcute pe care le producea într-o fabrică aflată într-o comună din județul Hunedoara. Pentru paza fabricii ilegale, suspecții instalaseră un sistem de supraveghere performant, cu zeci de camere video, dar și un dispozitiv de bruiaj pentru telefoane mobile sau drone.

În urma anchetei, procurorii DIICOT Constanța au dispus joi reținerea pe o perioadă de 24 de ore a trei inculpați, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, producerea de produse accizabile în afara antrepozitului fiscal autorizat și deținerea în afara antrepozitului fiscal a produselor accizabile supuse marcării peste limita prevăzută de dispozițiile legale, folosirea unei embleme și a unui ambalaj de natură să producă confuzie cu cele folosite legitim de alt comerciant, precum și producerea, depozitarea unor mărfuri purtând mărcile folosite legitim de alt comerciant, în scopul de a induce în eroare pe ceilalți comercianți și pe beneficiari și contrafacerea unei mărci.

„În cauză s-a reținut faptul că, în luna ianuarie 2022, inculpații s-au constituit într-un grup infracțional organizat având ca scop producerea, în mod clandestin, în afara antrepozitului fiscal a unor țigarete contrafăcute și totodată comercializarea de țigarete ce provin din săvârșirea infracțiunii de contrabandă de pe teritoriul Serbiei și Ucrainei. În acest scop, inculpații au achiziționat, în cursul anului 2022, o fabrică de țigarete pe care au instalat-o într-o comună de pe raza județului Hunedoara, într-o încăpere aflată în subteranul unei hale, în incinta unui parc de dezmembrări auto.


De asemenea, aceștia au achiziționat cantitatea de circa 6.500 de kilograme de tutun, o cantitate mare de carton imprimat cu sigla unui comerciant cunoscut, foițe din folie de plastic, foițe de hârtie și filtre cu intenția de a fabrica 500.000 de pachete țigarete, fără a deține autorizație în acest sens. Aceste pachete de țigarete pot fi vândute pe piața neagră, la prima mână, cu suma totală de 750.000 de euro. Pentru a asigura conspirativitatea locației în care era amplasată fabrica, aceasta era monitorizată de 35 camere de luat vederi, imaginile fiind expuse pe 3 monitoare, precum și un dispozitiv tip «jammer» pe care îl foloseau la bruierea semnalului GSM al telefoanelor mobile și semnalului de emisie-recepție al dispozitivelor tip dronă din zonă, ce puteau face obiectul unei supravegheri”, a transmis DIICOT.

Pe 1 februarie, procurorii DIICOT Constanța, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Constanța, au efectuat opt percheziții domiciliare pe raza județelor Hunedoara și Suceava, în urma cărora a fost identificată linia de producție de țigarete și au fost ridicate 120.000 de țigarete contrafăcute, 700 de kilograme de tutun mărunțit, 200.000 de ambalaje inscripționate necesare în procesul de producție și un autovehicul de transport.

Astăzi, inculpații urmează să fie prezentați Tribunalului Constanța cu propunere de arestare preventivă, pentru o perioadă de 30 de zile, iar față de un alt inculpat va fi formulată propunere de arestare în lipsă.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul BCCO Alba Iulia, DGA, al polițiștilor din cadrul IPJ Hunedoara, al jandarmilor din cadrul IJJ Hunedoara și Grupării de Jandarmi Mobile Timișoara, al lucrătorilor din cadrul E-Distribuție Banat, DGAF 5 Deva și Biroul Vamal Deva.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.