Peste 5.000 de controale realizate de inspectorii ITM anul trecut. Din ce...

Peste 5.000 de controale realizate de inspectorii ITM anul trecut. Din ce județe importă Timișul forță de muncă

0
DISTRIBUIȚI

Potrivit inspectorului-șef al ITM Timiș, Pavel Kașai, toate acțiunile întreprinse de instituție în anul 2021 au avut ca scop principal prevenirea și combaterea răspândirii virusului SARS CoV-2 în județul Timiș.

„Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiş a acţionat în 2021 în trei mari direcţii, ele fiind şi obiectivul central al activităţii noastre: combterea, limitarea şi stoparea răspândirii virusului SARS CoV-2 în rândul angajaţilor şi a locuitorilor din județul Timiș, depistarea persoanelor care lucrează fără forme legale de angajare, munca la negru și munca subdeclarată, precum și reducerea riscurilor de accidentare cu urmări grave – accidente de muncă mortale, cu invaliditate și bolile profesionale”, a precizat Pavel Kașai.

Anul trecut, inspectorii de la ITM Timiș au făcut 5.064 de controale în toate domeniile de activitate ale pieței muncii.

Din totalul de 5.064 de controale, 3.406 de controale s-au efectuat în baza Legii nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea, combaterea și stoparea răspândirii virusului SARS-CoV 2. Dintre acestea, 83 s-au efectuat noaptea.

La 441 controale, inspectorii de la ITM au fost însoțiți de polițiști, agenți de la Poliția Locală, jandarmi, angajați ai ISU și OPC.

În urma verificărilor, ai fost aplicate 3.943 de sancțiuni, din care: 3.434 avertismente și 509 amenzi în valoare de 7.184.400 lei.

Au fost identificate 309 persoane care prestau muncă fără forme legale de angajare și 190 de persoane care prestau muncă nedeclarată și subdeclarată.

Din cele 3.943 de sancțiuni, 762 deficiențe au fost sancționate de inspectorii de muncă strict pentru prevenirea și combaterea răspândirii virusului SARS CoV-2, astfel: 657 angajatori sancționați, 758 avertismente  și patru amenzi în valoare de 4.000 lei.

„În anul 2021 s-au înregistrat la ITM Timiș un număr de 1.394 de sesizări, toate fiind rezolvate.


Din cele 1.394 de sesizări primite la instituția noastră, șapte sesizări au avut ca și conținut prevenirea și combaterea răspândirii virusului SARS CoV-2, iar în majoritatea sesizărilor trimise la Inspectorat au fost semnalate: neplata salariilor restante, neplata muncii suplimentare, nerespectarea clauzelor contractului colectiv de muncă, munca în timp de repaus săptămânal, prestarea activităţii de către salariaţii chemaţi de unii angajatori deşi aceşti angajați aveau activitatea suspendată pentru a beneficia de şomaj tehnic, lipsa instructajului de protecţia muncii și neutilizarea echipamentului de protecţie a muncii”, a spus șeful ITM Timiș, Pavel Kașai.

Conform acestuia, anul trecut s-au produs 612 evenimente, din care: 28 de evenimente mortale, 221 accidente cu incapacitate temporară de muncă, 112 accidente ușoare, iar 252 evenimente sunt în diferite faze de cercetare și avizare.

„Un fapt esențial este că piața muncii s-a menținut stabilă, în comparație cu anul 2019, înainte de pandemie, numărul contractelor active s-a menținut la aproximativ 300.000 de angajați. Nu au fost înregistrate disponibilizări semnificative. De asemenea, pentru a menține stabilitatea pieței muncii din județul Timiș, am sprijinit angajatorii în a aduce forță de muncă din județele Mehedinți, Dolj, Gorj, Argeș, Satu Mare, Maramureș, Bistrița Năsăud, județele din zona Moldovei, precum și din afara comunității europene: Serbia, Republica Moldova, Vietnam, Sri Lanka, Nepal etc. pentru a acoperi necesarul de forță de muncă”, a mai precizat Kașai.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.