Oana Indru, timișoreanca pasionată de muzică: „Piesele care se difuzează la radio...

Oana Indru, timișoreanca pasionată de muzică: „Piesele care se difuzează la radio mi se par trase la indigo, de la un artist la altul“

0
DISTRIBUIȚI

Oana Indru împreună cu fratele ei George, fac „echipă“ de câțiva ani, prestațiile lor de cover-uri fiind aplaudate la scenă deschisă prin diverse cluburi și locuri cunoscute din Timișoara. Cei doi au ajuns (și) în atenția publicului larg cu doi ani în urmă, în momentul în care au participat la concursul X Factor, unde au avut o prestație cât se poate de apreciată de melomani. Oana a moștenit pasiunea pentru muzică din familie și a făcut parte și din formațiile rock Emaleth și Mentally Safe.

„Pasiunea pentru muzică cred că o moștenesc de la mama, mi-a plăcut să cânt de mică, primele amintiri sunt de la grădiniță când eu învățăm toate serbările pe de rost, știam toate cântecele și poeziile celorlalți copii și dacă ei uitau ziceam sau cântăm eu și partea lor. Muzica rock mi-a plăcut din liceu, și mi-am dorit și să cânt genul acesta, am avut un amic care mi-a propus o audiție cu trupa Emaleth. Ei erau în căutare de solist/solistă și așa m-am alăturat și eu. Cred că am cântat vreo 2 ani împreună, am abordat un stil care mie mi-a plăcut, am avut piese proprii (și acum mai ascult cele 2 piese pe care le-am înregistrat în studio), am participat și la un concurs de muzică rock în București, am cântat în câteva locații în Timișoara“, a spus artista.

Formația timișoreană Emaleth a intrat în finală concursului „Byron Rock your High School“, un eveniment național care s-a adresat trupelor de liceu în cadrul căruia s-au înscris 24 de trupe din toată țara care au trimis un demo. Timișorenii s-au numărat printre cele șase formații care au cântat în finala acestui concurs care s-a desfășurat la București. Chiar dacă este de părere că muzica rock nu are parte de o promovare pe măsură, Oana este bucuroasă fiindcă tot mai multe localuri din Timișoara organizează seri live, care reușesc să creeze o atmosferă aparte.

„În prezent sincer mi se pare că în continuare genul rock nu prea e promovat în România, a rămas așa la nivel de nișă cu mici excepții, adică trupele românești pe care deja le știm de ani de zile și care s-au bucurat de un oarecare succes comercial rămân prezente. Aici nu cred că stăm bine, la capitolul diversificării muzicale la radio și televiziuni. E același gen de muzică românească comercială, într-adevăr, în unele cazuri catchy, dar parcă prea seamănă stilul pieselor, nu prea mai găsesc unicitate, nuanțe, profunzime. Unde stăm bine, sau stăteam bine înainte de pandemie și sper să continue trendul este la creșterea apetitului pentru muzică live în puburi/localuri. Tot mai multe localuri caută artiști pentru seri live, ceea ce mă bucură pentru că se crează o apropiere și o atmosfera prietenoasă între localul în sine și clienți. Eu cred că există genuri muzicale care ne atrag și pe care le asociez cu mediul de viață, anturaj, cultură, educație. Eu nu pot să zic că am fost crescută exclusiv cu muzică rock, dar a fost muzică din sfera anilor ’70 – ’80 – ’90, pop, rock, dance, pe care o ascult oricând cu plăcere. Îmi place foarte mult și muzica country, iar ca muzicieni care m-au inspirat de-a lungul timpului aș putea să spun că am o admirație deosebită pentru Adrian Igrișan de la Cargo, vocea lui în principal mi se pare cea mai bună voce rock din țară. Mi-au plăcut o vreme foarte mult cei de la Vama Veche, pentru că au piese cu substrat și live sună bestial. Din străinătate foarte mulți îmi plac, Queen, Michael Jackson, Prince, trupe mai de actualitate precum Avenged Sevenfold, Eluveitie, Nightwish și mulți alții“, a mărturisit Oana Indru.

Printre evenimentele care și-au pus o amprentă deosebită în activitatea ei se numără concertul susținut alături de Emaleth la București și un alt recital pe care l-a susținut alături de Mentally Safe în Piața Unirii din Timișoara, în cadrul evenimentului Iswint.


Dacă vine vorba de muzică românească actuală, unul din cele mai deranjante lucruri este faptul că hiturile difuzate la radiourile comerciale sunt în mare parte incluse în categoria „insipide, incolore și inodore“…

„Piesele care se difuzează la radio mi se par trase la indigo, de la un artist la altul (cu mici excepții). E o muzică fără profunzime, doar catchy, cu versuri proaste, care arată nivelul sub mediocru al maselor de ascultători din ziua de azi. Dar tot e bine că încă nu difuzează manele la radio… Piesele reflectă în mare cultura muzicală, alături de numărul exorbitant de vizualizări al manelelor pe YouTube. Mă deranjează că acest stil este adus tot mai mult și în televiziuni și așa e promovat că fiind ceva cool….când mai vezi și artiști cunoscuți care fac featuring cu maneliști… asta spune de la sine nivelul cultural muzical în România“, este de părere solista.

Chiar dacă există diferențe majore între concertele „de club“ și cele din categoria „evenimente private“, Oana consideră că un bun muzician trebuie să se pregătească atent înaintea fiecărei apariții, unul din atu-urile unui performance de succes fiind studiul pieselor.

„Într-un concert de club cunoști cât de cât publicul din prisma localului/pub-ului și poți să anticipezi cât de cât ce gen preferă, lumea vine cu chef de distracție, cu o atitudine pozitivă de cele mai multe ori și e ușor să te conectezi cu publicul din club/pub. La o nuntă/botez însă, lumea e diferită, nu preferă toți același gen de muzică, nu sunt toți într-o categorie de vărstă, trebuie să faci schimb de multe ori cu muzica populară care are un loc de onoare la evenimente gen nunți. Cu unele excepții la nunți/botezuri nu prea merge muzica acustică, merge cea cu un band complet în spate sau cu negative. Eu personal nu am școală de muzică, studiez canto pentru tehnică vocală și mă ajută mult să duc concerte mai lungi și să am control lejer asupra vocii. Clar contează studiul pieselor pentru că oricât talent nativ ai avea, în momentul în care mergi pe scenă, piesele trebuie lucrate înainte, să fie în sincron cu bandul/negativul. Urechea muzicală nu este de neglijat pentru că face toată treaba de învățare mult mai ușoară, dar fără studiu pieselor și repetiții înainte nu se poate“, a spus artista.

Chiar dacă scenă muzicală locală din Timișoara (la fel cu cea din întreaga țară) este aproape inexistentă din cauza pandemiei, Oana este hotărâtă să-și urmeze pasiunea și pe viitor și pregătește câteva surprize.

„Într-o pasiune ca și muzică, pe care eu o și practic de ceva timp, contează foarte mult incredrea în propria persoană, dar și conștientizarea lucrurilor ce pot fi îmbunătățite. Un sfat ce l-am primit este acela de a avea curajul să profit de oportunitățile pe care le primesc pe plan muzical, pentru că nu este un domeniu din care poți trăi neapărat ușor.Mult timp mi-am dorit o formație proprie, am avut două încercări, dar în realitatea unor oameni obișnuiți nu am putut face asta full-time și mi-am construit și o carieră corporatistă între timp. Acum, un vis al meu ar fi să scriu o piesă pe care să o și materializez cu un clip profi și să fie cunoscută, iar de aici ar putea pleca multe alte oportunități. Până la acel moment totuși am în plan un proiect de remake al unor piese cunoscute în variante acustice, cu videoclipuri în diferite locații din oraș“, a mai adăugat Oana Indru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.