Noile condiții de intrare în România ca să scapi de carantină. Termen...

Noile condiții de intrare în România ca să scapi de carantină. Termen extins pentru completarea formularului de localizare

0
DISTRIBUIȚI

 

În România se poate intra, din statele Uniunii Europene, cu test PCR valabil 72 de ore, dovada trecerii prin boala COVID în ultimele 6 luni sau a vaccinării cu schema primară în ultimele 9 luni. Pentru cei cu doza booster valabilitatea certificatului verde e, deocamdată, 31 decembrie 2022.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Adriana Pistol, a declarat, vineri seară, că sunt considerate acceptate pe teritoriul Uniunii Europene certificatele de vaccinare cu dozele din schema primară cu o valabilitate de 270 de zile, adică 9 luni.

Astfel, la trecerea prin vama românească orice persoană va trebui să prezinte unul dintre certificatele digitale europene, dacă vine din spațiul Uniunii Europene, care constă fie din test PCR valabil 72 de ore, fie un certificat care să ateste trecerea prin boală în urmă cu maxim 180 de zile, fie un certificat de vaccinare care dacă este vorba de persoane care au primit doar schema primară de vaccinare trebuie să fie valabil în perioada de 270 de zile.

„Pentru cei care au și doza booster, această valabilitate nu a fost stabilită încă la nivelul Comisiei Europene și ca urmare noi am stabilit o valabilitate de până la 31 decembrie 2022, urmând ca această valabilitate să fie modificată în funcție de decizia finală a Comisiei Europene. Pentru cei care au și doza booster se discută la nivelul structurilor Comisiei Europene despre o perioadă de valabilitate care ar putea să fie iunie 2023. Vom vedea dacă decizia finală emisă de Comisia Europeană va conține acest termen, moment în care și noi, ca stat membru, vom adopta în consecință termenul prevăzut în această decizie”, a spus Pistol.

Cetățenii români care doresc să călătorească într-un stat membru al Uniunii Europene trebuie să știe că există posibilitatea să li se verifice la graniță certificatul de vaccinare și trebuie să se asigure că se află în valabilitatea prevăzută de regulamentul european, respectiv 270 de zile pentru cei care au schema primară de vaccinare și încă fără valabilitate în Uniunea Europeană pentru cei care au doza booster.

„Recomand tuturor persoanelor care doresc să călătorească, înainte să facă acest lucru, să se informeze despre regulile și cerințele de intrare în statele membre ale Uniunii Europene, deoarece unele dintre acestea au implementat deja, ca și noi astăzi, această modificare a regulamentului european și este bine să fie în cunoștință de cauză astfel încât să nu li se impună măsuri restrictive stabilite de statul respectiv.


Pe teritoriul României orice persoană care vine dintr-o țară europeană va fi verificată la graniță dacă respectă una dintre aceste trei cerințe”, a spus Adriana Pistol.

Amenda micșorată pentru formularul de localizare

Secretarul de stat  Adriana Pistol, a anunțat că în cazul formularului de localizare a pasagerului s-au redus amenzile pentru necompletare de la 1.000 de lei la 500 de lei.

Principalele modificări anunțate de Adriana Pistol:

– termenul de 24 de ore în care se putea completa până acum formularul, înainte de intrarea în România, a fost extins la 72 de ore. Formularul poate fi completat și la 24 de ore după trecerea graniței

– au fost introduse excepții referitoare la câteva categorii profesionale care trec granița des și nu pot completa practic formularul de fiecare dată. Pistol a anunțat că aceste persoane exceptate trebuie să completeze o singură dată formularul, iar dacă nu vor mai face parte din categoriile exceptate vor anula primul formular. Este vorba despre piloți, mecanici de locomotivă, transportatori de mărfuri, persoane care lucrează în statele vecine României și trec granița cel puțin o dată pe zi, navigatori, personal medical care ar putea transporta pacienți peste hotare.

– a crescut perioada cât sunt păstrate datele personale din formular la 6 luni, având în vedere necesitatea, în unele cazuri, de a dovedi felul în care a fost completat dacă există litigii de natură juridică în privința amenzilor

– amenzile pentru cei care nu au completat formularul nici după intrarea în țară au fost reduse de la 1.000 de lei la 500 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.