K-lu a lansat un remix pentru o baladă în limba maghiară: „Am...

K-lu a lansat un remix pentru o baladă în limba maghiară: „Am lucrat cu zâmbetul pe buze, pentru că eu nu știu maghiară și mi se părea foarte amuzant cum sunau acele cuvinte“

0
DISTRIBUIȚI

Proiectul cultural Remix ID a lansat un nou material sonor în cadrul căruia binecunoscutul producător și DJ K-lu a remixat melodia „Rétem Rétem”, un cântec de dragoste și nostalgie, înregistrat de către Jozsef Balint, etnic maghiar din Dumbrăvița. Melodia vine la scurt timp după ce în cadrul aceluiași proiect  Kinga Ötvös a reinterpretat cântecul folcloric bănățean „Édes Fiam”, cântată de Ioan Fodor din Recaș.

„Cei de la Remix ID m-au pus în fața unei noi provocări, mai exact, trebuia să fac un remix la unul din etnicii aleși pentru proiectul lor. M-am oprit la domnul Jozsef Balint, un personaj foarte șugubăț și dezinhibat care cântă în maghiară. Mărturisesc că am lucrat cu zâmbetul pe buze la acest material, pentru că eu nu știu maghiară și mi se părea foarte amuzant cum sunau acele cuvinte.


Am fost foarte implicat și mă bucur că am făcut față cu brio acestei provocări“, spune K-lu despre acest proiect.

Unul din documentarele realizate de proiectul Remix ID i-a fost consacrat lui Jozsef Bálint din Dumbrăvița, a cărui familie a venit În anii ‘70 în Banat din județul Harghita, pentru că se găsea mai ușor de lucru în zona aceasta. Acesta a dansat de mic copil în ansambluri folclorice maghiare și a crescut păstrând tradițiile etniei sale. Printre poveștile minunate pe care acesta le-a evocat în cadrul acestui documentar se numără cele dedicate obiceiurilor specifice de nuntă, iar piesa „Rétem Rétem” („Meleagurile mele”) este o melodie adaptată la fiecare regiune cu un mesaj clar de petrecere.

Proiectul Remix ID ste un demers integrativ de susținere a dialogului intercultural, într-o manieră creativă, care face apel atât la simțuri, cât și la intelect, și își propune să creeze un mozaic artistic de muzică și imagine, în care sensurile străvechi ale comunităților etnice din Banatul rural se întâlnesc cu lumea puternic tehnologizată din mediul urban.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.