Proiectul „Dezleganie”, spectacol muzical dedicat lui Constantin Brâncuși, la Castelul Corvinilor din...

Proiectul „Dezleganie”, spectacol muzical dedicat lui Constantin Brâncuși, la Castelul Corvinilor din Hunedoara

0
DISTRIBUIȚI

Sufrageria palatului Bethlen din Castelul Corvinilor va găzdui în data de 17 februarie, de la ora 17:00, un spectacol muzical susținut de  violonistul Sergiu Corbu Boldor,  în cadrul unui turneu dedicat sculptorului Constantin Brâncuși, născut în data de 19 februarie 1876 și a părăsit această lume în 16 martie 1957.

Proiectul din acest an al lui lui Sergiu Corbu Boldor, un artist cunoscut și apreciat în lumea muzicii dar nu numai, se numește „Dezleganie” și este dedicat Sufletului, iar legătura cu Constantin Brâncuși este sculptura acestuia numită „Începutul lumii”, căci „arta nu face decât să înceapă continuu”. Dezlegania muzicală este „o cădere, o lumină, o umbră, o poveste, un vis, o critică, o revoltă, o trecere de la starea de neființă la cea de ființă, o mișcare continuă a sufletului autentic aflat în starea de grație, o piatră sonoră care se desăvârșește cu fiecare element adăugat sau eliminat.


Dezlegania este o legătură între tăcere și sunet, între sunetul ascuns și sunetul vizibil, între material și imaterial, între simplitarea complexă și complexitatea simplității, între fiind-ul dat și fiind-ul donat”, iar punctul comun care îl apropie pe Sergiu Corbu Boldor de Constantin Brâncuși se regăsește în „unitatea contradictoriilor”.

„Ideea de a-i dedica un turneu lui Constantin Brâncuși  a început în anul 2020 și s-a născut din tăcerea unei pietre pe care am contemplat-o atât de mult timp încât a început să emită sunete. Un sunet necunoscut, interiorizat, profund, cu nuanțe de bocet, de zgomot, de revoltă, de bucurie pură”, a spus inițiatorul proiectului, care e și protagonistul principal al spectacolului în care instrumentele muzicale sunt vioara și cavalul.

Inițiativa e legată de pasiunea lui Brâncuși pentru vioară și a prins viață prin transpunerea în muzică a vorbelor lui Brâncuși: „Eu am făcut piatra să cânte pentru umanitate. Sculptura: Muzică în nemișcare. Muzica: sculptură în desfășurare”. Turneul cuprinde trei momente, care vor avea loc în februarie, martie și aprilie, prilej cu care artistul va lansa un nou album.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.