Șeful NATO, vizită în România: „Un membru NATO puternic şi dedicat”. Iohannis:...

Șeful NATO, vizită în România: „Un membru NATO puternic şi dedicat”. Iohannis: „Niciun român nu trebuie să se teamă”

0
DISTRIBUIȚI

România este un membru important al Alianţei Nord-Atlantice şi nu este singură în contextul actualei crize militare dintre Rusia şi Ucraina, a afirmat secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, cu ocazia vizitei pe care a efectuat-o alături de preşedintele Klaus Iohannis la Baza Mihail Kogălniceanu. Vizita lui Jens Stoltenberg are loc în contextul tensiunilor dintre Rusia și Ucraina.

„Este o plăcere să fiu din nou în România, un membru NATO puternic şi dedicat. Şi multe mulţumiri pentru angajamentele dumneavoastră în cadrul Alianţei noastre şi pentru cooperarea strânsă în toţi aceşti ani. Vă mulţumesc şi pentru contribuţiile semnificative în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, inclusiv în această importantă bază militară. România nu este singură. Sunt aici avioane de vânătoare din Germania şi Italia pentru a proteja şi a apăra toţi aliaţii, pentru a menţine în siguranţă spaţiul aerian. Iar astăzi vor ajunge avioane spaniole în Bulgaria, pentru a consolida misiunea NATO de patrare aeriană. În acest moment, 1.000 de militari americani sunt pe cale să fie detaşaţi în această bază militară, astfel că numărul total al militarilor ajunge la aproape 2.000 în această bază. Aceasta este o demonstraţie puternică de unitate transatlantică”, a afirmat Jens Stoltenberg, salutând angajamentul ferm al Statelor Unite pentru apărarea Europei.

„De aici, de la Marea Neagră, până în regiunea Mării Baltice, aliaţii se mobilizează pentru a consolida prezenţa NATO în acest moment critic.


(…) Săptămâna viitoare, miniştrii Apărării din cadrul NATO se vor reuni pentru a discuta despre modalităţile prin care putem consolida în plus prezenţa în partea de est a Alianţei, inclusiv prin noi grupuri de luptă”, a adăugat Jens Stoltenberg.

Iohannis: Niciun român nu trebuie să se teamă

România este foarte bine apărată și niciun român nu trebuie să se teamă, spune președintele Klaus Iohannis, în contextul tensiunilor de la granița Ucrainei. El a făcut această declarație în prezența secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg.

„Vreau să fiu foarte explicit și foarte clar: România e foarte bine apărată și are toate garanțiile de securitate. Niciun român nu trebuie să se teamă”, a declarat Klaus Iohannis.

El a explicat de unde vine această siguranță și care sunt garanțiile de securitate.

„În primul rând, forțele noastre armate, care s-au dezvoltat enorm în ultimii ani, sunt foarte bine pregătite și sunt pregătite pentru orice scenariu. În plus, România este în Alianța NATO, cea mai puternică alianță militară din câte au existat în istorie. Pentru a veni în sprijinul nostru, iată că avem acești militari pe care i-am salutat aici, în baza Mihail Kogălniceanu și alții care au venit din state partenere strategice pentru a lucra împreună cu militarii ronmâni”, conchide Iohannis.

Primul convoi al NATO cu tehnică militară a ajuns la baza Mihail Kogălniceanu

Primul convoi cu tehnică de luptă al NATO a ajuns vineri dimineață la baza Mihail Kogălniceanu. Alte două convoaie sunt pe drum, unul în drum spre Rîmnicu Vâlcea iar altul în drum spre Nădlac.

Cele trei convoaie, formate în total din 48 de trailere, aduc tehnică militară, printre care transportoare blindate Stryker.

Vineri dimineață erau așteptați la baza Mihail Kogălniceanu și militarii americani din Regimentul 2 Cavalerie, care vin cu avionul din Germania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.