Fațadele unor vechi case dintr-un sat bănățean vor fi restaurate de voluntari...

Fațadele unor vechi case dintr-un sat bănățean vor fi restaurate de voluntari FOTO

2
DISTRIBUIȚI

Pentru al patrulea an consecutiv, Asociația Acasă în Banat va derula proiectul „Color the Village”, în cadrul căruia, timp de trei zile, sute de voluntari vor renova fațadele unor case.

În acest an, proiectul se va desfășura în zona montană a județului Timiș, unde vor fi renovate fațadele a 30 de case din satul Fărășești, care aparține de comuna Pietroasa. O trăsătură distinctă a satului este numărul mare de case bătrânești care s-au mai păstrat, multe dintre ele construite din lemn, cu o arhitectură specifică zonei etnografice Făget, cu porți sculptate și fațade frumos decorate.

„Am ales Fărășeștiul pentru că este unul dintre cele mai pitorești sate de munte din județul Timiș, cu un potențial turistic deosebit. Are un patrimoniu arhitectural bogat și încă mai păstrează identitatea și farmecul de odinioară. Vrem să ajutăm comunitatea locală să păstreze aceste valori și să le pună în valoare din punct de vedere turistic” spune președintele Asociației Acasă în Banat, Radu Trifan.

Câteva sute de voluntari vor fi prezenți la Fărășești între 9 și 11 iunie, unde vor da o mână de ajutor la restaurarea fațadelor și la alte proiecte de înfrumusețare a satului. „Ne bucurăm că Asociația Acasă în Banat a ales satul Fărășești și îi așteptăm cu drag pe toți cei care vor să participe. Noi, ca administrație locală, vom ajuta cu tot ce putem la organizarea evenimentului și sunt convins că și locuitorii din sat și din toată comuna vor participa, fiecare cu ce va putea”, sunt asigurările date de primarul comunei Pietroasa, Virgiliu Ciocea.

Fărășești a fost mult timp un sat izolat, greu accesibil, dar în ultimii ani, de când a fost asfaltat drumul de acces, a început să se modernizeze într-un ritm rapid, și multe case tradiționale riscă să fie modificate ireversibil.


Se mai păstrează, totuși, un număr mare de case cu fațade frumos ornate, cruci din lemn sculptate, o moară de apă și diverse construcții din piatră, cu un farmec greu de găsit în alte sate din județul Timiș. Asociația Acasă în Banat și-a propus ca în campania din acest an să salveze cât mai multe case bătrânești, folosind materiale și tehnici tradiționale, precum și moara din localitate, pentru ca satul să devină o atracție turistică ecologică. Proiectul este unic în țară și își propune să pune în valoare arhitectura tipică din satele bănățene.

2 COMENTARII

  1. Buna ziua, doresc foarte mult a renova o casa veche din jud. Arad. Din pacate nu am posibilitatea singur si fara ajutor de a renova aceasta casa. Daca aveti placerea si posibilitatea de a mi acorda ceva ajutor la acest project de renovare in jud. ARAD va rog trimete te ti mi un raspuns. Mutumim pentru raspuns. Cu respect Marius Stollner

    • Încercați să obțineți informații de la asociația culturală Vernacular, ei intervin doar pe monumente publice dar poate au o soluție – tel. 0740 974 613. Asociația Acasă în Banat se ocupă doar de județele Timiș și Caraș-Severin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.