LIVETEXT Rusia susține că ”pentru moment” nu trimite trupe în republice separatiste...

LIVETEXT Rusia susține că ”pentru moment” nu trimite trupe în republice separatiste din Ucraina UPDATE 18 Antony Blinken anulează întâlnirea cu Serghei Lavrov

1
DISTRIBUIȚI

Presa anunță că trupele rusești au intrat deja teritoriul Ucrainei după ce Vladimir Putin a ordonat, luni seară, armatei ruse să intervină pentru misiuni de „menţinere a păcii” în regiunile separatiste ucrainene Lugansk şi Doneţk, după recunoaşterea independenţei acestora.

Locuitorii din Donețk au anunțat deplasarea unei coloane extrem de mari de tancuri și vehicule blindate din Donețk în direcția nord-vest, pe linia de contact.  Potrivit martorilor oculari, în jurul orei 23, convoiul a trecut prin centrul orașului, pe strada Universitetskaya, și s-a deplasat timp de o oră.

„La al 100-lea vehicul  am pierdut numărul. Au mers de la Donețk pe autostrada, probabil în direcția Yasynuvata”, – a spus un locuitor al orașului, citat de site-ul tsn.ua. Pe site au fost publicate imagini cu coloana de vehicule.

Conform acordului semnat de Rusia cu cele două republici separatiste „părțile vor lucra îndeaproape unele cu altele pentru a proteja suveranitatea, integritatea teritorială și asigurarea securității” acestora. Se prevede și că ”se vor consulta fără întârziere de fiecare dată când, în opinia uneia dintre părțile contractante, există o amenințare de atac împotriva acesteia, pentru a asigura apărarea comună, menținerea păcii și a securității reciproce”, se arată în articolul 3 din acordul de cooperare, citat de Ria Novosti.

UPDATE 1 Ucraina nu va accepta modificarea frontierelor, afirmă preşedintele Volodimir Zelenski, după decizia Rusiei de recunoaştere a independenţei regiunilor Doneţk şi Lugansk, avertizând asupra dreptului la apărare colectivă.

„Cele mai noi acţiuni ale Rusiei sunt o încălcare a suveranităţii Ucrainei şi a integrităţii teritoriale a ţării noastre. Întreaga responsabilitate pentru consecinţele acestor decizii aparţine Rusiei”, afirmă Volodimir Zelenski, conform unui comunicat difuzat de Preşedinţia Ucrainei.

„Noi nu ne temem. Frontierele ţării vor rămâne aşa cum sunt. Ucrainenii sunt pe teritoriul lor şi nu vor ceda nici cea mai mică parte a teritoriului”, a avertizat preşedintele Ucrainei, invocând dreptul la apărarea colectivă.

„Aşteptăm din partea partenerilor paşi clari şi eficienţi de susţinere. Acum vom vedea cu adevărat cine sunt prietenii noştri”, a subliniat Volodimir Zelenski.

UPDATE 2 Statele Unite au decis retragerea, pe durata nopţilor, a personalului diplomatic din Ucraina şi transferul în Polonia, până la stabilizarea situaţiei, în contextul riscurilor unei invazii militare ruse, informează CNN. Personalul diplomatic, care era deja transferat de la Kiev la Lviv, „va petrece noaptea în Polonia, din raţiuni de securitate”, a declarat secretarul de Stat american, Antony Blinken.

„Personalul nostru va reveni cu regularitate pentru a continua activităţile diplomatice în Ucraina şi pentru a oferi servicii consulare de urgenţă. Vor continua să susţină poporul ucrainean şi Administraţia Ucrainei, prin coordonarea eforturilor diplomatice”, a transmis Antony Blinken, îndemnând din nou cetăţenii americani să părăsească Ucraina. „Situaţia de securitate în Ucraina continuă să fie imprevizibilă, în întreaga ţară, şi se poate deteriora în scurt timp”, a atras atenţia Antony Blinken. De asemenea, oficiali americani au discutat cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, despre posibilitatea de a-l ajuta să se transfere de la Kiev la Lviv în cazul unei intervenţii militare ruse. La nivel public, Casa Albă a anunţat că decizia îi aparţine lui Volodimir Zelenski.

UPDATE 3 China este preocupată de ”deteriorarea” situaţiei în Ucraina, a afirmat ministrul de externe Wang Li într-o convorbire telefonică purtată marţi cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, în care a reiterat apelul Beijingului către toate părţile implicate să dea dovadă de reţinere şi să-şi rezolve divergenţele prin dialog, transmite Reuters.

Preocupările de securitate legitime ale oricărei ţări ar trebui respectate, i-a transmis Wang lui Blinken, potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe de la Beijing.

”Situaţia din Ucraina se deteriorează. China cheamă încă o dată toate părţile să dea dovadă de reţinere”, a afirmat Wang. Potrivit acestuia, China va continua să rămână în contact cu toate părţile implicate.

În timpul convorbirii, Blinken a subliniat necesitatea de păstrare a suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Ucrainei în condiţiile ”agresiunii” Rusiei, a declarat Ned Price, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

UPDATE 4 Comisiile Dumei de Stat pentru afaceri internaționale și afacerile CSI au adoptat, astăzi, în unanimitate, o decizie comună de a recomanda Camerei să ratifice tratatele de prietenie, cooperare și asistență reciprocă cu republicile populare Donețk și Lugansk. Duma de Stat , în sesiunea sa plenară de astăzi, va discuta despre ratificarea acestor acorduri, conform Ria Novosti.

UPDATE 5 Republicile Populare Lugansk și Donețk sunt recunoscute în teritoriile cu același nume, a declarat Leonid Kalașnikov, șeful Comisiei Dumei de Stat pentru afacerile CSI.„Acest acord nu precizează, dar cred că se referă la statalitate, care a fost aprobată în vechiul referendum și singurul care s-a desfășurat în alte frontiere (decât cele care ocupă efectiv acum cele două regiuni separatiste)”, a adăugat el. Acum, republicile controlează doar o parte din regiunile Donețk și Lugansk, dar cred că statul lor se extinde și asupra teritoriilor rămase, a explicat Kalashnikov.

UPDATE 6 Cancelarul german Olaf Scholz a anunţat marţi blocarea procedurii de certificare a gazoductului Nord Stream 2, ca răspuns la decizia de luni a preşedintelui rus Vladimir Putin de a recunoaşte independenţa regiunilor separatiste proruse Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei, transmite EFE.

”Nu poate exista certificare” a acestei infrastructuri, a declarat Scholz, dând asigurări că ”situaţia s-a schimbat” după recunoaşterea de către Moscova a independenţei autoproclamatelor republici proruse din regiunea Donbas, în estul Ucrainei. ”Fără această certificare, Nord Stream 2 nu poate intra în funcţiune”, a insistat Scholz, într-o conferinţă de presă comună cu premierul irlandez Michael Martin, aflat în vizită la Berlin. Scholz a mai adăugat că dosarul Nord Stream 2 ”va fi reexaminat” de guvernul german.

Scholz a mai spus că guvernul german şi partenerii din Uniunea Europeană vor anunţa ”într-o manieră coordonată” în cursul zilei de marţi sancţiunile pe care le vor impune Rusiei pentru ceea ce el a numit ”o ruptură” a Rusiei de acordurile internaţionale semnate de Moscova în ultimele decenii.

El a pledat totodată pentru depunerea de eforturi diplomatice între occidentali şi ruşi ”pentru a evita o catastrofă”. ”Este important, în afara unor prime sancţiuni, să se evite o nouă escaladă şi deci o catastrofă. (…) Este obiectivul tuturor eforturilor noastre diplomatice”, a adăugat Scholz, subliniind că, ”la 80 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, un război ameninţă Europa de Est”, potrivit AFP. ”Nu vom accepta recunoaşterea regiunilor separatiste ucrainene”, a insistat cancelarul german.

UPDATE 7 Administraţia Vladimir Putin a anunţat, marţi, că vrea continuarea acţiunilor diplomatice cu Occidentul şi că, deocamdată, nu va trimite trupe în regiunile separatiste ucrainene Lugansk şi Doneţk, a căror independenţă a fost recunoscută de preşedintele Vladimir Putin.

Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a afirmat că Rusia vrea continuarea dialogului, însă nu şi în cazul în care Occidentul ar „umili” Moscova. „La fel ca până acum, noi suntem mereu deschişi dialogului. Vrem să înţelegem despre ce va fi acest dialog. Dacă este despre umilirea Rusiei, despre învinovăţirea Rusiei pentru tot, nu poate exista o astfel de conversaţie”, a declarat Serghei Lavrov, citat de agenţia RIA Novosti.

La rândul său, Andrei Rudenko, adjunct al ministrului rus de Externe, susţine că, „pentru moment”, armata rusă nu va interveni în estul Ucrainei, dar va face acest lucru în cazul apariţiei unor „ameninţări”. „Asistenţa militară este prevăzută în acordul cu republicile Doneţk şi Lugansk, dar să nu facem speculaţii. Pentru moment, nu se pregăteşte nimeni să trimită trupe nicăieri”, a afirmat Andrei Rudenko, potrivit cotidianului Le Figaro.

UPDATE 8 Uniunea Europeană a cerut, marţi, Rusiei, să anuleze decizia controversată de recunoaştere a regiunilor separatiste ucrainene Lugansk şi Doneţk, iar Comisia Europeană a elaborat deja sancţiuni financiare împotriva Moscovei.

„Uniunea Europeană condamnă vehement decizia preşedintelui Vladimir Putin de recunoaştere a zonele neaflate sub control guvernamental Doneţk şi Lugansk ca entităţi independente şi de a trimite trupe în aceste zone.


Această acţiune ilegală subminează şi mai mult suveranitatea Ucrainei şi independenţa ţării, fiind o încălcare severă a legislaţiei internaţionale şi a acordurilor, inclusiv a Cartei ONU a Actului de la Helsinki, a Cartei de la Paris şi a Memorandumului de la Budapesta”, afirmă Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.

„Cerem Rusiei, ca parte implicată în conflict, să anuleze recunoaşterea entităţilor separatiste, să respecte angajamentele, legislaţia internaţională şi să revină la negocieri în Formatul Normandia şi în Grupul Trilateral de Contact. Le cerem tuturor celorlalte ţări să nu urmeze decizia ilegală a Rusiei de a recunoaşte independenţa proclamată a regiunilor. (…) Avertizăm Rusia să nu utilizeze noile acorduri cu aceste autoproclamate «republici» ca pretext pentru noi acţiuni militare în Ucraina”, subliniază Josep Borrell Fontelles.

UPDATE 9 Ungaria a decis mobilizarea de efective militare la frontiera cu Ucraina, în contextul temerilor privind o invazie militară rusă, iar premierul Viktor Orban a anunţat că se raliază poziţiei Uniunii Europene şi susţine suveranitatea Ucrainei.

Tibor Benkő, ministrul ungar al Apărării, a anunţat marţi după-amiază că armata ungară va trimite trupe la frontiera cu Ucraina, în contextul în care premierul Viktor Orban a ordonat consolidarea securităţii frontierei de teama pătrunderii unor grupuri paramilitare ucrainene în Ungaria. „Misiunea militară are două componente: oferirea de asistenţă umanitară şi apărarea frontierei Ungariei”, a declarat Tibor Benkő, citat de site-ul Hirado.hu.

Premierul Viktor Orban a vorbit marţi cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, despre conflictul ruso-ucrainean. Viktor Orban a exprimat preocupare privind situaţia din Ucraina şi a anunţat că susţine integritatea teritorială a ţării, a declarat Bertalan Havasi, purtătorul de cuvânt al premierului ungar, citat de agenţia MTI şi de site-ul 24.hu.

„Guvernul Ungariei se consultă permanent cu partenerii occidentali. Ungaria este solidară cu poziţia Uniunii Europene”, a afirmat, la rândul său, Viktor Orban.

UPDATE 10 Consiliul Federației i-a dat acordul președintelui Vladimir Putin cu privire la utilizarea forțelor armate ruse în străinătate, anunță Ria Novosti. Pentru această decizie au votat 153 de senatori, fără opoziție și nici abțineri.

UPDATE 11 Jens Stoltenberg, șeful NATO a declarat că ”toate indiciile arată că Rusia continuă să planifice un atac la scară largă în Ucraina. Au promis că se vor retrage, au adus și mai mulți soldați”.

UPDATE 12 Rusia va evacua personalul ambasadei din Ucraina în viitorul apropiat, a anunțat Ministerul de Externe de la Moscova, citat de Ria Novosti. Motivul invocat – personalul ambasadei de la Kiev a fost amenințat cu moartea și autoritățile ucrainene nu au reacționat.

UPDATE 13  Franţa consideră că Vladimir Putin „nu mai onorează semnătura Rusiei”, iar Ministerul de Externe de la Paris a decis, în contextul evoluţiilor din criza Rusia-Ucraina, anularea discuţiilor cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. Vladimir Putin „nu mai onorează semnătura Rusiei. Acum nu mai există reguli privind stabilitatea şi securitatea Europei. Instrumenlete, tratatele, actele juridice care asigurau stabilitatea Europei sunt toate desuete”, a afirmat, marţi seară, Jean-Yves Le Drian, ministrul francez de Externe, citat de cotidianul Le Figaro.

UPDATE 14 Pe rețelele sociale au apărut imagini filmate în Odessa în care se observă cum în curtea consulatului Rusiei angajații ard documente. Asta în condițiile în care Rusia a anunțat că-și va retrage personalul diplomatic din Ucraina.

UPDATE 15 Preşedintele SUA Joe Biden a anunţat, marţi, o ”primă tranşă” de sancţiuni care ar trebui să taie finanţările occidentale pentru Rusia şi să vizeze ”elitele ruseşti”, precum şi instituţiile financiare. „În momentul de faţă, asistăm la începutul unei invazii ruse în Ucraina. Intenţionez să impun sancţiuni ca ripostă, mult mai ample decât măsurile pe care noi şi aliaţii le-am implementat în 2014. Iar dacă Rusia merge mai departe cu invazia, suntem pregătiţi să continuăm cu sancţiunile. Oare de unde crede Putin că are dreptul de a declara noi ţări pe teritoriul unui stat vecin? Aceasta este o încălcare flagrantă a legislaţiei internaţionale şi necesită un răspuns ferm din partea comunităţii internaţionale”, a declarat Joseph Biden.

Sancţiunile din prima etapă vizează compania rusă VEB şi datoria suverană a Rusiei. „Adică, oprim accesul Guvernului Rusiei la finanţare occidentală. De asemenea, vom impune sancţiuni asupra elitei ruse şi membrilor familiilor acestora. Ei au cote din câştigurile corupte ale politicilor Kremlinului şi trebuie să aibă cote şi din suferinţa impusă”, a subliniat Biden. Liderul de la Casa Albă a dat asigurări că va folosi „toate mijloacele aflate la dispoziţie” pentru a limita efectele sancţiunilor asupra cetăţenilor americani. „Dar apărarea libertăţii va avea costuri, inclusiv pentru noi aici, acasă. Trebuie să fim cinstiţi cu acest lucru. Dar, în acelaşi timp, voi trece la măsuri robuste pentru a mă asigura că suferinţa generată de sancţiunile noastre va viza economia Rusiei, nu a noastră”, a subliniat Biden.

Biden a anunţat trimiterea de echipamente militare suplimentare în ţările baltice. „Ca reacţie la recunoaşterea de către Rusia a faptului că nu retrage trupele din Belarus, am autorizat trimiterea de trupe suplimentare şi echipamente, care sunt deja în Europa, pentru a consolida apărarea ţărilor baltice. Acestea sunt mijloace pur defensive din partea noastră. Nu avem intenţia de a ne lupta cu Rusia. Dar vrem să transmitem un mesaj care să nu lase loc de interpretări greşite: Statele Unite şi aliaţii vor apăra fiecare centimatru de teritoriu NATO. Vom respecta angajamentele în cadrul NATO”, a insistat Joseph Biden.

UPDATE 16 Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, a semnat, în această seară, un decret  prin care rezerviștii sunt chemați în cazarmă într-o perioadă „specială”. Aceștia sunt cetățeni care sunt incluși în rezerva operațională.

UPDATE 17 Deputatul ucrainean Inna Sovsun a publicat imagini pe Twitter cu ce susține că reprezintă un atac al Rusiei care lansează zeci de rachete împotriva Ucrainei. ”Așa arată un atac cu sistemele de rachete cu lansare multiplă BM 21 Grad”, a scris aceasta.
  1. UPDATE 18 Secretarul de Stat american, Antony Blinken, a anunţat, marţi seară, că a decis anularea întâlnirii cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, din cauza acţiunilor Rusiei împotriva Ucrainei.”Săptămâna trecută, am acceptat să mă întâlnesc cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, săptămâna aceasta, pe 24 februarie, pentru a discuta despre preocupările ţărilor noastre referitoare la securitatea europeană. Dar doar dacă Rusia nu invada Ucraina. Acum, văzând că începe o invazie şi că Rusia a arărat clar respingerea în totalitate a diplomaţiei, nu are sens să merg înainte cu această întâlnire, în acest moment. M-am consultat cu aliaţii şi partenerii noştri. Toţi sunt de acord. Astăzi, i-am trimis o scrisoare ministrului de Externe Lavrov prin care l-am informat despre acest lucru”, a declarat Antony Blinken, potrivit CNN, în cursul întrevederii cu ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.