RĂZBOI ÎN UCRAINA Lupte grele pentru Kiev UPDATE 23 Zelensky de acord...

RĂZBOI ÎN UCRAINA Lupte grele pentru Kiev UPDATE 23 Zelensky de acord să discute cu Rusia despre un armistițiu

0
DISTRIBUIȚI

Atacul Rusiei asupra Ucrainei intră în a doua zi a confruntărilor militare. Urmărește principalele știri despre evoluția conflictului pe PRESSALERT.ro

UPDATE 23  Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat în cursul nopţii că este pregătit să lanseze negocieri cu Rusia pentru instituirea imediată a unui acord de încetare a confruntărilor militare, informează BBC News. Zelenski a precizat că oficiali ucraineni şi ruşi discută despre locul şi data potenţialelor negocieri. Volodimir Zelenski a făcut acest apel în condiţiile în care trupele ruse sunt implicate în schimburi de focuri cu armata ucraineană în capitala ţării, Kiev.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, i-a transmis omologului său din China, Xi Jinping, într-o conversaţie prin telefon care a avut loc vineri, că este dispus să iniţieze negocieri cu Ucraina. Până în prezent, Moscova refuzase în mod repetat solicitările preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, pentru negocieri. Ministerul rus de Externe a propus ca negocierile cu Ucraina să se desfăşoare la Minsk, în Belarus

UPDATE 22 SUA au anunţat, vineri seară, impunerea de sancţiuni împotriva preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, şi a ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, din cauza intervenţiei militare ruse în Ucraina.

„Statele Unite se alătură Uniunii Europene şi îi sancţionează pe Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, pe ministrul de Externe, Serghei Lavrov, şi pe membrii echipei prezidenţiale ruse pentru siguranţă naţională”, a declarat Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt a Preşedinţiei SUA, conform CNN.

Jen Psaki a precizat, potrivit BBC, că spre deosebire de sancţiunile impuse de Uniunea Europeană, care vizează doar activele lui Vladimir Putin şi lui Serghei Lavrov, măsurile Washingtonului vor bloca activele şi vor conţine interdicţii de călătorie.

Preşedintele Statelor Unite, Joseph Biden, a anunţat, joi seară, impunerea de sancţiuni „severe” împotriva Rusiei. „Putin este agresorul. Putin a ales acest război, iar, acum, el şi ţara sa vor suporta consecinţele”, a afirmat Joseph Biden.

UPDATE 21 Guvernul britanic a anunţat vineri că a îngheţat activele preşedintelui rus, Vladimir Putin, şi ale ministrului său de externe, Serghei Lavrov, în urma invaziei ruse în Ucraina Trezoreria britanică a indicat că i-a adăugat pe cei doi pe lista sa de entităţi şi persoane vizate de sancţiuni din cauza rolului lor în „destabilizarea Ucrainei” sau „ameninţarea integrităţii teritoriale a acesteia”.

UPDATE 20   Statele NATO au decis trimiterea unor trupe terestre ale fortei rapide de reactie a NATO (NATO Response Force – NRF) în România.

UPDATE 19 Consiliul UE a decis blocarea activelor financiare deţinute de preşedintele rus, Vladimir Putin, şi de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, în cadrul sancţiunilor impuse ca reacţie la invazia Rusiei în Ucraina, a declarat Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant pentru Afaceri Externe.

„Acesta este rezultatul final al discuţiei care nu se încheiase ieri, la Consiliul European, şi s-a decis astăzi de către ambasadori şi miniştrii de Externe. Deci, preşedintele Putin şi ministrul de Externe Lavrov sunt pe lista persoanelor vizate de sancţiuni, alături de membrii Dumei de Stat care susţin această agresiune”, a declarat Josep Borrell Fontelles, confom CNN, la finalul sesiunii Consiliului Uniunii Europene.

Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate a amintit că singurii lideri în funcţie care sunt deja vizaţi de sancţiuni sunt Bashar Al-Assad, preşedintele Siriei, şi Aleksandr Lukaşenko, preşedintele Belarusului. „Iar acum Putin”, a spus Borrell.

Anterior, funcţionari de la Bruxelles afirmaseră că miniştrii de Externe din ţările membre au decis ca activele financiare deţinute de Vladimir Putin şi de Serghei Lavrov în spaţiul comunitar să fie blocate.

UPDATE 18 După lupte grele, trupele ruseşti au trecut râul Nipru în sudul Ucrainei. Ele au acum acces la oraşul Herson, important din punct de vedere strategic, au anunţat vineri autorităţile regionale.

Inamicul a atacat cu forţe puternice şi a suferit pierderi importante, au precizat acestea. În cele din urmă, însă, cei care apără regiunea au pierdut controlul.

Conducerea regiunii a declarat că depune toate eforturile pentru a menţine ordinea şi a salva vieţi.

Herson, cu o populaţie de aproape 300.000 de locuitori, joacă un rol important în protejarea oraşului-port Odesa din sud-vestul ţării.

UPDATE 17 NATO desfăşoară elemente ale forţei sale de reacţie rapidă şi va continua să trimită arme Ucrainei, inclusiv apărare aeriană, a anunţat vineri seară secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, după încheierea summitului NATO organizat prin videoconferinţă în contextul invaziei militare ruse asupra Ucrainei.

Într-o conferinţă de presă la Bruxelles, Stoltenberg a spus că Rusia încearcă să înlăture guvernul de la Kiev.

”Acum desfăşurăm forţa de reacţie a NATO pentru prima dată în contextul apărării colective”, a declarat secretarul general al Alianţei.

Potrivit declaraţiei publicate la finalul summitului, şefii de stat ai ţărilor membre NATO au convenit să continue să ia toate măsurile şi deciziile necesare pentru a asigura securitatea şi apărarea tuturor aliaţilor.

Aliaţii au avut consultări în temeiul articolului 4 din Tratatul de la Washington. Liderii NATO cer Rusiei să îşi oprească imediat ofensiva militară, să îşi retragă toate forţele din Ucraina, subliniind că acest atac brutal, planificat de mult timp, asupra Ucrainei, o ţară independentă, paşnică şi democratică, a fost efectuat fără nicio provocare şi fără nicio justificare.

Liderii ţărilor aliate îşi reafirmă solidaritatea cu preşedintele, parlamentul şi guvernul Ucrainei, aleşi în mod democratic, şi cu poporul ucrainean.

De asemenea, NATO îşi menţine angajamentul faţă de toate principiile fundamentale care stau la baza securităţii europene, inclusiv faţă de dreptul fiecărei ţări de a-şi alege propriile acorduri de securitate.

UPDATE 16 Consiliul Europei a decis, vineri după-amiază, suspendarea drepturilor Rusiei de reprezentare în structuri ale organizaţiei, din cauza războiului declanşat împotriva Ucrainei.

„În conformitate cu Statutul Consiliului Europei, Comitetul de Miniştri a decis astăzi suspendarea Federaţiei Ruse din drepturile de reprezentare în Comitetul de Miniştri şi în Adunarea Parlamentară, cu efect imediat, ca urmare a atacului armat comis de Federaţia Rusă asupra Ucrainei. Decizia adoptată astăzi înseamnă că Rusia rămâne membră a Consiliului Europei şi parte în convenţiile relevante ale Consiliului Europei, inclusiv în Convenţia Europeană a Drepturilor Omului”, anunţă organizaţia, conform unui comunicat postat pe site-ul propriu.

„Judecătorul ales la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) din partea Federaţiei Ruse rămâne, de asemenea, membru al instanţei, iar sesizările împotriva Federaţiei Ruse vor continua să fie examinate şi vor fi decizii ale instanţei. Suspendarea nu este o măsură finală, ci temporară, lăsând deschise canale de comunicare”, precizează Consiliul Europe

UPDATE 15 Ucraina a spus că locul pe care-l vrea pentru negocieri cu Rusia să fie Varșovia, nu Minsk, cum a propus Rusia.

UPDATE 14 Preşedintele rus Vladimir Putin le-a cerut vineri militarilor ucraineni „să preia puterea” la Kiev şi să-l înlăture pe preşedintele Volodmir Zelenski şi anturajul său, pe care i-a calificat drept „neonazişti şi drogaţi”. Asta după ce s-a declarat de acord să negocieze la nivel înalt cu Ucraina, după discuții cu China și India.

„Fac încă o dată apel la personalul militar şi la forţele armate ale Ucrainei: nu le permiteţi neonaziştilor (…) să vă folosească copiii, soţiile şi bătrânii ca scuturi umane”, a spus Putin la o reuniune a Consiliului rus de securitate transmisă la televiziune.

„Luaţi puterea în mâinile voastre. Mi se pare că va fi mai uşor să negociem între mine şi voi”, a mai transmis Putin armatei ucrainene, precizând că nu luptă cu unităţi ale armatei ci cu formaţiuni naţionaliste care se comportă „ca nişte terorişti” utilizând civili „ca scuturi umane”.

Putin a adăugat că militarii ruşi în Ucraina acţionează „curajos, profesionist şi eroic”.

UPDATE 13 Armata ucraineană a transferat numeroase vehicule blindate în jurul Kievul şi în interiorul oraşului, în condiţiile în care trupele ruse se apropie de capitală, anunţă vineri după-amiază Ministerul ucrainean de Interne, citat de BBC News.

Primarul Kievului, Vitali Klitsckho, a declarat că oraşul a intrat „în etapa de apărare”.


Administraţia Volodimir Zelenski le-a cerut locuitorilor Kievului să se mobilizeze pentru a respinge cu orice mijloace atacul armatei ruse. Conform unor surse, au fost distribuite zeci de mii de arme civililor.

UPDATE 12 Uniunea Europeană a decis vineri blocarea tuturor activelor preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, şi ale ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat agenţiei Reuters un oficial european, conform Agerpres.

UPDATE 11 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a cerut vineri omologului său rus Vladimir Putin să se aşeze la masa negocierilor pentru a opri operaţiunea militară lansată joi de Rusia asupra Ucrainei, liderul de la Kiev cerându-le în acelaşi timp cetăţenilor europeni care au pregătire militară în confruntări armate să vină să lupte în Ucraina. ”Vreau să mă adresez încă o dată preşedintelui Rusiei. Pe tot teritoriul Ucrainei sunt lupte. Să ne aşezăm la masa negocierilor pentru a opri moartea fiinţelor omeneşti”, a spus Zelenski într-un mesaj televizat, în timp ce armata rusă a ajuns până la Kiev.

În acelaşi timp însă, preşedintele ucrainean i-a invitat pe cetăţenii europeni care au experienţă de luptă să vină în Ucraina pentru a contribui la respingerea invaziei ruse. ”Dacă aveţi experienţă de luptă (…), puteţi veni în ţara noastră pentru a apăra Europa”, a îndemnat Zelenski.

UPDATE 10 Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a susţinut vineri că obiectivul invaziei ruse în Ucraina este să-i „elibereze” pe ucraineni „de opresiune„, lăsând să se înţeleagă că Moscova intenţionează să răstoarne actuala putere ucraineană. „Preşedintele Putin a luat decizia acestei operaţiuni militare speciale de demilitarizare şi de denazificare a Ucrainei pentru ca, eliberaţi de această opresiune, ucrainenii să poată să-şi aleagă liberi viitorul”, a spus el în cursul unei întâlniri cu responsabili separatişti proruşi din estul Ucrainei.

UPDATE 9 Trupele rusești au intrat în Kiev, au confirmat oficiali ucraineni într-un tweet, conform BBC. Ministerul ucrainean al Apărării a declarat că „inamicul” se află în cartierul Obolon, la aproximativ 9 km nord de parlamentul din Kiev, în centrul orașului. Oficialii au încurajat localnicii să facă cocktailuri Molotov pentru a riposta, sfătuindu-i totodată pe ceilalți să se adăposteze.

UPDATE 8 Forțele ruse au atacat 33 de locații civile, afirmă Ministerul de Interne ucrainean, ucigând cel puțin doi copii, relatează Sky News. Ca răspuns, Ministerul rus al Apărării afirmă că a vizat 118 unități de infrastructură militară și că va trimite parașutiști pentru a ajuta la apărarea Cernobîlului, pe care l-a capturat ieri seară.

UPDATE 7 Trupele ucrainene opun o rezistenţă puternică în faţa „ocupanţilor ruşi” în zona Kievului, potrivit Statului Major al forţelor armate ucrainene, citat vineri de DPA. La Dimer şi Ivankiv, aşezări la nord-vest de capitală, trupe de asalt ale forţelor armate ucrainene au oprit „forţele inamice copleşitoare” la marginea Râului Teteriv. Podul peste râu a fost distrus, potrivit unui comunicat.

Pe lângă lupte, loviturile aeriene ruse au vizat mai multe oraşe. Potrivit informaţiilor apărute în presă, trupele ruse au atacat aeroportul din oraşul vestic Rivne . Lupte au fost de asemenea raportate în Sumi, în nord-est, aproape de graniţa cu Rusia. Aceste informaţii nu au putut fi verificate independent.

UPDATE 6 Trupele ucrainene își apără pozițiile pe patru fronturi, în ciuda faptului că sunt în inferioritate numerică, a declarat vineri dimineață un oficial din Ministerul ucrainean al Apărării, citat de Sky News. Sunt raportate lupte în zonele orașelor Kiev, Liov, Ivano-Frankivsk, Podilsk, Ochakiv, Mariupol, Harkiv, Senkivka și Chernihiv.

Un consilier guvernamental a declarat că „astăzi va fi cea mai grea zi”, în timp ce Rusia încearcă să cucerească capitala Kiev. El a declarat că Rusia intenționează să folosească tancuri pentru a pătrunde în oraș, adăugând că apărarea Ucrainei este pregătită cu rachete antitanc furnizate de aliații străini.

UPDATE 5 Guvernul Ucrainei solicită voluntari din mediul hackerilor pentru a ajuta la protejarea infrastructurii critice și pentru a efectua misiuni de spionaj cibernetic împotriva trupelor rusești, potrivit a două persoane implicate în proiect, citate de Reuters.

În timp ce forțele rusești atacau orașe din Ucraina, solicitările pentru voluntari au început să apară pe forumurile hackerilor joi dimineață, în timp ce mulți locuitori fugeau din capitala Kiev.

„Comunitatea cibernetică ucraineană! Este timpul să vă implicați în apărarea cibernetică a țării noastre”, scria în postare, cerând hackerilor și experților în securitate cibernetică să trimită o cerere prin Google docs, enumerând specialitățile lor, cum ar fi dezvoltarea de malware, și referințele profesionale.

UPDATE 4 Alarmele  antiaeriene au sunat, în această dimineață, în mai multe orașe din Ucraina, printre care capitala Kiev și Liov, aproape de granița cu Polonia. Se așteaptă noi atacuri ale Rusiei după ce capitala a fost lovită, în această noapte, de mai multe rachete.

UPDATE 3 Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, se declară „convins” că preşedintele rus Vladimir Putin încearcă să răstoarne guvernul ucrainean. Blinken a declarat joi la ABC TV că planul Rusiei a fost de a pune capitala Kiev în pericol. „Să ia cu asalt capitala, să atace alte mari oraşe”, a spus şeful diplomaţiei americane.

Conform serviciilor de informaţii militare din SUA, armata rusă vrea să atace masiv Kievul cu avioane, rachete şi forţe terestre. În prezent, au loc lupte între armata ucraineană şi trupele ruse la periferia nordică a capitalei Ucrainei.

Preşedintele Volodimir Zelenski a confirmat că există informaţii că el este principala ţintă a armatei ruse. „Eu voi rămâne în capitală. Familia mea este, de asemenea, în Ucraina. Conform informaţiilor pe care le avem, inamicul m-a identificat ca fiind ţinta numărul 1, iar familia mea este ţinta numărul doi”, a afirmat Zelenski. Preşedintele Ucrainei regretă că ţara sa este abandonată în faţa agresiunii Rusiei. „Ucraina este lăsată singură. Cine este pregătit să lupte împreună cu noi? Eu nu văd pe nimeni. Cine este pregătit să ofere Ucrainei garanţia aderării la NATO? Toată lumea se teme”, a spus Zelenski.

UPDATE 2 Două explozii puternice au răsunat în zorii zilei de vineri în centrul Kievului, la o zi după începutul invaziei ruse în Ucraina. Într-o postare pe contul de Facebook, forţele terestre ucrainene au precizat că Kievul este vizat de „tiruri de rachetă”, precizând că au distrus în zbor două din aceste rachete. Armata a publicat un scurt video de amatori care arată un bloc de apartamente în flăcări. Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a declarat că trei persoane au fost rănite, dintre care una grav, de resturile de rachete căzute într-un cartier rezidenţial din sud-estul capitalei.

Un consilier al ministrului de Interne ucrainean a scris că forţele ucrainene au reuşit să doboare un avion rus, potrivit DPA. Avansul forţelor ruse ridică temeri de un asalt şi de o înmulţire a atacurilor ţintite asupra capitalei şi asupra unor instalaţii strategice şi guvernamentale.

În noaptea de joi spre vineri, preşedintele Volodimir Zelenski a avertizat asupra prezenţei la Kiev a unor „grupuri de sabotori ruşi” şi a făcut apel la locuitori să dea dovadă de vigilenţă şi să respecte interdicţia de circulaţie intrată în vigoare.  În afară de Kiev, Ministerul Apărării ucrainean a semnalat de asemenea vineri un tir de rachetă rus la primele ore ale dimineţii asupra unui post de frontieră în regiunea Zaporojia, un atac care, conform sursei citate, a făcut morţi şi răniţi.

UPDATE 1 Bilanţul atacurilor armatei ruse a ajuns la 137 de morţi şi peste 300 de răniţi în Ucraina, a anunţat preşedintele Volodimir Zelenski, în cursul nopţii de joi spre vineri.

„Astăzi, am pierdut 137 de eroi, cetăţenii noştri, militari şi civili. Alţi 316 ucraineni au fost răniţi în confruntări”, a afirmat Volodimir Zelenski, prezentând bilanţul primei zile a invaziei militare ruse.

Autorităţile ucrainene au raportat sute de explozii provocate de armata rusă asupra obiectivelor militare şi de infrastructură. Membrii personalului de întreţinere de la complexul centralei nucleare dezafectate Cernobîl sunt „ţinuţi ostatici” de armata rusă, după ocuparea zonei, a declarat Alyona Şevţova, consilier al Forţelor Terestre ucrainene.

Preşedintele Volodimir Zelenski a ordonat, joi seară, mobilizarea generală în Ucraina, în contextul în care armata ucraineană este implicată în confruntări intense cu trupele ruse.

„În legătură cu agresiunea militară a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei şi pentru a asigura apărarea statului, pentru menţinerea capabilităţilor combatante şi disponibilitatea de mobilizare ale armatei ucrainene, în baza propunerii Consiliului Naţional pentru Securitate şi Apărare, ordon începerea mobilizării generale”, arată decretul semnat de Volodimir Zelenski. Bărbații cu vârste peste 18 ani nu au voie să părăsească țara.

Starea de urgenţă este în vigoare de 24 de ore în Ucraina, dar preşedintele evitase mobilizarea generală. Ordinul în acest sens intervine în contextul în care armata rusă este la periferia Kievului şi ar putea izbucni confruntări militare intense în capitala Ucrainei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.