„MNArT Open View”, cu lucrări care pot fi admirate din stradă, la...

„MNArT Open View”, cu lucrări care pot fi admirate din stradă, la Muzeul de Artă din Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Muzeul de Artă Timișoara lansează un proiect inedit intitulat „MNArT Open View”, care presupune prezentarea unor lucrări în „Galeria Mercy”, fereastra muzeului de pe strada cu același nume, care a fost transformată într-un mic spațiu expozițional pentru a aduce lucrările de artă mai aproape de public. Pe parcursul anului, aceasta va găzdui unele dintre cele mai frumoase opera ale marilor artiști ai lumii, în 11 luni urmând a fi expuse 11 lucrări de artă.

Spațiul galeriei de mici dimensiuni este deschis privitorilor și stabilește o legătură între oraș și lucrări de artă necunoscute publicului larg. Primul eveniment din seria de expoziții care se va desfășura în 2022 este dedicat celor doi mari artiști români ai secolului XX, Paul Neagu și Constantin Brâncuși.


Muzeul aduce în atenția publicului lucrarea „Metamorphosis” realizată de Paul Neagu în anul 1972, din colecția privată a lui Paul-Filip Ciucur, alegerea fiind menită a sărbători ziua Constantin Brâncuși, marcată în 19 februarie la nivel național începând din anul 2016.

„Opera bidimensională, realizată în tehnică mixtă, este structurată ca un dialog conceptual cu opera brâncușiană «Tors 1922». Sculptura lui Brâncuși, prezentă în lucrarea lui Neagu sub forma unei fotografii de documentare, susținută de o notație cu tuș negru în partea superioară a imaginii, «Brâncuși’s ‘Jeune homme torse’ – 1922 metamorphosis by Paul Neagu», este analizată și descompusă în celule grafice tridimensionale de către Neagu. Desenul de cercetare, specific stilisticii și gândirii lui Paul Neagu din acea perioadă, constituie o mostră a legăturii indisolubile, anacronice și energetice dintre cei doi mari artiști români, recunoscuți pentru rolul cultural evolutiv, inovator, vizionar”, subliniază muzeograful și artistul plastic Andreea Foanene, curator al evenimentului propus de Muzeul Național de Artă Timișoara.

Lucrarea poate fi admirată începând cu data de 19 februarie până pe 20 martie 2022, când va fi instalată o altă operă de artă de excepție. Operele expuse fac parte din colecțiile unor persoane private, care au decis să se alăture inițiativei, un obiectiv al muzeului fiind acela de a strânge legăturile dintre instituția culturală și colecționarii de artă plastică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.