LIVETEXT Războiul a început după ce Putin a anunțat că vrea ”demilitarizarea”...

LIVETEXT Războiul a început după ce Putin a anunțat că vrea ”demilitarizarea” Ucrainei UPDATE 19 Insula Șerpilor, aflată la 45 de kilometri de România, capturată de ruși

0
DISTRIBUIȚI
Foto: theonion.com

Războiul a început, în această dimineață, după ce președintele rus Vladimir Putin  a anunțat „am luat decizia unei operațiuni militare” în zona Donbas și a anunțat că își dorește „demilitarizare” Ucrainei, nu ocuparea acestuia. Focuri de armă au fost auzite joi în apropierea aeroportului Boryspil din Kiev, precum şi mai multe explozii în alte locuri din capitala ucraineană, la scurt timp după acest anunț. Aeroportul a anulat zborurile şi a evacuat pasagerii şi personalului.

Centrele militare ucrainene de comandă din oraşele Kiev şi Harkov au fost atacate cu rachete, a relatat site-ul de ştiri Ukrainska Pravda, care a citat joi o oficialitate din cadrul Ministerului de Interne ucrainean, potrivit Reuters.

Martori din Harkov, citaţi de Reuters, au auzit o serie de explozii la scurt timp după ce Rusia a anunţat declanşarea unei operaţiuni militare în Ucraina.

Potrivit AFP, explozii puternice au fost auzite joi la Kiev, Odesa, port la Marea Neagră, în sudul Ucrainei, şi în estul ţării. În capitală, cel puţin două explozii au fost auzite în centrul oraşului dis-de-dimineaţă, urmate de sunetele sirenelor şi al ambulanţelor. Agenţia de presă rusă Interfax relatează că trupe ruseşti au debarcat în Mariupol şi în Odesa.

Rusia susţine că nu atacă oraşe ucrainene, ci doar obiective militare.

UPDATE 1 Ministerul Infrastructurii ucrainean a anunţat închiderea spaţiului aerian, invocând „un înalt risc pentru securitate” într-un comunicat postat pe site-ul său. „Furnizarea de servicii de trafic aerian pentru utilizatorii civili ai spaţiului aerian al Ucrainei este suspendat. Vă vom anunţa în continuare despre schimbările în folosirea spaţiului aerian al Ucrainei”, a anunţat şi Întreprinderea de Stat pentru Servicii de Trafic Aerian al Ucrainei.

UPDATE 2 Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a condamnat, joi dimineaţă, „atacul lipsit de raţiune” lansat de preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, asupra Ucrainei. „Este vorba despre un atac lipsit de raţiune. Sunt periclitate nenumărate vieţi ale civililor. Este vorba despre o gravă încălcare a dreptului internaţional şi de o gravă ameninţare la adresa securităţii euro-atlantice”, a declarat Jens Stoltenberg.

Reprezentanţii Alianţei Nord-Atlantice se vor reuni de urgenţă pentru a discuta despre „noua agresiune a Rusiei”, a precizat Stoltenberg. „Condamn cu fermitate un atac temerar şi neprovocat al Rusiei asupra Ucrainei, care pune în pericol vieţile a nenumăraţi civili. Încă o dată, în pofida avertismentelor noastre repetate şi a eforturilor neîncetate în favoarea diplomaţiei, Rusia a ales calea agresiunii împotriva unui stat suveran şi independent. Aliaţii din cadrul NATO se vor reuni pentru a reacţiona la consecinţele acţiunilor agresive ale Rusiei. Suntem alături de poporul ucrainean în acest moment teribil. NATO va face tot posibilul pentru protejarea şi apărarea tuturor statelor membre”, a subliniat Stoltenberg.

UPDATE 3 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat, joi, instituirea legii marţiale pe întregul teritoriu al Ucrainei, în contextul operaţiunii militare a Rusiei, şi a dezvăluit că tocmai a vorbit cu omologul său american, Joseph Biden, care l-a asigurat de susţinere. „Astăzi, preşedintele Putin a anunţat o operaţiune militară specială în Donbas. Rusia a lansat atacuri asupra infrastructurii noastre militare şi asupra punctelor de frontieră. Au fost auzite explozii în mai multe oraşe din Ucraina. Impunem legea marţială pe întregul teritoriu al Ucrainei. Acum un minut, am avut o conversaţie cu preşedintele Biden. Statele Unite au început deja să mobilizeze susţinere internaţională”, a declarat Volodimir Zelenski, citat de agenţia Ukrinform.

UPDATE 4 Rusia vizează infrastructura militară a Ucrainei, apărarea aeriană şi forţele aeriene cu arme de înaltă precizie şi nu atacă oraşele ucrainene, potrivit agenţiei ruse de presă RIA care citează Ministerul Apărării de la Moscova.

UPDATE 5 Belarus a trimis trupe în Ucraina alături de Rusia, relatează presa internațională.

UPDATE 6 Armata ucraineană a afirmat joi că a doborât în estul ţării cinci avioane şi un elicopter ale armatei ruse care a lansat în cursul dimineţii o operaţiune militară împotriva Ucrainei, potrivit AFP.

„Cinci avioane şi un elicopter ale agresorului au fost doborâte”, a indicat Statul Major al armatei ucrainene într-un comunicat.

La rândul său, Ministerul rus al Apărării a anunţat într-un comunicat de presă preluat de EFE că forţele armate ruse au neutralizat apărarea aeriană a Ucrainei şi au distrus infrastructura bazelor aeriene ucrainene, în cadrul operaţiunii militare lansate de Moscova.

Infrastructura militară, instalaţiile de apărare aeriană, aerodromurile militare şi aviaţia armatei ucrainene sunt dezactivate cu arme de înaltă precizie. Nu există lovituri de rachete, aviaţie sau artilerie asupra oraşelor Ucrainei, subliniază ministerul, într-un comunicat citat şi de canalul RT, pe pagina sa electronică.

UPDATE 7 Rusia a dispus decretarea stării de alertă în regiunea Crimeea, anexată de la Ucraina în mod ilegal în 2014, şi în regiunea Kursk, situată la frontiera cu Ucraina, în contextul intervenţiei militare ruse şi al confruntărilor cu armata ucraineană. „Starea de alertă a fost decretată în Crimeea”, a declarat un oficial regional, citat de agenţia RIA Novosti. Potrivit cotidianului Le Figaro, numeroase vehicule blindate au pătruns joi dimineaţă din Crimeea în sudul Ucrainei, prin punctul vamal Kalanciak. De asemenea, Rusia a decretat starea de alertă în regiunea Kursk, care se învecinează cu nord-estul Ucrainei. Rusia a dispus şi închiderea navigaţiei în Marea Azov, situată în nordul Mării Negre.

Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii ruse Belgorod, care se învecinează cu Ucraina în zona oraşului Harkiv, a declarat joi că există daune materiale în urma a şase atacuri cu obuze de artilerie lansate din Ucraina. O explozie s-a produs, joi dimineaţă, în oraşul rus Belgorod, imediat după începerea confruntărilor militare între armata rusă şi cea ucraineană, conform agenţiei Reuters şi postului BBC News. Martorii semnalaseră atacuri cu obuze de artilerie.

UPDATE 8 Ucraina a anunțat că a întrerupt relațiile cu Rusia,  a declarat liderul ucrainean Volodimir Zelenski.

UPDATE 9  ”Două ținte subacvatice  (submarine, n.a.) nerecunoscute s-au apropiat de Insula Șerpilor. Invadatorii care folosesc canalele de comunicații internaționale de securitate navală cer grănicerilor Brigadei de Frontieră Ismaili să se predea.


Polițiștii de frontieră au preluat apărarea”, se arată în comunicatul Ministerului.

Insula Leuke, în greaca antică, este în fapt o stâncă așezată în Marea Neagră, la 45 de km de țărmurile de astăzi ale României și Ucrainei.

UPDATE 10 Bilanţul atacurilor armatei ruse a ajuns la cel puţin 50 de morţi în Ucraina, inclusiv zece civili, anunţă Oleksii Arestovici, un consilier al preşedintelui Volodimir Zelenski. „Am fost informat că peste 40 de militari ucraineni au fost ucişi, câteva zeci au fost răniţi, iar, de asemenea, sunt aproximativ zece civili ucişi”, a declarat Oleksii Arestovici, un consilier al preşedintelui Volodimir Zelenski, citat de cotidianul Le Monde.

„Aceste pierderi de vieţi au fost cauzate de raidurile aeriene şi atacurile cu rachete din cursul dimineţii”, a precizat el. Bilanţul anunţat anterior de autorităţile de la Kiev era de opt morţi.

UPDATE 11  Un avion militar ucrainean s-a prăbuşit în apropiere de Kiev, probabil fiind doborât de armata rusă, anunţă autorităţile ucrainene, precizând că la bord erau 14 persoane. Potrivit Ministerului ucrainean pentru Situaţii de Urgenţă, avionul militar s-a prăbuşit în apropierea satului Trypillia, la circa 50 de kilometri sud de capitala Ucrainei. Autorităţile ucrainene au confirmat moartea a cel puţin cinci persoane în acest incident.

UPDATE 12 Rusia a efectuat peste 200 de atacuri asupra unor obiective din Ucraina de la începutul invaziei militare, anunţă Poliţia naţională ucraineană, conform postului de televiziune Sky News. „Luptele se desfăşoară aproape pe întregul teritoriu al Ucrainei. Până acum, au fost raportate 203 atacuri militare ruse”, a comunicat Poliţia naţională ucraineană.

Coloane de blindate se îndreaptă în prezent spre Kiev, după ce au avut loc lupte la baza aeriană din localitatea Hostomel, la periferia nordică a capitalei Ucrainei.

Ministerul ucrainean al Apărării a anunţat că armata a luat prizonieri mai mulţi militari ruşi, în cursul luptelor din estul Ucrainei. La rândul său, Ministerul Apărării de la Moscova a anunţat că zeci de militari ucraineni s-au predat şi a cerut crearea de coridoare pentru retragerea militarilor care se predau.

UPDATE 13 Armata rusă a anunţat joi că a distrus 74 de instalaţii militare, între care 11 aerodromuri, în Ucraina, unde Moscova a lansat în cursul dimineţii o operaţiune militară de amploare, relatează AFP. ”Ca urmare a atacurilor forţelor armate ruse, au fost distruse 74 de instalaţii terestre ale infrastructurii militare ucrainene. Aceasta include 11 aerodromuri ale Forţelor aeriene”, a anunţat la televiziune purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, generalul Igor Konaşenkov.

UPDATE 14 Vladimir Putin, astăzi, la o întâlnire cu oamenii de afaceri a explicat motivul ”operațiunii speciale” din Ucraina – nu a mai avut de ales pentru că trebuia să apere Rusia, conform Ria Novosti.

UPDATE 15 Autoritățile ucrainene au anunțat că militarii ruși au reușit să cucerească centrala nucleară de la Cernobîl.

UPDATE 16  Administraţia Chinei a insistat, joi seară, asupra necesităţii găsirii unei soluţii diplomatice la atacul Rusiei asupra Ucrainei, cerând evitarea amplificării războiului, informează agenţia Associated Press. „Noi încă sperăm că părţile vizate nu vor închide uşa în faţa păcii şi că vor trece la dialog şi consultări, astfel încât criza să nu escaladeze în continuare”, a declarat Hua Chunying, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing.

UPDATE 17  Guvernul Boris Johnson a anunţat, joi seară, impunerea de sancţiuni economice masive împotriva Rusiei, din cauza războiului împotriva Ucrainei, blocând tranzacţii financiare şi activele a 100 de persoane şi entităţi.  Toate băncile mari din Rusia vor avea activele blocate şi vor fi excluse din sistemul financiar britanic. Banca VTB va fi blocată în totalitate, iar corporaţiile ruse nu vor avea acces la scheme de creditare în Marea Britanie.

Compania Aeroflot nu va mai avea drept de a efectua zboruri în Marea Britanie, iar cetăţenii ruşi vor avea limite privind conturile în bănci britanice. Marea Britanie va interzice exporturile de tehnologie de înaltă performanţă şi cu uz dublu în Rusia. Londra analizează şi opţiunea eliminării Rusiei din sistemul internaţional de tranzacţii bancare Swift, dar este necesar acordul tuturor partenerilor occidentali.

„Vladimir Putin este un agresor cu mâinile pătate de sânge. Ne vom proteja de el şi vom contracara furtuna de minciuni şi dezinfornmare a Kremlinului”, a declarat premierul Boris Johnson, citat de BBC News.

Liderul de la Londra a dat asigurări că apărarea NATO va fi consolidată, primele măsuri urmând a fi luate la summitul extraordinar de vineri.

UPDATE 18  Preşedintele Statelor Unite, Joseph Biden, a anunţat, joi seară, sancţiuni „severe” împotriva Rusiei, acuzându-l pe omologul său rus, Vladimir Putin, că „a ales războiul”, astfel că va suporta „consecinţele”.

„Putin este agresorul. Putin a ales acest război, iar, acum, el şi ţara sa vor suporta consecinţele”, a afirmat Joseph Biden, conform CNN.

Liderul de la Casa Albă a condamnat vehement atacul Rusiei asupra Ucrainei. „Vor exista costuri severe pentru economia Rusiei, atât imediat, cât şi în timp. Am conceput în mod intenţionat aceste sancţiuni pentru a maximiza impactul pe termen lung asupra Rusiei şi pentru a minimiza impactul pentru Statele Unite şi pentru aliaţii noştri. Statele Unite nu fac singure acest lucru”, a adăugat liderul de la Casa Albă, precizând că se vor ralia toate ţările din cadrul Uniunii Europene şi din Grupul G7.

Joseph Biden a precizat că nu intenţionează să discute cu Vladimir Putin. „Nu am planuri de a mai vorbi cu el. Agresiunea lui Putin împotriva Ucrainei va avea ajunge să coste Rusia scump din punct de vedere economic şi strategic. Putin va fi izolat pe scena internaţională. Opţiunea lui Putin de a lansa un război total nejustificat asupra Ucrainei va lăsa Rusia mai slăbită, iar restul lumii va fi mai puternică”, a atras atenţia preşedintele SUA.

Preşedintele SUA a anunţat că va limita capacitatea Rusiei de a efectua tranzacţii în dolari, euro, lire sterline şi yeni, urmând să fie blocată finanţarea armatei ruse şi să fie afectată abilitatea Moscovei de a concura în economia secolului 21. Washingtonul a sancţionat active bancare ruse în valoare de 1.000 de miliarde de dolari. „Blocăm patru grupuri bancare mari. Acest lucru înseamnă că toate activele pe care le deţin în Statele Unite vor fi blocate. Va fi necesar timp şi trebuie să demonstrăm determinare, prin urmare, el ştie ce urmează. Iar cetăţenii ruşi trebuie să ştie ce le-a adus el. Despre acest lucru este vorba. Dar va fi nevoie de timp”, a precizat Biden.

Joe Biden a spus că Vladimir Putin „are ambiţii mai mari decât Ucraina. De fapt, vrea să restabilească fosta Uniune Sovietică. Despre acest lucru este vorba. Şi cred că ambiţiile lui intră total în contradicţie cu locul în care a ajuns restul lumii”.

UPDATE 19 Trupele ruse au ocupat Insula Șerpilor, aflată la 45 de kilometri de România, a anunțat Serviciul de grăniceri al Ucrainei.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.