„Lost Tapes”, triplu vinil cu muzică produsă în Timișoara: material discografic de...

„Lost Tapes”, triplu vinil cu muzică produsă în Timișoara: material discografic de colecție cu melodii care n-au apărut până acum pe niciun disc

0
DISTRIBUIȚI

Scena muzicală timișoreană va avea parte de un eveniment deosebit la sfârșitul lunii februarie, când sub genericul „LOST TAPES – muzica pierdută și regăsită a anilor ‘90” se va lansa un material discografic de colecție alcătuit dintr-o serie de melodii care n-au apărut până acum pe niciun disc.

„Efervescența creativă dată de contextul socio-politic al anilor ’90 descătușa dorințe și definea idealuri, unele exprimate prin muzică. S-au lansat atunci artiști talentați, au luat naștere trupe de rock alternativ și s-au înregistrat demo-uri rămase până acum doar în arhivele caselor de producție ale vremurilor sau în arhivele personale ale muzicienilor. Prin LOST TAPES ne propunem să recuperăm acea bucată valoroasă pentru scena muzicală, relevantă deopotrivă în identitatea locală a Timișoarei, și s-o oferim publicului într-un material discografic de colecție. Piese ce nu au avut șansa să apară pe un disc se vor regăsi pentru prima dată pe un triplu disc de vinil din care vor face parte următorii artiști: AIM, Arpad Kajtar, Baraka, Confuz, Coroziv, Daniel Silvian Petre, De comun acord, Era Ticăloșilor, Implant Pentru Refuz feat. Toni Dijmărescu, Oranj, Screaming Heads, Scrum“, spun inițiatorii acestui demers menit să creioneze identitatea muzicală a orașului nostru.

Formaţia AIM a fost fondatã în anul 1997 și după mai multe schimbări de componenţă şi denumire a înregistrat primele piese, care din cauza calităţii proaste a instrumentelor şi a aparaturii utilizate n-au mai fost utilizate. Trupa a avut o bogată activitate concertisticã susținând recitaluri în cadrul festivalurilor Top T (Buzău), Rock La Mureş (Periam Port), Bikers Party (Timişoara), Jimboblues şi Zilele Jimboliene (Jimbolia), Peninsula (Târgu – Mureș) sau Sărbătoarea Berii (Lugoj).

Formația Oranj s-a născut în anul 2002 la inițiativa lui Flavius Misaras si Dan Nicolici, după care au apărut și Paul (tobe) și Tina (voce), trupa repetând în subsolul corpului R a Universității Politehnica din Timisoara. Formația cunoaste o evoluție rapidă, fiind aleasă ca trupa de deschidere pentru concertul Iris 4Motion din Timișoara și participând apoi la festivalul Rock La Mures.

Muzicianul și poetul Daniel Silvian Petre este o figură binecunoscută atât pentru proiectele sale muzicale cât şi pentru volumele de poezii pe care le-a scris de-a lungul anilor. Motivul care l-a determinat să păşească pe drumul muzicii poate fi identificat undeva în 1983 – 1984, când l-a văzut pe Cristi Minculescu la Cenaclul Flacăra. Artistul a devenit cunoscut alături de formația Survolaj. 

Arpad Kajtar face parte din breasla muzicienilor locali care au activat cu succes și în anii de dinainte de Revoluția din 1989, în vremurile când Timișoara „dădea tonul“ în materie de rock și blues în România.


Artistul a copilărit în cartierul Elisabetin, la doi paşi de clubul „Ada Marinescu“ (prin care au activat o serie de formații cunoscute) și, la fel ca şi mulţi alţi muzicieni ai acelei perioade, a fost profund marcat de filmul „The Young Ones“ (apărut în 1961), cu Cliff Richard în rolul principal. După Revoluție, timp de câțiva ani Arpi a înregistrat o serie de piese sub numele de StoryTeller Guitar, iar în 2018 artistul a revenit pe scenă alături de una din formațiile emblematice ale rock-ului timișorean, Univers, în cadrul căruia membrii trupei au interpretat albumul „Zgomotele orașului“, un disc care din cauza cenzurii comuniste nu a văzut lumina zilei.

Lansarea triplului vinil face parte dintr-un eveniment mai amplu, care se va desfășura la Casa Tineretului, în serile de 25 și 26 februarie, unde publicul se va putea bucura și de o expoziție de afișe ale evenimentelor din anii ’90 (arhivă Ovidiu Hrin și Horațiu Fâra), o proiecție a filmului documentar Swamp City și de o discuție cu artiștii ce apar pe disc, moderată de scriitorul și jurnalistul Mimo Obradov

Tot cu această ocazie va avea loc și un concert al formației Burning Table, care s-a născut în luna noiembrie a anului 2011, când Zsolt Szabo, Levi Molnar, Nagy Bogy şi Ştefan Czifrak au decis să pună bazele unei trupe care încă de la primele apariţii scenice şi-a creat o faimă aparte, graţie compoziţiilor proprii. Formaţia care a pornit la drum citând influenţe variate, ca Pink Floyd, Porcupine Tree, Audioslave, Stone Temple Pilots, Nine Inch Nails, Muse, Alice in Chains, Rage Against the Machine sau Pearl Jam, a reuşit să creeze un vibe pozitiv prin prestaţiile lor. Unul din concertele de succes ale trupei a avut loc în luna octombrie a anului 2015 în incinta Teatrului Naţional din Timişoara, unde alături de membrii trupei au apărut şi o serie de invitaţi ca Petre Ionuţescu, Lucian Petrilă, Octavian Horvath („Vita“), Ştefan Czifrak, Gabriel Cherlia (ex – Persona). La finalul acestui eveniment memorabil, Burning Table împreună cu toţi invitaţii speciali au cântat piesa „Put your lights on” (original Santana feat. Everlast), recitalul fiind un fel de „who’s who” al scenei de rock alternativ din oraşul nostru.

Acest proiect a luat naștere la inițiativa lui Emil Biebel (fondator Viniloteca), este dezvoltat în parteneriat cu asociația Noi-Recreăm și Muzicon, și finanțat de Primăria Municipiului Timișoara, prin Centrul de Proiecte.Triplul vinil care apare într-o ediție limitată nu este destinat comercializării iar mai multe amănunte vor fi anunțate în curând.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.