„Murmure, albă tăcere”, expoziție cu lucrările artistei Doina Mihăilescu, la Timișoara

„Murmure, albă tăcere”, expoziție cu lucrările artistei Doina Mihăilescu, la Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

„Murmure, albă tăcere”, este cea mai recentă expoziție temporară oferită publicului de Muzeul Național de Artă Timișoara. Cele 40 de lucrări de pictură, desen și grafică prezente în expoziție sunt semnate de artistul plastic Doina Mihăilescu și sintetizează căutările ei spirituale, care implică necesitatea ascultării „Cuvântului”. În imaginarul cu a cărui forme ea operează, sunt prezente zi dup zi – mitologic, canonic și metaforic – realități ale istoriilor umane personale trăite, lucrările ei fiind atinse de simțul tragic al paradoxului creștin, în care divinul umple cu duhul său inima care se golește de sine, lăsând loc vieții divine oferite prin moartea pe cruce a Fiului.

Selecția făcută pentru aceast expoziție alcătuiește într-un joc al formelor un univers coerent pe care cultura europeană îl folosește pentru a exprima valorile care i-au dat coerența și strălucirea.


Artista expune o viziune extrem de sensibilă și foarte personală asupra unor teme religioase care o preocupă de multă vreme, Doina Mihăilescu aflându-se într-o continuă căutare a sensului raporturilor cu divinitatea, o legătură pe care o simte prezentă în sufletul omenesc din timpuri primordiale și pe care încearcă să o explice folosindu-se de harul artistic cu care a fost înzestrată.

Elementul de noutate din picturile ultimilor doi ani sunt „creaturile textuale” în care „scrisul-textul” este conceput ca o extensie a viziunii nevăzutului transcendent. Astfel, „Cuvântul” scris devine un element major în estetica discursului plastic, scrisul în interiorul imaginii având atât un rol decorativ cât și simbolic, iar ritmurile geometrice dezvăluie muzica unei prezențe, a unei plenitudini. Expoziția este dominată de alb, de toruri deschise și sensibile de culoare și de forme care relevă o mână sigură de iconar contemporan, care compun o atmosferă contemplativă, sobră, de introspecție, sacralizând astfel spațiul în care este prezentată.

Lucrările au mai fost prezentate în numeroase expoziții naționale și internaționale, iar la Timișoara pot fi admirate din data de 3 februarie până în 31 martie. În 24 martie, o prezentare a expoziției va fi făcută de criticul de art Oliv Mircea, prilej cu care va avea loc și un recital muzical susținut de tânărul pianist Ioan Mihăilescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.