Fritz explică de ce se modifică, cu zece luni înainte de debut,...

Fritz explică de ce se modifică, cu zece luni înainte de debut, bid-book-ul pentru TM2023. Ce sumă alocă municipalitatea pentru capitală culturală europeană

1
DISTRIBUIȚI

Primarul Dominic Fritz a numit proiectul Timișoara Capitală Culturală Europeană a patra prioritate în bugetul local pe anul acesta.

Administrația a prevăzut în 2022 suma de 116 milioane de lei pentru cultură. Din această sumă, programul Timișoara 2023 – Capitală Culturală Europeană va beneficia de 31,6 milioane de lei.

Primarul Dominic Fritz a precizat, miercuri, că municipalitatea, printre altele, va activa noi spații de cultură și pregătește evenimentul de deschidere Timișoara 2023.

„La Centrul de Proiecte vom avea un program numit „Power Station” deoarece miza acestui an este să lăsăm în urmă un ecosistem cultural”, a precizat Dominic Fritz.

Primarul a mai spus că se lucrează la o aplicație pentru informare, pentru promovarea evenimentelor, precum și la un proiect de semnalizare în mai multe limbi.

„Continuăm lucrările la infrastructura culturală: Centrul Multicultural de pe Mărășești, Cinema Studio, Cinema Dacia, Turnul de Apă din Iosefin și începem lucrările la Centrul pentru Artă, Tehnologie și Experiment, MultipleXity și la Cinema Timiș.

În paralel, pregătim orașul pentru vizitatorii care vor veni: vom amplasa un sistem modern de signalistică stradală în mai multe limbi străine, pregătim o aplicație – CityApp – care va poate fi descărcată pe telefonul mobil cu toate evenimentele culturale din oraș. Creștem bugetul alocat proiectelor culturale la 14 milioane de lei, la care se adaugă încă 13 milioane pentru proiecte din comunitate”, a transmis primarul orașului.

Pentru turiștii care ne vor vizita anul viitor municipalitatea va achiziționa în 2022 patru toalete publice automatizate care se curăță singure.

În ceea ce privește Bid Book-ul, primarul Dominic Fritz spune că nu a suferit modificări majore.

„Bid Book-ul este dosarul de candidatură cu care Timișoara a candidat în 2015-0216 și cu care a câștigat.


Acest titlu de Capitală Culturală nu este doar un titlu aruncat și noi, după, putem să facem ce vrem, ci trebuie să livrăm programul pe care l-am promis. În același timp, pentru că am avut această pandemie, au fost parteneri care au fost trecuți în Bid Book și care nu mai există. De aici nevoia de a actualiza acest program de candidatură. La Asociația Capitală Culturală, de peste doi ani, nu a existat director artistic. Tocmai de aceea, am făcut apelul curatorial, sunt șapte curatori independenți care au revizuit acest program și, în următoarele zile, sper să-l și putem publica”, a mai spus primarul Timișoarei.

Dominic Fritz a mai precizat că ideea cu echipa curatorială este răspunsul la această dilemă cu directorul artistic.

„Timpul rămas e foarte scurt și pentru o singură persoană e foarte greu să revizuiască. De aceea, echipa curatorială are responsabilitatea programului cultural și care verifică dacă ideile noi corespund cu valorile de atunci. Echipa curatorială este responsabilă de managementul artistic pentru proiectul Capitală Culturală și ei lucrează foarte bine ca o echipă. La Centrul de Proiecte urmează să adaptăm organigrama la noua structură. În același timp, încheiem un protocol de colaborare cu ceilalți finanțatori, am transmis această propunere și sper să putem avansa”, a mai afirmat, miercuri, primarul Dominic Fritz.

Edilul a mai spus că a discutat la Comisia Europeană despre Timișoara 2023.

„Este foarte clar că acest proiect e al Timișoarei, este responsabilitatea noastră să fie un proiect de succes. Și Comisia Europeană spune că acest proiect este al orașului, tocmai de aceea eu nu înțeleg de ce și Capitala Culturală intră pe lista temelor care devin atacuri politice, nu cred că face cinste Timișoarei, României. Am avut o discuție cu Comisia Europeană în care am prezentat progresele pe care le facem. Asociația are capacități limitate, de aceea am decis să facem acest lucru prin Centrul de Proiecte al Primăriei, care a dovedit transparență”, a mai spus Fritz.

1 COMENTARIU

  1. DOMNULE PRIMAR DONIMIC FRIG PINA IN ANUL 2033 OARE REUSITI SA TERMINATI TOATE STRATEGIILE,PROIECTE,ANGAJARII,DE SPECIALISI USR COMISII,COMISIOARE PENTRU TIMISOARA CULTURALA 2023 ????

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.