Kinga Ötvös a remixat o melodie din repertoriul bănățean în cadrul proiectului...

Kinga Ötvös a remixat o melodie din repertoriul bănățean în cadrul proiectului cultural Remix ID

0
DISTRIBUIȚI

Proiectul cultural Remix ID a lansat o nouă piesă inedită realizată de Kinga Ötvös, după o interpretare a cântecului folcloric bănățean „Édes Fiam”, cântată de Ioan Fodor din Recaș.

Kinga a lansat anul trecut la casa de discuri timișoreană Psihodrom Records albumul de debut, „Fluid Oratorio” și este o creatoare multidisciplinară care și-a început viața artistică în contextul studiului vocal academic, ca mai apoi să tranziteze spre actorie, iar mai apoi spre performance și mișcare corporală. Această multi-expertiză stă la baza tuturor acțiunilor ei artistice, aflate permanent în mijlocul confluențelor diverselor teritorii – încercând și reușind să le lărgească arealul pluri-disciplinar. Albumul conține 11 piese și are un artwork realizat de Alex Halka.

Ioan Fodor este acordeonist la Forumul Democrat German și cantor la biserica din Recaș. Deși este maghiar, a adoptat tradițiile șvăbești și își amintește de toți nemții plecați în Germania, despre care mai deapănă povești atunci când merge la forum sau la rugi.


În cadrul unui interviu realizat pentru proiectul Remix ID acesta a povestit despre rugile svăbești, despre anii ˈ70 – atunci când nemții au început să plece, și mai ales despre muzică, pasiunea sa cea mai mare, pe care a prins-o de la șvăboaicele din oraș.

Remix ID este un proiect cultural, care deconstruieste cartea de identitate a minoritatilor din Banat. Se adreseaza atat tineriilor, cat si celor care doresc sa se conecteze cu istoria si traditia banateana.

Anul trecut proiectul Remix ID a primit o mențiune din partea Ministerului Pentru Relatii Europene si Internationale din Austria în cadrul „Intercultural Achievement Award”. Motivația juriului care a acordat premiile și mențiunile a fost următoarea: „Remix ID crează o punte de legătură între trecut și prezent folosindu-se de artă și tehnologie prin reproducerea poveștilor etniilor din Banat – un loc al diversității, al schimburilor interculturale și a coabitării. Documentarea și interviurile pe care le-au luat reprezentanților din diversele etnii istorice înlesnesc accesul la aceste tradiții celor interesați, în mod special pentru tineri, prin remixarea muzicii și transformarea simbolurilor și obiectelor tradiționale în artă contemporană. Astfel că acest proiect restabilește un dialog între generații și o punte de legătură media prin mijloace artistice care reverberează în conștiința colectivă”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.