„Școala de iarnă”, lecții de neratat pentru pasionații de munte, în Retezat...

„Școala de iarnă”, lecții de neratat pentru pasionații de munte, în Retezat FOTO

0
DISTRIBUIȚI

Iubitorii sporturilor de iarnă din vestul țării și nu numai, în special amatorii de ascensiuni montane, au săptămâna viitoare prilejul de a dobândi noi cunoștințe și tehnici în Munții Retezat, aflați între depresiunile Petroșaniului și Hațegului.

Școală de iarnă pentru toți iubitorii muntelui

Asociația montană „Cireșarii”, care-i reunește pe cei care iubesc muntele și natura, și „Go Nomad” oferă cunoștințele necesare celor care doresc să se bucure cu adevărat de neasemuita feerie de iarnă, cu zăpada așternută cât vezi cu ochii, și organizează timp de aproape o săptămână, la o cabană din Munții Retezat, cea de-a XXIII-a ediție a școlii de iarnă, care se va desfășura între 15 și 20 februarie.

Aceasta se adresează tuturor iubitorilor de munte, fie începători, de nivel mediu care doresc să-și perfecționeze cunoștințele învățate în anii anteriori, avansați sau temerari care doresc să exploreze piscurile celor mai înalți munți, pentru a le oferi cunoștințele necesare pentru ascensiunile montane în anotimpul hibernal. La finalul școlii, participanții vor avea bagajul minim de cunoștințe care le va permite să cutreiere în voie toți munții, atât pe timp de iarnă cât și vara.

Noțiuni elementare pentru viața pe munte

Studiile se fac pe module, cele de bază fiind obligatorii, iar restul, facultative, fiecare cursant având posibilitatea de a alege domeniile de interes. Modulele obligatorii, de inițiere, sunt respectarea eticii munților pe timp de iarnă, prezentarea echipamentul specific ascensiunilor montane, noțiuni elementare de escaladă și alpinism, mersul concomitent în coardă cu asigurări de teren, folosirea pioletului în mers, pentru asigurare și pentru oprire în diferite ipostaze de cădere, mersul pe pantele și crestele înzăpezite, descifrarea semnelor zăpezii sau orientarea în teren.

Totodată, cursanții vor afla cum se fac manevrele de coardă, care sunt modalitățile de asigurare, tehnicile de supraviețuire și de prim ajutor pe munte în diferite situații limită cum ar fi hipotermia, accidentele, avalanșele, căutarea victimelor sub zăpadă sau confecționarea unui adăpost.

Exerciții practice și simulări

Modulele facultative pentru cursanții de nivel mediu și avansat sunt tehnici de escaladă la gheață, care presupun o poziție corectă a corpului, schimbarea centrului de greutate, manevrarea corectă a pioleților, sprijinirea pe colțari, diferite manevre de coardă și mersul, asigurarea sau oprirea partenerului legat de coardă, metode de salvare din crevase, instalarea amarajelor pe diferite tipuri de teren, primul ajutor, abordarea munților înalți sau alimentarea și hidratarea pe munte.

Cele mai multe module vor fi însoțite de multe exerciții practice și simulări. Mai multe detalii pot fi obținute AICI.

Cei care doresc să participe la școala de iarnă se vor întâlni în data de 15 februarie, ora 12:00, în parcarea din centrul comunei Sălașu de Sus, de unde vor continua drumul până la locul de cazare, în condiții spartane, iar în următoarele patru zile vor avea loc cursurile și exercițiile practice, pe durata întregii zile.


Școala se va încheia cu un test teoretic, pentru consolidarea cunoștințelor. Participanții la curs au nevoie de un echipament obligatoriu adecvat muntelui, pe timp de iarnă.

Surse foto: wikipedia.org, amazingromania.net, dioana.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.